Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G - "niski" pedał hamulca po wymianie zacisków

Featured Replies

Napisano

Witam,

normalnie ujeżdżam merivę, ale przez 2 dni miałem do dyspozycji Astrę G, mojego szwagra - w związku z tym, mam pewną zagwozdkę.

Otóż tydzień temu na przeglądzie stwierdzono, że zacisk tylnego hamulca tarczowego umarł i konieczna jest wymiana. Hamulca ręcznego nie było z jednej strony, z drugiej łapał "umownie"

Jeździłem wtedy i jeździłem dziś - po wymianie na nowe zaciski okazuje się, że pedał hamulca łapie bardzo głęboko, trzeba naprawdę glęboko wcisnąc pedał, by wyhamować....wcześniej przed wymianą, auto hamowało po delikanym wcisnięciu hamulca - było to bardziej "normalnie"

Jak się przesiadłem z Astry do Merivy, myslałem ze co chwilę bedę lądował na kierownicy - róznica jest ogromna.

Klocki i tarcze z tyłu były wymieniane w kwietniu - macie jakiś pomysł co się dzieje? Tam jest jakaś regulacja? O czyms mechaniorzy zapomnieli?

dodam, że układ wyglada na szczelny nie trzeba pompować hamulca - działanie głębokiego sama w sobie jest poprawna

Napisano

> Tam jest jakaś regulacja?

Nie ma ,ale możesz podciągnąć linkę ręcznego.

Powoziłem trzema asterkami i w każdej pedał wpadał dość głęboko nim auto zaczynało reagować.

Po przesiadce do Combo miałem podobne odczucia ja Ty w Merivie. Wystarczyło musnąć pedał i autko stawało dęba.

Co do zmiany w hamowaniu przed i po wymianie zacisku to tak myślę że może przez to że obwód tylny był "martwy".

Pedał tłoczył tylko płyn do małego obwodu przedniego i stąd wysoki pedał. Teraz pompa podaje na pełny układ i może stąd pedał nisko bierze.

Ot to takie moje przemyślenia

Napisano
  • Autor

Na logikę biorąc zgadzam się z Tobą w 100%, ale jakoś nie mogłem się przyzwyczaić na początku bałem się że wjadę komuś w d... - byc może inni użytkownicy potwierdzą syndrom głębokiego hamulca.

Napisano

> - byc może inni użytkownicy potwierdzą syndrom głębokiego hamulca.

Czekam z niecierpliwością smile.gif

Możesz jeszcze zrobić odpowietrzanie układu, tak na wszelki wypadek.

pzdr