Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryki - pytanie do Was

Featured Replies

Napisano

Jest sobie zasilacz do halogenów o mocy 150W (tylko nie wiem po której stronie frown.gif - musze się do niego dokopać żeby sprawdzić) i podpięte do niego 3 lampki 12V po 50 W każda.

Teraz jeżeli zamienię lampki 50W na ledy 5W to czy spadnie pobór mocy przez zasilacz (czy odczuję to w opłatach) czy muszę zmienić go też na mniejżrący?

Napisano

> Jest sobie zasilacz do halogenów o mocy 150W (tylko nie wiem po której stronie - musze się do

> niego dokopać żeby sprawdzić) i podpięte do niego 3 lampki 12V po 50 W każda.

> Teraz jeżeli zamienię lampki 50W na ledy 5W to czy spadnie pobór mocy przez zasilacz (czy odczuję

> to w opłatach) czy muszę zmienić go też na mniejżrący?

Po pierwsze, to co znaczy zasilacz? Z prostownikiem i stabilizacją napięcia stałego, czy sam transformator dający "12 V prądu zmiennego"?

Bo jeżeli to drugie, to z moich pomiarów różnych takich traf wynika, że one przy małym obciążeniu dają i 15-17V, więc LEDy mogą Ci krótko pożyć (zależy od rodzaju "żarówki").

Z kolei do do transformatorów - dokładnie tego nie mierzyłem, bo nigdy się nie zebrałem, ale trafo toroidalne 250W podpięte stale pod sieć z odłączonymi halogenami po stronie niskiego napięcia lekko buczy, więc na pewno co najmniej kilka watów żre.

Napisano

> Jest sobie zasilacz do halogenów o mocy 150W (tylko nie wiem po której stronie - musze się do

> niego dokopać żeby sprawdzić) i podpięte do niego 3 lampki 12V po 50 W każda.

> Teraz jeżeli zamienię lampki 50W na ledy 5W to czy spadnie pobór mocy przez zasilacz (czy odczuję

> to w opłatach) czy muszę zmienić go też na mniejżrący?

Spadnie ale może się okazać że nie będzie współpracował z LED'ami i nie będą się włączać.

Napisano

> Jest sobie zasilacz ... <

Opłaty będziesz miał dużo mniejsze (konkretnie dla tego oświetlenia), zgodnie z fundamentalnym prawem fizyki: energia odebrana = energii dostarczonej + energia strat w urządzeniu przetwarzającym (zasilaczu).

Koledzy piszący wcześniej mogą mieć rację co do dopasowania zasilacza do LED-ów, należy to sprawdzić.

Napisano

A nie lepiej zrezygnować z zasilacza i kupić ledy na AC 230V ?

Ja tak zrobiłem gdy 2 raz spaliła się kostka w zasilaczu, i nie narzekam.

Napisano

Też mam torroidalny w łazience nawet z zapasem bo coś bodajże 250W a czynne były tylko 3 halogeny 50W. Zamiast nich dałem ledy i nic się nie działo. One mają tam jakieś swoje mini zasilacze. Można śmiało dawać. (inna sprawa, że długo nie wytrzymałem z trupim światłem). Miałem dodatkowo ściemnacz(dość stary) i po wyłączeniu lekko się świeciły te ledy co było zaletą w nocy jak się szło za potrzebą do WC.

Napisano

> Zamiast nich dałem ledy i nic się nie działo. One mają tam jakieś swoje mini zasilacze.

> Można śmiało dawać.

Z tym śmiało dawać to bym był ostrożny, bo owszem, część "ledów" 12V ma wewnętrzne stabilizatory i przetwornice, ale sporo ma po prostu mostek prostowniczy i kondensator, więc te są wrażliwe na zbyt wysokie napięcie.

Napisano

Wywalic transformator i kupic ledy 220V.