Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[B]Brama garażowa - Wiśniowski vs Interflex

Featured Replies

Napisano

O okna już pytałem, teraz temat brama zlosnik.gif.

Brama 4,8x2,2 segmentowa, z napędem. Mam ofertę na Wiśniowskiego i na Interflex za te same pieniądze. Interflexa w podobnych wymiarach widziałem, działa od roku i się nie zepsuł zlosnik.gif. Wiśniowskiego nie widziałem, ale spróbuję obejrzeć. Za interflexem przemawia gładka struktura zewnętrzna (utrzymanie w czystości). Jak jest u Wiśniowskiego? Na pewno ktoś taką ma wink.gif

No i pytanie którą wybrać? zlosnik.gif

Napisano

> O okna już pytałem, teraz temat brama .

> Brama 4,8x2,2 segmentowa, z napędem. Mam ofertę na Wiśniowskiego i na Interflex za te same

> pieniądze. Interflexa w podobnych wymiarach widziałem, działa od roku i się nie zepsuł .

> Wiśniowskiego nie widziałem, ale spróbuję obejrzeć. Za interflexem przemawia gładka struktura

> zewnętrzna (utrzymanie w czystości). Jak jest u Wiśniowskiego? Na pewno ktoś taką ma

> No i pytanie którą wybrać?

Mam taką Wisniowskiego, działa. Napęd Optimum jakiś tam, miesiąc po montażu padło sprzęgło, wymienili, dwa lata bez problemów.

Napisano
  • Autor

> Mam taką Wisniowskiego, działa. Napęd Optimum jakiś tam, miesiąc po montażu padło sprzęgło,

> wymienili, dwa lata bez problemów.

Z zewnątrz jest gładka czy lekko chropowata?

Napisano

> Z zewnątrz jest gładka czy lekko chropowata?

Ma fakturę jakby podłużne słoje drewna pokryte folią.

Napisano

Ja bym wziął tę, która jest cieplejsza. Przy takiej sporej jaką masz, jest spora powierzchnia do ucieczki ciepła.

Ja mam Wiśniowskiego, tylko że w rozmiarze 240x210cm. Na razie ma z miesiąc, napęd podpięty dwa razy, sprawdzony że działa i wyłączony zlosnik.gif

Co do napędów, to u Wiśnioskiego są dwa rodzaje. Jedne to takie, w których sama puszka z silniczkiem przesuwa się po prowadnicy zębatej. Drugie to takie, w których puszka z napędem stoi w miejscu napędzając łańcuch (taki jak w rowerze) który podnosi bramę. Jedno i drugie ma swoje wady i zalety imho. Ja wziąłem z łańcuchem bo był najtańszy zlosnik.gif

Napisano

> Co do napędów, to u Wiśnioskiego są dwa rodzaje.

To ja mam ten trzeci - z paskiem. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym wziął tę, która jest cieplejsza. Przy takiej sporej jaką masz, jest spora powierzchnia do

> ucieczki ciepła.

> Ja mam Wiśniowskiego, tylko że w rozmiarze 240x210cm. Na razie ma z miesiąc, napęd podpięty dwa

> razy, sprawdzony że działa i wyłączony

> Co do napędów, to u Wiśnioskiego są dwa rodzaje. Jedne to takie, w których sama puszka z

> silniczkiem przesuwa się po prowadnicy zębatej. Drugie to takie, w których puszka z napędem

> stoi w miejscu napędzając łańcuch (taki jak w rowerze) który podnosi bramę. Jedno i drugie ma

> swoje wady i zalety imho. Ja wziąłem z łańcuchem bo był najtańszy

Podejrzewam, że jedna i druga brama będzie miała bardzo zbliżone wartości przenikania ciepła - grubość mają taką samą, w srodku też raczej to samo. Na razie ofertę na interflexa mam przez telefon, jak będę miał na papierze, to będzie tam współczynnik przenikania ciepła, więc porównam. Ale jak na razie skłaniam się do tej z Interflexa, bo jest z zewnątrz gładka - czyli łatwo ją utrzymać w czystości. Przed chwilą rozmawiałem ze znajomym, jego brama ma 5,0x2,4, jest jakiejś firmy bramtech, ale faktura zewnętrzna jest chropowata. Po niecałych 2 latach użytkowania skarżył się, że już nie może doczyścić syfu we wgłębieniach crazy.gif. Dziś po pracy spróbuję jeszcze obejrzeć fakturę Wiśniowskiego icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> To ja mam ten trzeci - z paskiem.

