Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ganek/wiatrolap - odswiezam

Featured Replies

Napisano

Kiedys juz pytalem, ale teraz bardziej konkretnie (tak, zdaje sobie sprawe, ze zaraz bedzie o brudnych lapkach wink.gif )

Zastanawiam sie konkretniej nt. zabudowy szklanej ganku:

Z63fz.jpg

Sa nawet firmy, ktore takie cos oferuja, np. tutaj sa fajne rozwiazania:

http://www.allglasstodocristal.com/pl/aplicaciones/porches.html

http://glasshouse.com.pl/produkty/zabudowy-szklane/

http://www.bfl.com.pl/zabudowy-szklane/

Interesuje mnie zabudowa wylacznie szklana (bardziej) i szklano-aluminiowa (mniej). Drewniano-szklana raczej bedzie zbyt ciezkawa, wydaje mi sie. Domyslam sie, ze zabudowa nie moglaby byc szczelna, bo by non stop szyby w zimie parowaly - ma chronic przed wiatrem, ale nie musi byc szczelna.

7.jpg

otwierane drzwi w obie strony, samozamykajace sie.

Pamietam, ze ktos tutaj kiedys pisal o podobnych systemach. Mam nadzieje, ze ktos mi przyblizy temat.

Napisano

Jak dla mnie wygląda to jak w sklepie, to tak off topic wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jak dla mnie wygląda to jak w sklepie, to tak off topic

Ciezko stwierdzic, jak to bedzie wygladac. Dzis przemyslalem konstrukcje i z uwagi na mocowanie wygladaloby to tak:

wIoLK.jpg

wmYps.jpg

Napisano

Jak byś chciał aluminiowy to daj znać na priv wymiary wycenie Ci wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jak byś chciał aluminiowy to daj znać na priv wymiary wycenie Ci

dwa pytania:

- ma to w ogole sens? w sensie ochrony przed wwiewaniem zimnego powietrza po otwarciu drzwi zima i uzytkowania codziennego

- jak mocujesz doscian/sufitu?

Napisano

> dwa pytania:

> - ma to w ogole sens? w sensie ochrony przed wwiewaniem zimnego powietrza po otwarciu drzwi zima i

> uzytkowania codziennego

Ja po iluś latach zabudowałem cały ganek wejściowy, z tym że panelami przesuwnymi. Ma bardzo duży sens. Po pierwsze, tworzy dodatkową komorę izolującą termicznie przed warunkami zewnętrznymi. Po drugie, skończył się problem z nawiewaniem śniegu pod drzwi. Jeżeli zrobisz zabudowę z drzwiami uchylnymi, to tylko ten problem "oddalisz", ale go nie usuniesz.

Napisano
  • Autor

> Ja po iluś latach zabudowałem cały ganek wejściowy, z tym że panelami przesuwnymi. Ma bardzo duży

> sens. Po pierwsze, tworzy dodatkową komorę izolującą termicznie przed warunkami zewnętrznymi.

> Po drugie, skończył się problem z nawiewaniem śniegu pod drzwi. Jeżeli zrobisz zabudowę z

> drzwiami uchylnymi, to tylko ten problem "oddalisz", ale go nie usuniesz.

Lucek, moge cie prosic o zdjecia? Nie jest upierdliwe przesuwanie w zimie przy kazdym wejsciu/wyjsciu? Mysle o uchylnych, bo te mozna nawet tylkiem uchylic niosac zakupy, czy bagaze.

Napisano
  • Autor

Nie chcialbym, aby to wygladalo, jak wejscie do bloku mieszkalnego smile.gif

krem1m.jpg

Napisano
  • Autor

Zastanawiam sie, czy to by wygladalo, jak cos w tym stylu, bo nie wiem, czy mi sie to podoba:

xSDC12263.JPG

Napisano
  • Autor

> - jak mocujesz doscian/sufitu?

Pytam, bo robie wlasnie ocieplenie tego ganku, wiec na scianach i suficie bede mial 15cm welny (sciany) i styropianu (sufit). Slup chowa mi sie wzgledem elewacji o 28cm (po ociepleniu - ~10-12cm). Jesli bym zrobil mocowanie do sciany (a co za tym idzie i do slupa), to musialbym zabudowe cofnac o jakies 45cm wzgledem elewacji, a to juz przegiecie. Jesli do sufitu, to tylko o 28 cm (w tym miejscu konczy sie nadproze i sa cegly, do ktorych mozna sie zamocowac).

