Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewody hamulcowe Astra F kombi tył.

Featured Replies

Napisano

Witam, po zdjęciu baku oczom moim ukazała się taka oto tragedia z lewej i prawej strony:

287211485-lacznik-weza.jpg

Trochę go oczyściłem drucianą szczotką, ale w drugim już nawet nie widać sześciokąta pod klucz. Więc postanowiłem pozmieniać i wężyki elastyczne i łączniki dodatkowo jeden z przewodów zmurszał przy mocowaniu przy grodzi więc chyba porozpinam całą instalację na miedzi. Bo chyba nikt nie produkuje gotowych powyginanych przewodów?

Druga sprawa to czy belka od kombi z tarczami rożni się od belki z tarczobębnami, chodzi mi o mocowania linki hamulcowej przy mocowaniu sztywnych przewodów, bo że linka jest inna to wiem.

post-153788-14352521811854_thumb.jpg

Napisano

Brałem stąd do AG, były w jeszcze gorszym stanie.

http://przewody-hamulcowe.pl/zestawy-przewodow-hamulcowych/90-opel-stra-f-kombi-abs.html

Zmieniałem cały tył aż do łączenia mniej więcej przy ścianie grodziowej. Dodatkowo gumowe poszły do wymiany. Zobacz w jakim stanie korektory masz, o ile je masz bo różnie bywało w eFce.

Napisano
  • Autor

Wygięte czy zwinięte? Też tam patrzyłem. Nie miałeś problemów z odkręceniem przewodów od regulatora? Bo wygląda u mnie tak:

287211510-regulator.jpg

post-153788-14352521812543_thumb.jpg

Napisano

Sam giąłem, mam giętarkę ręczną do przewodów hamulcowych sztywnych.

Ja to robiłem w AG, tam nie ma korektorów z tyłu, przynajmniej u mnie nie ma.

Potraktuj to naftą przez jakiś czas. W podobnym stanie połączenia przewód elastyczny -> sztywny odkręcałem normalnie, ale jedna strona się poddała i musiałem urwać.

Napisano

Jak działa to zostaw i nie dotykaj. Żonie poszło to wymieniłem, jak działa to po co?

Napisano

> Jak działa to zostaw i nie dotykaj. Żonie poszło to wymieniłem, jak działa to po co?

witam. przerabiałem to jakieś 2 tygodnie temu.koszt ok. 150zł. wymiana 4 przewodów sztywnych(na miedż), 2 przewody elastyczne, 2 cylinderki tylne(odpowietrzniki połamane), płyn hamulcowy. końcówki odkręciły się od regulatora nasadką po obcięciu przewodów. zwróć uwagę na końcówkę przewodu środkowego lewego od strony regulatora jest tam gwint 12x1(gdzie pozostałe mają10x1)

Napisano
  • Autor

Nie jestem przewrażliwiony, ale w najbliższym czasie instaluję belkę z tarczami od Astry F 2.0 16v. Więc jest okazja by rudą usunąć, poza tym jeden z przewodów jest mocno skorodowany w łączniku nie wygląda to dobrze. Jak robić to porządnie a nie liczyć że będzie dobrze. W moim przypadku jak coś odpuszczę to chwilę później mam kolejny weekend pod autem a z hamulcami nie ma żartów.

Sam robiłeś czy dałeś komuś? Gdzie przewody kupowałeś?

Napisano

> Nie jestem przewrażliwiony, ale w najbliższym czasie instaluję belkę z tarczami od Astry F 2.0 16v.

> Więc jest okazja by rudą usunąć, poza tym jeden z przewodów jest mocno skorodowany w łączniku

> nie wygląda to dobrze. Jak robić to porządnie a nie liczyć że będzie dobrze. W moim przypadku

> jak coś odpuszczę to chwilę później mam kolejny weekend pod autem a z hamulcami nie ma żartów.

> Sam robiłeś czy dałeś komuś? Gdzie przewody kupowałeś?

sam robiłem. przewody kupowałem z metra i zaraz na miejscu zrobił mi końcówki, tylko dobrze że nie wyrzuciłem starych bo musiałem tą jedną zmienić co była 12x1

regulatora raczej nie ruszaj bo wątpię że uda ci się odkręcić przewody co idą do przodu(grozi wymianą)

Napisano
  • Autor

Zobaczymy, jak pójdą przy łagodnej perswazji to wymieniam jak nie to zmienię tylko te wychodzące z korektora. Który ma 12x1?

Napisano

> Zobaczymy, jak pójdą przy łagodnej perswazji to wymieniam jak nie to zmienię tylko te wychodzące z

> korektora. Który ma 12x1?

jak dobrze pamiętam to jest tył lewy, jak patrzysz na zdjęcie to środkowe są na lewo i prawo i jak dobrze się przypatrzysz to widać że ten środkowy prawy jest inny też na kluczyk 10 ale gwint jest większy

Napisano
  • Autor

No i dupa spędziłem całe przedpołudnie na próbie odkręcenia gałęzi od Korektora, końcówki są tak skorodowane że klucz ma luzy i prędzej objedzie nakrętkę niż uwolni się z korektora. Kurcze chyba trzeba odciąć dziada od przewodów, poddać rozpuszczaniu elektrochemicznemu. Po tym nakrętki same się odkręcą. Z tym że muszę zostawić układ otwarty na kilkanaście godzin, zatkam czymś przewody.

287226231-korektor-1.jpg

post-153788-14352521890946_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Mierzył ktoś może długości przewodów odchodzących ok korektora do belki, jak tak to poproszę o info, pytałem w WP ale oni tak nie do końca wiedzieli maja kilka wzorców, ale żaden nie obejmuje Astry F kombi z ABS i korektorem.

Powyginałem przewody ale w związku z oporem końcówek wszystkich poza dwoma przy wężykach muszę zakupić dwa cylinderki i korektor (y) tak na wszelki wypadek bo czuję że je pourywam. N fotce nie ma 400m bo zarobiłem go w domu bazując na 450mm

Ok, sam sobie odpowiem, te na belce powinny mieć ok 600mm, dostępne są w WP 650mm końcówki 105, 105 (M10x1, M10x1 WP-018))

Te wychodzące z korektora hamowania powinny mieć:

Lewy patrząc od tyłu 850mm końcówki 104 i 105 (M12x1 i M10x1 WP-260). Prawy jest krótki 400mm końcówki 105 i 105 można kupić WP-005 który ma 450mm i pokombinować lub zakupić 400mm.

Ja skróciłem WP-005.

287238510-przewody.jpg

post-153788-14352521923781_thumb.jpg