to ja znów zapytam - z zewnątrz gładko czy nie? wink.gif

napęd z paskiem podejrzewam, że jest cichszy niż łańcuchowy....wczoraj oglądałem bramę z łańcuchem i trochę to słychać jak pracuje icon_rolleyes.gif

Napisano

> To ja mam ten trzeci - z paskiem.

wow, zupełnie jak z silnikami TSI, raz łańcuch, raz pasek zlosnik.gif

Napisano

> Podejrzewam, że jedna i druga brama będzie miała bardzo zbliżone wartości przenikania ciepła -

> grubość mają taką samą, w srodku też raczej to samo.

To obejrzyj jedną i drugą, popatrz na rozwiązania techniczne, uszczelki, przyleganie, lekkość zamykania/otwierania ręcznego czy co Ci tam jeszcze pasuje i wybieraj.

Zwróć uwagę jeszcze co jest w standardzie, a za co trzeba dopłacić i ile (np. zamek na kluczyk itd).

Napisano
  • Autor

> To obejrzyj jedną i drugą, popatrz na rozwiązania techniczne, uszczelki, przyleganie, lekkość

> zamykania/otwierania ręcznego czy co Ci tam jeszcze pasuje i wybieraj.

> Zwróć uwagę jeszcze co jest w standardzie, a za co trzeba dopłacić i ile (np. zamek na kluczyk

> itd).

a do czego to może się przydać? hmm.gif

Napisano

> a do czego to może się przydać?

A jak chcesz zamknąć/otworzyć jak prąd siądzie?

Napisano
  • Autor

> A jak chcesz zamknąć/otworzyć jak prąd siądzie?

ręcznie? zlosnik.gif

nie no poważnie - potrzebny mi jakiś zamek na klucz w bramie garażowej? Jak nie będzie prądu, to otworzę ręcznie bramę rozpinając napęd...ręcznie ją też zamknę i zablokuję napęd, kiedy mam użyć klucza? niewiem.gif

Napisano

> a do czego to może się przydać?

mnie np. do tego, że na budowie nie mam jeszcze dociągnietego prądu do szrzynki, a tym samym do gniazdka, do którego będzie podłączona brama. Zamykam ją zamkiem

Napisano

> ręcznie?

> nie no poważnie - potrzebny mi jakiś zamek na klucz w bramie garażowej? Jak nie będzie prądu, to

> otworzę ręcznie bramę rozpinając napęd...ręcznie ją też zamknę i zablokuję napęd, kiedy mam

> użyć klucza?

U mnie wisi sznurek z napędu, którym można go rozblokować. Ponowne zablokowanie następuje jak chcesz bramę uruchomić "z pilota" jak prąd już jest. Ręcznie zablokować bez rozkręcania napędu się nie da.

Napisano

> U mnie wisi sznurek z napędu, którym można go rozblokować. Ponowne zablokowanie następuje jak

> chcesz bramę uruchomić "z pilota" jak prąd już jest. Ręcznie zablokować bez rozkręcania napędu

> się nie da.

dokładnie tak to jest. Ja mam teraz rozblokowany z napędu. Otwierać można kluczykiem od zewnątrz, albo ręcznie, podnosząc zapadkę od wewnątrz.

