Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.1 spi LPG i węże wody

Featured Replies

Napisano

Jak macie podłączone węże wodne w 1.1 z gazem?

Bo ja podłączałem jeden pod spływ ze zbiorniczka wyrównawczego, drugi pod dolny od nagrzewnicy. Z tego co patrzyłem w trzech innych autach (lanos 1.5, skoda felicja 1.3 i bmw e36 318), wszystkie te auta miały obydwa węże podpięte pod jeden i drugi wąż nagrzewnicy.

Efekt w sumie u mnie taki, że wolno robią się ciepłe węże od reduktora i muszę dłuższy kawałek przejechać, żeby obroty się ustabilizowały.

A. Dodam, że jak miałem 900, to były tak samo podpięte jak mam teraz (jeden w spływ zbiorniczka wyrównawczego, drugi do nagrzewnicy) i jakoś od razu się grzał reduktor i obroty były równiutkie.

Jak jest u was? foto mile widziane grinser006.gif

Napisano

najlepiej wpiąć się szeregowo w wąż wychodzący z nagrzewnicy

Napisano

> najlepiej wpiąć się szeregowo w wąż wychodzący z nagrzewnicy

najlepiej rownolegle, bo szeregowo to dlugo sie bedzie nagrzewalo w srodku, albo parowniik sie dlugo bedzie rozgrzewal, zalezy co pierwsze w szeregu. jak masz tak jak teraz, to zima nie dogrzejesz parownika. najlepiej w maly uklad sie wpiac, bo on jest ciagle otwarty i plyn krazy od razu po odpaleniu

Napisano

> najlepiej rownolegle, bo szeregowo to dlugo sie bedzie nagrzewalo w srodku, albo parowniik sie

> dlugo bedzie rozgrzewal, zalezy co pierwsze w szeregu.

pierwsza grzeje się nagrzewnica potem parownik, zimą to najlepsze rozwiązanie dla komfortu w środku

> jak masz tak jak teraz, to zima nie

> dogrzejesz parownika. najlepiej w maly uklad sie wpiac, bo on jest ciagle otwarty i plyn krazy

> od razu po odpaleniu

dogrzewa się i to bardzo szybko: miałem tak w 1.1, 1.2 i 1.4

Napisano
  • Autor

> pierwsza grzeje się nagrzewnica potem parownik, zimą to najlepsze rozwiązanie dla komfortu w środku

> dogrzewa się i to bardzo szybko: miałem tak w 1.1, 1.2 i 1.4

To teraz poprosiłbym o wyjaśnienie co znaczy podłączyć szeregowo, a co równolegle grinser006.gif

Napisano

> To teraz poprosiłbym o wyjaśnienie co znaczy podłączyć szeregowo, a co równolegle

szeregowo, czyli tniesz jeden waz od nagrzewnicy i wstawiasz po drodze parownik. rownolegle, to tniesz obydwa weze i zakladasz trojniki, a do trojnikow podlaczas parownik

Napisano

> szeregowo, czyli tniesz jeden waz od nagrzewnicy i wstawiasz po drodze parownik.

W CC możesz tak zrobić (oprócz wersji z klimą).

W SC wyłączając ogrzewanie zamykasz zaworem przepływ płynu przez nagrzewnicę.

Napisano

> W SC wyłączając ogrzewanie zamykasz zaworem przepływ płynu przez nagrzewnicę.

masz rację nie krąży przez nagrzewnicę, ale krąży przez zawór nagrzewnicy i przepływ jest nadal tylko z pominięciem nagrzewnicy więc można połączyć w szereg zarówno w CC jak i SC