Byl u mnie gosc, ktory robi takie rzeczy ze szkla i mowil, ze widzialby tam belke z drewna zamocowana do tych cegiel, a on bedzie sie mocowal do tej belki. I tak sie zastanawiam... do drewnianej belki? To nie latwiej do cegly na zwykle kolki? Przeciez ta belka i tak bedzie schowana co najmniej z 7cm wglab styropianu.

Napisano

> Lucek, moge cie prosic o zdjecia?

Aparat mi się zadział, więc chwilowo z tym problem, ale zabudowa wygląda dokładnie jak na Twoim ostatnim zdjęciu, tyle że wszystkie panele można zsunąć na bok. Mało tego, jak ktoś chce, to na przykład na lato można je całkiem wyjąć, robi się to jednym ruchem.

> Nie jest upierdliwe przesuwanie w zimie przy kazdym

> wejsciu/wyjsciu?

Gdy jest ładna pogoda, to "drzwi" nie zasuwam i są stale otwarte. Z kolei przy paskudnej pogodzie - śnieżycach, ulewach czy wichurach, odsuwanie jest małą ceną za brak konieczności mocowania się z głównymi drzwiami pod wiatr, śnieg, czy wdmuchiwania deszczu do domu podczas wyjścia.

> Mysle o uchylnych, bo te mozna nawet tylkiem uchylic niosac zakupy, czy

> bagaze.

Tego problemu nie znam, bo mam garaże połączone z domem i to przejściami z nich się nosi bagaże czy zakupy.

Natomiast i tak będziesz musiał dać w drzwiach uchylnych jakiś zamek, bo inaczej wiatr Ci je będzie otwierał, a może nawet stłuc. Jeżeli chcesz móc je otwierać "tyłkiem", to zostaje Ci założenie "panic bar", czyli poziomych listew na wysokości klamki, jak w drzwiach ewakuacyjnych w marketach czy biurowcach, ale właśnie w ten sposób zrobisz sobie "wygląd przemysłowy".

Sądzę, że prostszym rozwiązaniem będzie otwarcie drzwi przed rozpoczęciem noszenia gratów i zamknięcie ich po.

Edit: Jeżeli masz ten ganek od strony nasłonecznionej, to albo od razu musisz zainwestować w rolety przeciwsłoneczne, albo będziesz go musiał latem otwierać w godzinach nasłonecznienia, bo inaczej temperatura za szkłem może wzrosnąć i do 50 lub więcej stopni. Z kolei zostawiając w takiej sytuacji zamknięty zimą (i bez rolet) zyskujesz darmowe dogrzewanie słoneczne tej części budynku.

Napisano
  • Autor

Dzieki za hinty. Ganek mam od polnocnego wschodu z naciskiem na polnoc.

Jak masz mocowane szyny do sufitu?

Napisano

> Dzieki za hinty. Ganek mam od polnocnego wschodu z naciskiem na polnoc.

> Jak masz mocowane szyny do sufitu?

Nie mam "sufitu" - u mnie wnęka idzie piętro wyżej aż pod dach. Dlatego nad gankiem mam zabudowany daszek z poliwęglanu, a górną szynę mam mocowaną do przedniej belki (stalowej) daszku, rozpartej między ścianami bocznymi.

Ale przy takiej zabudowie górna szyna nie przenosi wielkich sił. W kierunku góra dół prawie zerowe, jedyne to w stronę budynku przy parciu wiatru na tafle szkła. Ponieważ jest to działanie ścinające mocowania, to wystarczają bardzo skromne. Firma instalatorska daje zasadniczo do góra dwóch kołków fi 8 na metr (u mnie są to nity fi 5 mocujące do kątownika przynitowanego do szyny i przez ponad 20 lat nie zdarzyło im się ścięcie tego nawet na wysokości kilkunastu pięter w wieżowcach.

Napisano
  • Autor

U mnie te kolki musialyby przejsc przez 15 (plus klej) styropianu i dopiero w cegle - jak to zrobic, zeby to sie w styro nie bujalo?