Napisano
  • Autor

> U mnie wisi sznurek z napędu, którym można go rozblokować. Ponowne zablokowanie następuje jak

> chcesz bramę uruchomić "z pilota" jak prąd już jest. Ręcznie zablokować bez rozkręcania napędu

> się nie da.

aaa...takie buty ok.gif

mam agregat 7,5kW, zastanawiam się, czy po budowie go zostawić na okoliczności braku prądu...ale czy taki brak prądu w dzisiejszych czasach zdarza się często?....Ci co mają kluczyki - ile razy z nich korzystają? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> mnie np. do tego, że na budowie nie mam jeszcze dociągnietego prądu do szrzynki, a tym samym do

> gniazdka, do którego będzie podłączona brama. Zamykam ją zamkiem

ok.gif zapytam o te kluczyki, nie wiem czy mi to potrzebne, ale sprawdzę ceny ok.gif

Napisano

> Wiśniowskiego i na Interflex

nie wiem jak ten InterFlex, ale Wiśniowski ma ZAJEBIŚCIE drobie części - w jednym z obiektów, który obsługuję są takie bramy, jak narazie zepsuły się tylko klamki w bramach zewnętrznych (w płocie) przesuwne - rozstaw jest tak dziwny, że w Castoramie i Leroy nic nie dopasujesz a u nich koło 100 Euro taka klamka.

Nie wiem jak z bramami garażowymi ale najpierw sprawdź po ile są części.

A dlaczego nie chcesz czegoś firmowego typu: Albany (najtrwalsze) czy Hormann? Bo ten Wiśniowski też ma strasznie drogie bramy.

Napisano

> aaa...takie buty

> mam agregat 7,5kW, zastanawiam się, czy po budowie go zostawić na okoliczności braku prądu...ale

> czy taki brak prądu w dzisiejszych czasach zdarza się często?....Ci co mają kluczyki - ile

> razy z nich korzystają?

Zależy pewnie gdzie mieszkasz. Jak kiedyś w zimie znów lody skują druty to i pewnie 2 tyg. może nie być prądu. Ale wtedy będziesz miał większe problemy niż otwieranie bramy hehe.gif

Tak czy inaczej zamek imho warto mieć. Do Wiśniowskiego kosztował coś około stówki

Napisano

> aaa...takie buty

> mam agregat 7,5kW, zastanawiam się, czy po budowie go zostawić na okoliczności braku prądu...ale

> czy taki brak prądu w dzisiejszych czasach zdarza się często?....Ci co mają kluczyki - ile

> razy z nich korzystają?

U mnie z raz na parę miesięcy nie ma prądu przez parę godzin (wyłączenia planowe, naprawy, podpinania nowych sieci itp.). Zaleta jest taka, że np. jak wyjeżdżasz, to (oprócz blokady na napędzie) możesz dodatkowo zablokować ją "z klucza" (blokowana z boku).

Napisano
  • Autor

> nie wiem jak ten InterFlex, ale Wiśniowski ma ZAJEBIŚCIE drobie części - w jednym z obiektów, który

> obsługuję są takie bramy, jak narazie zepsuły się tylko klamki w bramach zewnętrznych (w

> płocie) przesuwne - rozstaw jest tak dziwny, że w Castoramie i Leroy nic nie dopasujesz a u

> nich koło 100 Euro taka klamka.

> Nie wiem jak z bramami garażowymi ale najpierw sprawdź po ile są części.

> A dlaczego nie chcesz czegoś firmowego typu: Albany (najtrwalsze) czy Hormann? Bo ten Wiśniowski

> też ma strasznie drogie bramy.

Hormanna nie chcę nawet za pół ceny zlosnik.gif O ile bramy nie są złe, to serwis (przynajmniej na moim terenie) jest totalną porażka oslabiony.gif. Mam w firmie klika ich bram - głównie szybkorolowanych, które pracuję 24h/dobę, więc zdarzają się awarie. Serwis autoryzowany potrafi reagować tygodniami po kilkunastu ponagleniach ktoś łaskawie przyjeżdża i stwierdza ustarkę. Na części czekam kolejne tygodnie hehe.gif. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji w moim garażu zlosnik.gif. W tej chwili olełem serwis autoryzowany i korzystam z firmy, która po prostu serwisuje różne bramy....jednak czasem trzeba coś zamówić od Hormanna....i znów kilka tygodni hehe.gif

To nie dla mnie zlosnik.gif

Natomiast tej drugiej, którą podałeś nikt w mojej okolicy mi nie zaoferował a ja zupełnie tego nie znam 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Zależy pewnie gdzie mieszkasz. Jak kiedyś w zimie znów lody skują druty to i pewnie 2 tyg. może nie

> być prądu. Ale wtedy będziesz miał większe problemy niż otwieranie bramy

> Tak czy inaczej zamek imho warto mieć. Do Wiśniowskiego kosztował coś około stówki

Dom buduję nie w Bieszczadach tylko we....Władysławowie zlosnik.gif...ale nie tym nad morzem wink.gif. To tylko 5km od Ciechanowa, obok jest spore centrum handlowe i odkąd powstało nie zdarzają się zaniki prądu...

