Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[AG] Demontaż mechanizmu wycieraczek i prosta regeneracja.

Featured Replies

Napisano

Zaczynamy od demontażu ramion wycieraczek, mocowane są na klucz 13, polecam cienkościenną nasadkę.

Po zdjęciu ramion, zdejmujemy uszczelkę podszybia, uszczelka maski i ściągamy podszybie.

Taki widok zastaniemy:

3syo.th.jpg

Mechanizm przykręcony jest na 4 wkręty, rozmiar klucza - 8mm.

Wykręcamy wkręty, odłączmy wiązkę przewodów.

Na zdjęciach widoczny jest mechanizm Boscha, na poniższym porównanie Bosch i Valeo.

62xa.th.jpg

Zdejmujemy gąbczastą osłonę sworznia.

g3tb.th.jpg

Dla wygody czyścimy sworzeń szczotką drucianą, ja użyłem mosiężnej.

0y5t.th.jpg

Teraz zdejmujemy zawleczkę oraz gumowy pierścień uszczelniający.

cssu.th.jpg

Dy wyciągnięcia zawleczki użyłem cienkiego szpikulca, może być też cienki płaski śrubokręt, bo zawleczka nie jest mocna, schodzi lekko.

xson.th.jpg

Po zwolnieniu zawleczki i uszczelki trzeba użyć młotka i stuknąć sworzeń, żeby wyszedł. Po latach ciężko wychodzi, polecam użyć gumowego młotka, żeby nie zniszczyć gwintu na sworzniu.

s7oc.th.jpg

Powinien ukazać nam się taki widok, lub nawet gorszy, dodam że podobną operację przeprowadzałem zeszłej zimy i u mnie widok jest taki, a dlaczego to później napiszę.

clm6.th.jpg

Sworzeń dokładnie czyścimy uważając żeby nie zgubić podkładki ślizgowej, można zdjąć oczywiście, tylko pamiętać w którym miejscu była.

W tym miejscu trzeba zaznaczyć, żeby zbyt mocno nie zeszlifować sworznia, bo będzie za duży luz, ma być gładko ale nie zdarte do żywego, bo luzy będą spore.

Całość smarujemy smarem.

0o57.th.jpg

Składamy w odwrotnej kolejności i zabieramy się za drugą stronę. Analogicznie.

Możemy przesmarować również przeguby kulowe. Są one osłonięte gumowymi zaślepkami.

Jeśli sworzeń ma duży luz boczny to można postarać się dotoczyć podobny na niewielki nadwymiar i skręcić go śrubą lub zanitować ponownie.

Ja zmieniłem mechanizm (z Boscha na Valeo, pasuje wszystko oprócz obudowy silniczka), ponieważ skakały mi wycieraczki, a inne metody - wymiana wycieraczek, smarowanie ramion na łączeniu sprężynowym, czyszczenie szyby różnymi specyfikami, to pomagało oczywiście ale na krótko i przy temperaturach powyżej 15'C. Przy temperaturze około 7'C wycieraczka pasażera skakała mocno, a przy tym było też słychać charakterystyczne terkotanie dobiegające spod podszybia.

Jako ciekawostkę lub nie, dodam że pasują ramiona z Vectry B. Kierowcy jest krótsze o około 1,5cm, natomiast pasażera o około 2cm. Zakładając ramię kierowcy od VB wycieraczka sięga nieco dalej lewej krawędzi szyby, więc bok mamy bardziej czysty.

Tak więc jeżeli zimą staną Wam wycieraczki, albo będą przesuwały się z dużym oporem to taka naprawa na pewno pomoże.

Napisano

No dobra ale jak nowy mechanizm się spisuje?

Poprzedni miał duże luzy.

Napisano
  • Autor

Luzy są bardzo niewielkie, praktycznie żadne w porównaniu ze starym mechanizmem. Zobaczymy jak auto postoi pod chmurką, w garażu nie przeskakiwały wcale, ani na ramionach oryginalnych ani z VB.

Zastanawiam się jeszcze nad sworzniami z AH, ale nie mierzyłem ich, wtedy przełożyłbym je i dał ramiona od AH, ewentualnie chodzi mi pogłowie jeszcze mechanizm z Zafiry A, wycieraczki pracowałyby teraz jak w nowych autach, na dwa boki a nie na lewą stronę zlosnik.gif

Napisano

Wprawdzie mamy już jeden manual tego typu na stronie, ale jak Pan sobie życzy, to chętnie dorzucę smile.gif.

Napisano
  • Autor

Jak się przyda to czemu nie smile.gif Nawet nie sprawdziłem czy jest coś takiego... smile.gif

O ile nie sprzedam mechanizmu to postaram się jeszcze osadzić nowe tuleje w gniazdach sworzni, od rozrusznika z PF126 wink.gif

Napisano

W seszłym roku zbyt późno chciałem nasmarować mechanizm. Doszło do tego, że wycieraczki staneły na środku szyby. Na tyle były zatarte, że przy zbijaniu sworznia pękło mi aluminiowe ramię. Wiec polecam zabieg samarowania dla tych którym wycieraczki zaczynają wolniej pracować.

U mnie był jeszcze luz na otworach mocowania całego mechanizmu; zmieniłem śruby i naketki na 5mm (z tego co pamietam) i luzy znikły.