Napisano

> U mnie te kolki musialyby przejsc przez 15 (plus klej) styropianu i dopiero w cegle - jak to

> zrobic, zeby to sie w styro nie bujalo?

Jeżeli nie masz jeszcze styro, to w sufit wkręcić na kołkach pręty gwintowane fi 14, tak co 60-80 cm, a do nich owe 15 cm od sufitu przyspawać ładnie w poziomie kątownik np 40x40 do którego montażyści od dołu sobie przynitują szynę prowadzącą. Przy takich prętach i takim rozstawie nic Ci nie powinno pracować. A poziom nie musi być co do mm, bo górna szyna do przesuwnych drzwi jest wykonywana w "kieszeni" zapewniającej regulację poziomu podczas montażu. Na sztywno się montuje do sufitu "kieszeń", a w nią się od dołu wsuwa samą szynę, odpowiednio ją wtedy regulując i blokując wkrętami. Tu masz obrazki, jak to jest zrobione - http://alkonplus.com.pl/galeria/show/id/4

Napisano
  • Autor

> Jeżeli nie masz jeszcze styro, to w sufit wkręcić na kołkach pręty gwintowane fi 14, tak co 60-80

> cm, a do nich owe 15 cm od sufitu przyspawać ładnie w poziomie kątownik np 40x40 do którego

> montażyści od dołu sobie przynitują szynę prowadzącą. Przy takich prętach i takim rozstawie

> nic Ci nie powinno pracować. A poziom nie musi być co do mm, bo górna szyna do przesuwnych

> drzwi jest wykonywana w "kieszeni" zapewniającej regulację poziomu podczas montażu. Na sztywno

> się montuje do sufitu "kieszeń", a w nią się od dołu wsuwa samą szynę, odpowiednio ją wtedy

> regulując i blokując wkrętami. Tu masz obrazki, jak to jest zrobione -

> http://alkonplus.com.pl/galeria/show/id/4

Kumam wszystko, procz jednego - ten katownik ma byc schowany w styro?

Napisano

> Kumam wszystko, procz jednego - ten katownik ma byc schowany w styro?

Powinien być z nim zlicowany. Ceownik górnej szyny z czterema bieżniami (pod cztery panele) ma ponad 10 cm szerokości, więc wyjdzie Ci na boki na styropian i kątownika nie będzie widać.

Napisano
  • Autor

> Powinien być z nim zlicowany. Ceownik górnej szyny z czterema bieżniami (pod cztery panele) ma

> ponad 10 cm szerokości, więc wyjdzie Ci na boki na styropian i kątownika nie będzie widać.

Da rade to dorobic estetycznie juz po wszystkim?

Napisano

> Da rade to dorobic estetycznie juz po wszystkim?

Kątownik i pręty go mocujące? Pewnie jak pomyślisz i się postarasz, to dasz. Tylko ze spawaniem kątownika do prętów będzie problem.

Napisano
  • Autor

A duzo cie calosc kosztowala?

Napisano

> A duzo cie calosc kosztowala?

Przesuwna ściana szerokości koło 4 metrów coś ponad 3 koła, bo z malowaniem proszkowym na żądany kolor. Daszek zrobiłem sam za grosze, bo większość materiałów konstrukcyjnych i tak już miałem.

Napisano

> Zastanawiam sie, czy to by wygladalo, jak cos w tym stylu, bo nie wiem, czy mi sie to podoba:

wez to umyj facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> wez to umyj

przeciez czyste wink.gif

Lucek, jak tam z myciem? Zona ogarnia?

Napisano

> przeciez czyste

> Lucek, jak tam z myciem? Zona ogarnia?

Jest w takim miejscu, że deszczu nie zawiewa i mało się brudzi.

Napisano
  • Autor

> Jest w takim miejscu, że deszczu nie zawiewa i mało się brudzi.

niby u mnie tez glownie zachodnie wiatry wieja.

Napisano

> niby u mnie tez glownie zachodnie wiatry wieja.

Ja mam ścianę od zachodu. ale po wybudowaniu się sąsiadów z drugiej strony ulicy jakoś mniej od tamtej strony wieje, teraz bardziej od północy, bo ich dom "łamie" wiatr.