Napisano

> to ja znów zapytam - z zewnątrz gładko czy nie?

Nie przyglądałem się... rotfl.gif

Zerknę wieczorem - jak nie zapomnę. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nie przyglądałem się...

> Zerknę wieczorem - jak nie zapomnę.

zapomnisz.... grinser006.gif

Napisano

> Tak czy inaczej zamek imho warto mieć. Do Wiśniowskiego kosztował coś około stówki

Nie mam zamka. niewiem.gif

Nie wiem, czy to standard, ale u mnie jest po prostu zasuwka z boku od wewnątrz. ok.gif

Napisano

> Nie mam zamka.

> Nie wiem, czy to standard, ale u mnie jest po prostu zasuwka z boku od wewnątrz.

To chyba nie stadnard. Zamek to tak naprawdę taka właśnie zasówka na kluczyk.

Napisano

> nie wiem jak ten InterFlex, ale Wiśniowski ma ZAJEBIŚCIE drobie części - w jednym z obiektów, który

> obsługuję są takie bramy, jak narazie zepsuły się tylko klamki w bramach zewnętrznych (w

> płocie) przesuwne - rozstaw jest tak dziwny, że w Castoramie i Leroy nic nie dopasujesz a u

> A dlaczego nie chcesz czegoś firmowego typu: Albany (najtrwalsze) czy Hormann? Bo ten Wiśniowski

> też ma strasznie drogie bramy.

dla mnie np. ma znaczenie, że to Polska firma. Wolę dać zarobić ludziom spod Nowego Sącza niż kupować zagraniczne. Zwłaszcza, że jakość jest praktycznie ta sama ok.gif

Napisano

Wisniowski też ma panele gładkie. Nawet taka sobie zamówiłem...oczywiście przyjechała porowata. Jako że nie miałem czasu czekać kolejnych kilku tygodni na właściwą to wyciągnąłem od nich spory rabat i została.

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Wisniowski też ma panele gładkie. Nawet taka sobie zamówiłem...oczywiście przyjechała porowata.

> Jako że nie miałem czasu czekać kolejnych kilku tygodni na właściwą to wyciągnąłem od nich

> spory rabat i została.

> Krawiec

No muszę się dowiedzieć na jaką dostałem ofertę, ewentualnie ile kosztuje gładka ok.gif

Napisano

> Natomiast tej drugiej, którą podałeś nikt w mojej okolicy mi nie zaoferował a ja zupełnie tego nie

> znam

zobacz sam - najlepsze z najlepszych - wszystkie centra logistyczne z nich korzystają, w prywatnym użytkowaniu będzie wieczna

Napisano

> To chyba nie stadnard. Zamek to tak naprawdę taka właśnie zasówka na kluczyk.

Ale chyba nie taka, co? cfaniaczek.gif

5452.jpg

Mam coś tego typu - oczywiście solidniejsze i ze sprężyną. Umocowane jest na jednym z boków (zamek masz na dole) i wchodzi w metalową ramę.

Napisano
  • Autor

> zobacz sam - najlepsze z najlepszych - wszystkie centra logistyczne z nich korzystają, w prywatnym

> użytkowaniu będzie wieczna

No zobaczyłem... 270751858-jezyk.gif

Na co mi brama przemysłowa w moim garażu? A poza tym najbliższy przedstawiciel handlowy jest w Tychach grinser006.gif

Ale dzięki za namiar ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ale chyba nie taka, co?

> Mam coś tego typu - oczywiście solidniejsze i ze sprężyną. Umocowane jest na jednym z boków (zamek

> masz na dole) i wchodzi w metalową ramę.

no nie, trochę inna zlosnik.gif

Napisano

Ja będę niedługo wiedział. Tą zewnętrzną klamkę od bramy garażowej pogryzł mi pies i chcę ją wymienić, zapytałem ich za ile mogę ją dokupić. Może uda się dorobić/dopasować coś standardowego?

