Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Wymiana tulei wahacza przedniego

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam w swoim zużyte tuleje wahacza przedniego prawego. Czy pokusić się o wymianę samych tulei (przednia i tylna) czy lepiej wymienić cały wahacz? Znajomy mechanik z ASO odradza wymianę tulei, gdyż podobno sprawiają problemy przy montażu. Proponuje mi po taniości idealną używkę po bardzo małym przebiegu. Co myślicie na ten temat?

Napisano

> Witam

Mam ten sam dylemat. Dwie tylne tuleje, wahacza przedniego.

Wiem, że niektóre warsztaty, mają ręczne praski do wciskania tych tulei, bez konieczności demontażu wahacza.

Napisano

Bez problemu wymieniałem w AG (to jest to samo w AH) za pomocą imadła. Ta większa dała się wcisnąć bezproblemowo, z małą paradoksalnie poszło nieco trudniej, bo nie chciała się wcisnąć do końca, trzeba było częściej zmieniać położenie wahacza w imadle, żeby wszystko równo wchodziło.

• 9 lat później...
Napisano

Chcącym wymienić tuleje w wahaczach polecam mocno się zastanowić. Ja miałem ostatnio do wymiany tylną tuleję przedniego wahacza i niestety bez prasy hydraulicznej nie obeszło się. Za pomocą mocnego, dużego imadła nawet nie było mowy o wciśnięciu nowej tulei. Mechanik, który pomógł mi wcisnąć tuleję na prasie powiedział, że dużo zależy od producenta tulei (ja miałem LEMFÖRDER).