Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Technika jazdy - przyspieszanie / wężykowanie

Featured Replies

Napisano

Jest sobie start, taki "na maxa" (wyścig).

W pewnym momencie (nie jestem teraz pewien czy przy zmianie, czy przed, czy po zmianie) - tylne koło zaczyna lekko wężykować - co jest powodem?

Wyjście bez problemów, ale co było błędem powodującym takie wężykowanie?

Sprint był na prostej.

Aha - RSSSS wspominał, że R6 jest zbyt słaba żeby iść na jedno koło - nie zgadzam się zlosnik.gif

Przy takim sprincie baaaardzo łatwo chciała podrywać kółko (a moja, jakby nie patrzeć, jest słabsza) zlosnik.gif

EDIT

Właśnie się jeszcze zastanawiam...

O tym, że to tylne koło zawężykowało powiedział mi kolega, który był już wtedy z tyłu.

Ja czułem raczej że to przednie koło idzie do góry - i może był to efekt "lądowania" przedniego koła?

P.S.

Nawet przy "sprincie" nie odkręcałem manetki na maksimum - ten sprzęt ma jednak piekielną moc icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Napisano

Z tym wchodzeniem na koło to zależy, 1000 wejdzie niemal zawsze, a 600tce trzeba pomóc- wybicie z nierówności lub maksymalne odciążenie przodu przez przesunięcie się maksymaknie do tyłu.

Jak odwijam (wiem, miałem tego nie robić shhh.gif) w normalnej pozycji na płaskim podłożu to przednie koło pozostaje przy asfalcie.

Raz tylko poszło do góry jak zostało wybite na torach tramwajowych.

Napisano
  • Autor

> Z tym wchodzeniem na koło to zależy, 1000 wejdzie niemal zawsze, a 600tce trzeba pomóc- wybicie z

> nierówności lub maksymalne odciążenie przodu przez przesunięcie się maksymaknie do tyłu.

Kurde - to może ja mam R6 z litrowym silnikiem? biglaugh.gif

Jasne - jak jazda jest w zakresie początku skali obrotomierza - luzik.

Ale ja mooże odkręcałem manetkę do 3/4 i przednie koło od razy chciało się odrywać.

Siedziałem raczej bliżej baku niż zadupka.

Podłoże - miejscami lepsze, miejscami gorsze - ale motocykl tak się zachowywał niezależnie od nawierzchni.

> Raz tylko poszło do góry jak zostało wybite na torach tramwajowych.

Tu - bez jakiegokolwiek wybicia...

Napisano

Miałem na myśli odkręcanie "z dołu", pewnie przy odwinięciu w okolicach max.momentu może trochę poderwać przednie koło.

Napisano
  • Autor

Pytanie trochę z innej beczki zlosnik.gif

Kiedy przesiadasz się z motocykla do samochodu - nie masz problemów z koncentracją wzroku?

Zauważyłem, że jak pojeżdżę 2-3 dni samym motocyklem, wsiadam później do auta to jakąś tak mi dziwnie "oczka latają". Nie mogę ich "standardowo" skoncentrować spineyes.gifspineyes.gifspineyes.gif

Napisano

> Z tym wchodzeniem na koło to zależy, 1000 wejdzie niemal zawsze, a 600tce trzeba pomóc- wybicie z

> nierówności lub maksymalne odciążenie przodu przez przesunięcie się maksymaknie do tyłu.

Wydaje Ci sie 270751858-jezyk.gif. Dla porownania CBR600 F4, ktora jest sporo ciezsza i ze 30KM slabsza, bez wiekszych problemow idzie na gume. Dlatego watpie, ze przy moto wazacym okolo 200kg i majacym ponad 130KM trzeba bylo sie bardzo postarac aby poderwac przednie kolo, no chyba, ze sam wazysz ze 150kg albo Twoja R6 ma sporo mniej niz te 135KM tongue.gif

Napisano

Ale mówiłem o przyspieszeniu z samego "dołu", a nie odkręceniu w okolicach obrotów z maksymalnym momentem.

Ważę ok. 80 kg i jak przyspieszam od 0 w normalnej pozycji to koło nie unosi się nad asfalt.

Nie mówię, że w 600tce jest problem z wejściem na gumę ale przy takim przyspieszaniu jak mówię, trzeba jej po prostu "pomóc".

Napisano

> Ale mówiłem o przyspieszeniu z samego "dołu", a nie odkręceniu w okolicach obrotów z maksymalnym

> momentem.

> Ważę ok. 80 kg i jak przyspieszam od 0 w normalnej pozycji to koło nie unosi się nad asfalt.

> Nie mówię, że w 600tce jest problem z wejściem na gumę ale przy takim przyspieszaniu jak mówię,

> trzeba jej po prostu "pomóc".

Stoisz, wbijasz 1, ruszasz, odkrecasz porzadnie manetke i nie pojdzie na gume?? Watpie zlosnik.gif

Napisano

Jeżeli podczas "ostrego" przyspieszania tylne koło wężykuje, to może być kilka spraw:

- ciśnienie w kole

- ustawienia zawiasu

- luzy w tylnym wahaczu

- TY, nie dokładnie, trzymasz moto w tyzach i Twoja masa powoduje wężykowanie. Moto masz mocno trzymać kolanami i "ostrogami".

Co do pójścia na koło, skoro Bandit przy ostrym starcie, ale z wyczuciem, potrafi podnieść przednie koło, to R6 ja bym się bał jeździć zlosnik.gif

Może to tylko na tyle duży skok, odprężenie widelca następuje, i masz takie wrażenie. Jak jest ustawione przednie zawieszenie ?

Zapewne masz w pełni regulowane. Zarówno twardość, jak i stopień dobicia/odbicia.

Sprawdź ciśnienie w kołach, ustaw zawieszenie pod siebie zgodnie z instrukcją i sprawdź, czy coś się zmieniło ok.gif

Napisano

> Stoisz, wbijasz 1, ruszasz, odkrecasz porzadnie manetke i nie pojdzie na gume?? Watpie

Nie, jak siedzę w normalnej pozycji pochylony do przodu to nie idzie na gumę!

Napisano
  • Autor

> Nie, jak siedzę w normalnej pozycji pochylony do przodu to nie idzie na gumę!

Może poprzedni właściciel ograniczył Ci moc do 35 kW, żeby na A2 jeździć? grinser006.gif

Napisano

> Nie, jak siedzę w normalnej pozycji pochylony do przodu to nie idzie na gumę!

Tak są projektowane motocykle sportowe, stawianie na kolo jest pożądane w stuncie ale nie w jeździe po torze smile.gif