Napisano

Ja mam Wiśniowskiego z napędem Optimum 600. Wymiarów dokładnie nie pamiętam, około 2mX2.4m. Działa bezawaryjnie już ponad 2 lata. 3 razy przez ten czas ją regulowałem bo było tak że bramą zjeżdżała na dół i kawałek się podnosiła. Prosta usterka, wystarczyło stoper przesunąć.

Napisano

> Ale chyba nie taka, co?

> Mam coś tego typu - oczywiście solidniejsze i ze sprężyną. Umocowane jest na jednym z boków (zamek

> masz na dole) i wchodzi w metalową ramę.

u mnie to wygląda tak:

287131313-DSCN3847.JPG.

Od zewnątrz do tego dziurka na kluczyk.

post-56757-14352521473002_thumb.jpg

Napisano

> O okna już pytałem, teraz temat brama .

> Brama 4,8x2,2 segmentowa, z napędem. Mam ofertę na Wiśniowskiego i na Interflex za te same

> pieniądze. Interflexa w podobnych wymiarach widziałem, działa od roku i się nie zepsuł .

> Wiśniowskiego nie widziałem, ale spróbuję obejrzeć. Za interflexem przemawia gładka struktura

> zewnętrzna (utrzymanie w czystości). Jak jest u Wiśniowskiego? Na pewno ktoś taką ma

> No i pytanie którą wybrać?

mam interflexa co prawda małą i szczerze nie jestem zadowolony, u mnie z racji niskiego nadproża i steropianu na suficie garażu nie dało się wstawić bramy klasycznej gdzie mechanizm jest nad samą bramą . U mnie mechanizm przesunięty jest na koniec prowadnic czyli mn. więcej w połowie garazu .

Nie wiem jekie u Ciebie jest rozwiązanie ale to moim zdaniem jest trochę ułomne tj. cała konstrukcja jest taka "gumowa" lekko się wygina przy podnoszeniu i wydaje trochę nie szczególne dzwięki (znajoma ma z mechanizmem z przodu i tych dziwięków nie ma). Dwa są dużo dłuższe linki i co za tym idzie też to pewnie powoduje jest taką nie stabilność.

Kolejna sprawa przy silnych wiatrach luz na rolkach powoduje że drzwi się podają wiatrowi i robią się małe przewiewy. Próbowałem ustawić te prowadnice i nie mam na to pomysłu. Tak to jest jak człowiek zaczyna mieszkać 2 lata po montażu i gwarancja idzie paść.

Co do struktury paneli to nie mam uwag jak się zakurzą biorę mopa i przemywam a potem zwykłym wężem spłukuje i jest git .

Co do mechanizmu u mnie z bramą założyli BigTora .

Napisano

> zapomnisz....

"Złoty dąb" - gładka, ale pod paznokciem czuć lekką strukturę. ok.gif

Napisano
  • Autor

> "Złoty dąb" - gładka, ale pod paznokciem czuć lekką strukturę.

Pamiętałeś ok.gifwink.gif Dziękuję 20.GIF

Gdzie masz napęd? Na środku pod sufitem czy z boku przy bramie?

Napisano
  • Autor

> mam interflexa co prawda małą i szczerze nie jestem zadowolony, u mnie z racji niskiego nadproża i

> steropianu na suficie garażu nie dało się wstawić bramy klasycznej gdzie mechanizm jest nad

> samą bramą . U mnie mechanizm przesunięty jest na koniec prowadnic czyli mn. więcej w połowie

> garazu .

> Nie wiem jekie u Ciebie jest rozwiązanie ale to moim zdaniem jest trochę ułomne tj. cała

> konstrukcja jest taka "gumowa" lekko się wygina przy podnoszeniu i wydaje trochę nie

> szczególne dzwięki (znajoma ma z mechanizmem z przodu i tych dziwięków nie ma). Dwa są dużo

> dłuższe linki i co za tym idzie też to pewnie powoduje jest taką nie stabilność.

