Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciek oleum w JTD

Featured Replies

Napisano

Witam Szanownych Kolegów!

Mam problem z moją marysią... po ostatnich wielkich mrozach pojawił się wyciek oleju z silnika. Co do źródła wycieku - po oględzinach spodu wychodzi, że to uszczelniacz na wale od strony skrzyni (chyba, że jest to jakoś inaczej rozwiązane niż typowo). Wyciek jest sporawy, po przejechaniu 2500 km musiałem już troszkę dolać. Wygląda na to iż przyczyną rozszczelnienia mogło być zamarznięcie odmy i wzrost ciśnienia (nawet w te największe mrozy po nocy pod chmurką udawało się zapalić więc jeździłem nie przeczuwając co się może stać). Po analizie tematów związanych z JTD i zimowymi problemami znalazłem kilka sugestywnych odpowiedzi ale raczej dotyczyły innych miejsc wycieku. Był też wątek nie do końca związany z moim problemem ale jeden z kolegów pisał, że miał problem z uszczelnieniem od strony skrzyni ale nie mogę już tego wątku namierzyć.

W programie Compact czy Eper jest niewiele - widać tam coś co się nazywa pierścieniem uszczelniającym i to pewnie to jest element, który zawodzi... zastanawiam się tylko czy jedynym sposobem, żeby sobie z tym poradzić jest wymiana i czy ta operacja pociągnie za sobą demontaż silnika z samochodu. Jeśli ktośma doświadczenia w tym temacie proszę o rady!

Zastanawiam się czy jeśli okaże się, iż jedyne wyjście to rozbiórka nie robić od razu sprzęgła. Zrobiłem na nim już 120kkm i tylko patrze jak się posypie...

Napisano

> Witam Szanownych Kolegów!

> Mam problem z moją marysią... po ostatnich wielkich mrozach pojawił

> się wyciek oleju z silnika...

Witaj,

Ja miałem wyciek przez uszczelniacz na wale.

Do wymiany trzeba wyjąć skrzynię biegów, zmieniałem przy okazji wymiany sprzęgła (tak "szczęściwie" się zbiegło hehe.gif).

Jako że eper na fiatforum teraz mi nie działa to nie podam numeru części, lecz jest to uszczelniacz kompletny z kołnierzem, w ASO jego koszt to ok. 150zł.

Pozdrawiam waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki za info...

Tak wiec chyba zaczne sie rozgladac za kompletnym sprzeglem do mojej padaki i jak tylko zrobi sie troche cieplej odstawie ja do warsztatu. Chwilowo będę się starał częściej spoglądać na bagnet i pewnie od czasu do czasu trzeba bedzie dolewać. Na początku maja mam przegląd więc do tego czasu musowo to zrobić - panowie chocby z przyzwoitosci tam pewnie zaglądną...

Zastanawia mnie jeszcze tylko, że ten wyciek nie wpływa na sprzęgło - jakaś porcja musi się dostawać na tarczę a nie ma objawów ślizgania. Tak czy inaczej nie da się tak jeździć w dłuższe trasy - troche strach - więc przed sezonem urlopowym czeka mnie wydatek.

Mam cichą nadzieję, że może z czasem będzie mniej ciekło... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Tak wiec chyba zaczne sie rozgladac za kompletnym sprzeglem do mojej

> padaki

Jak dobre to po co?

> Chwilowo będę się starał częściej spoglądać na bagnet

> i pewnie od czasu do czasu trzeba bedzie dolewać.

Tylko żeby za kap-kap dowodu nie zabrali wink.gif

> Zastanawia mnie jeszcze tylko, że ten wyciek nie wpływa na sprzęgło -

Ma lepsze smarowanie hehe.gif

> Mam cichą nadzieję, że może z czasem będzie mniej ciekło...

Niby dlaczego? Chyba że z olejem coś przekombinowałeś.

Tu masz numer części i cenę z ASO

276445537-Uszczelniacz%20wa%B3u.jpg

Napisano

U mnie przy wymianie sprzęgła wymieniono uszczelniacz od strony skrzyni bo był na nim minimalny wyciek .

Jego nr. katalogowy to 40004820 , a cena w ASO - 18PLN .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.