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Przesuwna ściana szerokości koło 4 metrów coś ponad 3 koła, bo z malowaniem proszkowym na żądany

> kolor. Daszek zrobiłem sam za grosze, bo większość materiałów konstrukcyjnych i tak już

> miałem.

Byl u mnie facet do wyceny zabudowy szklanej ganku. Nic wielkiego - scianka stala (w cm) 60x250 oraz zestaw scianka stala + drzwi 100+100x250. Zabudowa z szkla hartowanego, bez udziwnien.

Bylo to 3 dni temu, ale ja wciaz nie moge wyjsc z szoku i zastanawiam sie, po co ja studia skonczylem.

7200zl sciana.gif

Normalnie speechless.

Jako alternatywe mam wiatrolap wewnatrz domu zrobiony przez stolarza, w tym stylu:

17418.jpg

ale skladajace sie z trzech czesci: jedna czesc stala i dwa skrzydla rozsuwane. Za 3000 z montazem.

Ktos tu na forum podawal kiedys cene zabudowy z profili aluminiowych ze szklem, ale nie pamietam ceny, ani okolicznosci.

Napisano

> Ciezko stwierdzic, jak to bedzie wygladac. Dzis przemyslalem konstrukcje i z uwagi na mocowanie

> wygladaloby to tak:

A ja bym dał całą taflę naprzeciw drzwi, a wyjście z boku, bo tak przy otwarciu obydwu i tak masz prostą drogę dla wiatru. No, chyba, że to boczne miejsce za wąskie.

Napisano

> A ja bym dał całą taflę naprzeciw drzwi, a wyjście z boku, bo tak przy otwarciu obydwu i tak masz

> prostą drogę dla wiatru. No, chyba, że to boczne miejsce za wąskie.

Zwróć uwagę, na którą stronę mu się otwierają drzwi do domu. Musiałby je odwrócić, bo inaczej robi sobie w ganku wąskie gardło przy wpuszczaniu gości czy wchodzeniu w kilka osób.

Napisano
  • Autor

> A ja bym dał całą taflę naprzeciw drzwi, a wyjście z boku, bo tak przy otwarciu obydwu i tak masz

> prostą drogę dla wiatru. No, chyba, że to boczne miejsce za wąskie.

Za waskie, a poza tym koncepcja padla z uwagi na finanse. Nie bede placil 1000zl/m2 szkla przeciez. Normalna cena, to rzedu 200zl/m2. Czyli co? 760zl/m2 montaz?

Napisano

cos takiego jakiś tekst

około 20 tyś zł

szyba hartowana 8mm, dachowa przyciemniana

jezeli masz sufit-jest do czego rame zamontowac=przymocowac prowadnice na rolki przesuwanych drzwi bedzei taniej

ciensza szyba, niehartowana, inny system przesuwana, otweirania tez obnizy koszt

Napisano
  • Autor

> cos takiego jakiś tekst

> około 20 tyś zł

> szyba hartowana 8mm, dachowa przyciemniana

> jezeli masz sufit-jest do czego rame zamontowac=przymocowac prowadnice na rolki przesuwanych drzwi

> bedzei taniej

> ciensza szyba, niehartowana, inny system przesuwana, otweirania tez obnizy koszt

ale jak wyjsciowa jest 20k, to nawet biorac pod uwage, ze moje jest 3x mniejsze i bez sufitu, to nie wyjdzie taniej, niz wspomniane wyzej 7200.

Napisano
  • Autor

Prosze bardzo, oferta od pierwszej lepszej firmy znalezionej w necie:

Quote:

Zabudowa szklana o łącznej powierzchni 6,5 m2 (fix 600mm + drzwi 900mm + fix 1100mm)x2500mm szkło 12mm FLOAT HART

- komplet samozamykacz podłogowy - PM 800 + PT 10 + PT 20 + PT 24 + żel do zalewania samozamykacza chroniący przed woda

- Pochwyt drzwiowy H 07

- 2 x Listwa do zabudowy stałej PM

Koszt 4400PLN netto z montażem (8 % dla osób fizycznych / 23 % pozostałe)

34% taniej od tamtego. Wciaz jeszcze za drogo, zebym sie zdecydowal - myslalem, ze bedzie to kosztowac maks 2500zl, to bym sie zdecydowal, a tak bede musial chyba zrobic wewnatrz.