> Kolejna sprawa przy silnych wiatrach luz na rolkach powoduje że drzwi się podają wiatrowi i robią

> się małe przewiewy. Próbowałem ustawić te prowadnice i nie mam na to pomysłu. Tak to jest jak

> człowiek zaczyna mieszkać 2 lata po montażu i gwarancja idzie paść.

> Co do struktury paneli to nie mam uwag jak się zakurzą biorę mopa i przemywam a potem zwykłym wężem

> spłukuje i jest git .

> Co do mechanizmu u mnie z bramą założyli BigTora .

Znajomy, u którego oglądałem Interflexa w podobnym rozmiarze jak u mnie ma sporo miejsca nad otworem wjazdowym a i tak ma napęd na środku sufitu garażu. Montowała mu to firma od której ja mam ofertę na Interflexa, więc podejrzewam, że mnie zaoferowali to samo - muszę o to dopytać, bo jednak brama znajomego robi sporo hałasu podczas pracy....nie wiem jak inne bramy, ale wolałbym trochę ciszej wink.gif No i skoro napęd może być nad bramą, to chyba tez wolałbym takie rozwiązanie. Muszę dopytac jeszcze o szczegóły zarówno Interflexa jak i Wiśniowskiego 270751858-jezyk.gif

Napisano

Oglądałem Wiśniowskiego i Hormmana. Ale że strasznie marudzili że nadproże to tylko 12cm i zamówiłem bramę tu . Bezproblemowo założyli bramę. napęd FAAC na końcu bramy, napęd łańcuchem ale jest cichy wink.gif Cena -20% od Wiśniowskiego zlosnik.gif

Panel chropowaty, złoty dąb. Co do utrzymania w czystości się jeszcze nie mogę wypowiedzieć grinser006.gif

Napisano
  • Autor

No i zaczynam zbierać oferty na bramę od początku sciana.gif

Dzisiaj zapadła decyzja, że brama ma być w kolorze antracyt, by optycznie pasowała do czarnego dachu i ciemnej kostki podjazdu....że też ja wcześniej na to nie wpadłem, że ciemny brąz do tego będzie pasował jak pięść do oka zlosnik.gif

Ktoś się orientuje, czy kolor antracyt wpływa znacząco na cenę? Będzie taniej czy drożej od złotego dębu czy orzecha? hmm.gif

Napisano

> No i zaczynam zbierać oferty na bramę od początku

> Dzisiaj zapadła decyzja, że brama ma być w kolorze antracyt, by optycznie pasowała do czarnego

> dachu i ciemnej kostki podjazdu....że też ja wcześniej na to nie wpadłem, że ciemny brąz do

> tego będzie pasował jak pięść do oka

> Ktoś się orientuje, czy kolor antracyt wpływa znacząco na cenę? Będzie taniej czy drożej od złotego

> dębu czy orzecha?

wyceń, to będziesz wiedział. W niektórych firmach jest kilka kolorów standardowych, za dopłatą X, a reszta niestandardowych za dopłatą Y. Oczywiście Y > X zlosnik.gif

BTW. Był wątek o oknach, jest o bramie, czekam na wątek o drzwiach zewnętrznych, bo często to się kupuje razem, albo w tym samym czasie zlosnik.gif

Napisano

> Pamiętałeś Dziękuję

ok.gif

> Gdzie masz napęd? Na środku pod sufitem czy z boku przy bramie?

Bramka nr 1. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> wyceń, to będziesz wiedział. W niektórych firmach jest kilka kolorów standardowych, za dopłatą X, a

> reszta niestandardowych za dopłatą Y. Oczywiście Y

ok.gif

> BTW. Był wątek o oknach, jest o bramie, czekam na wątek o drzwiach zewnętrznych, bo często to się

> kupuje razem, albo w tym samym czasie

Na razie drzwi będa tymczasowe - znaczy z odzysku, byle zamknąć budynek. Szwageir niedawno wymieniał w bloku, kazałem schować do piwnicy. Montażyści nowych drzwi dostali nawet prikaz wyjęcia starej ościeżnicy w całości zlosnik.gif. Więc o drzwi zewn ewentualnie zapytam w przyszłym roku zlosnik.gif