Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DMC samochód i przyczepa

Featured Replies

Napisano

> A ci policjanci, to niech się lepiej douczą, no chyba, że czekają na wytyczne z centrali, które

> skorygowały ich błędne myślenie. Bo już kiedyś trzeba było ich poprawiać...

W blankiecie w miejscu kat. E miałem wpisane "pojazd zgodnie z kat B, C, D, T z przyczepą". W załączonej broszurce miałem wyszczególnione DMC dla kat. B max 750kg czyli lekka a dla E powyżej DMC 750kg. Broszurka został zutylizowana dawno temu. Nieważny już blankiet książeczkowy PJ został na pamiątkę.

W czasie, kiedy drążyłem temat było tylko 5 podstawowych kategorii PJ A, B, C, D, T + do każdej E. Gdzie T+E = ciągnik rolniczy z przyczepą lub przyczepami. Bardziej interesowało mnie to pod kątem jazdy ciągnikiem rolniczym z przyczepą na kat. B. Wtedy wyjaśniło się, że na B można również ciągnikiem ale przyczepa to tylko lekka bez względu na cholownik (samochód czy traktor). Jeśli cięższa przyczepa to już trzeba mieć kat. B+E lub T+E dla 2 przyczep.

Napisano

> W blankiecie w miejscu kat. E miałem wpisane "pojazd zgodnie z kat B, C, D, T z przyczepą". W

> załączonej broszurce miałem wyszczególnione DMC dla kat. B max 750kg czyli lekka a dla E

> powyżej DMC 750kg. Broszurka został zutylizowana dawno temu. Nieważny już blankiet

> książeczkowy PJ został na pamiątkę.

> W czasie, kiedy drążyłem temat było tylko 5 podstawowych kategorii PJ A, B, C, D, T + do każdej E.

> Gdzie T+E = ciągnik rolniczy z przyczepą lub przyczepami. Bardziej interesowało mnie to pod

> kątem jazdy ciągnikiem rolniczym z przyczepą na kat. B. Wtedy wyjaśniło się, że na B można

> również ciągnikiem ale przyczepa to tylko lekka bez względu na cholownik (samochód czy

> traktor). Jeśli cięższa przyczepa to już trzeba mieć kat. B+E lub T+E dla 2 przyczep.

Nie patrz, co było kiedyś, tylko co jest teraz...

Z kodeksem drogowym trzeba niestety być na bieżąco w miarę, a nie odświeżać sobie pamięć raz na 10 lat...

W skrócie:

B: 3,5T z lekką (czyli max 4,25T), lub zestaw do 3,5T (tak było w 2012)

B96: zestaw do 4,25T, z przyczepą inna niż lekka. (nowość)

B+E: zestaw powyżej 4,25T (tak też było)

Tak więc jedyna zmiana to owe B96, dodająca ciut więcej możliwości ciągnięcia cięższych przyczep, dla których kiedyś trzeba było robić już B+E.

I dobrze, bo głupie było robienie całego kursu tylko po to, aby pociągnąć ciut cięższy camping...

A jeśli twierdzisz, że kiedyś B dawało możliwość jazdy tylko z przyczepą lekką, to dowodzi to tylko jednego: przespałeś nie jedną zmianę kodeksu drogowego, tylko więcej...

Napisano

> Nie patrz, co było kiedyś, tylko co jest teraz...

> Z kodeksem drogowym trzeba niestety być na bieżąco w miarę, a nie odświeżać sobie pamięć raz na 10

> lat...

Staram się.

> W skrócie:

> B: 3,5T z lekką (czyli max 4,25T), lub zestaw do 3,5T (tak było w 2012)

> B96: zestaw do 4,25T, z przyczepą inna niż lekka. (nowość)

> B+E: zestaw powyżej 4,25T (tak też było)

> Tak więc jedyna zmiana to owe B96, dodająca ciut więcej możliwości ciągnięcia cięższych przyczep,

> dla których kiedyś trzeba było robić już B+E.

Jeśli dobrze pamiętam to na E był tylko egzamin praktyczny.

> I dobrze, bo głupie było robienie całego kursu tylko po to, aby pociągnąć ciut cięższy camping...

> A jeśli twierdzisz, że kiedyś B dawało możliwość jazdy tylko z przyczepą lekką, to dowodzi to tylko

> jednego: przespałeś nie jedną zmianę kodeksu drogowego, tylko więcej...

Nie zaprzeczam jeśli chodzi o ten szczegół. Od czego są fora? By rozwiewać wszelkie wątpliwości