Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd czujnika paliwa

Featured Replies

Napisano

Tk mnie zastanawia dlaczego moje auto nie zgłasza tego błędu jak śmigam na gazie?

Maja koledzy pomysła?

a może wystarczy przemieszczanie się paliwa po zbiorniku podczas jazdy icon_rolleyes.gif

Opis z TIS:

Kod diagnostyczny usterki (DTC) P0461 Zablokowanie czujnika poziomu paliwa

Opis obwodu

Moduł sterujący silnika (ECM) wykorzystuje sygnał z czujnika poziomu paliwa do wyliczenia oczekiwanego ciśnienia par w układzie paliwowym. Ciśnienie par paliwa zmienia się w zależności od poziomu paliwa. Sygnał poziomu paliwa jest także wykorzytywaany do określenia, czy poziom paliwa jest za niski lub za wysoki dla precyzyjnego wykrycia usterek w układzie EVAP. Niniejszy kod diagnostyczny usterki sygnalizuje zablokowanie czujnika poziomu paliwa.

Warunki generowania kodu DTC

Zmiana sygnału wyjściowego czujnika poziomu paliwa jest mniejsza niż 3,5% po 250 km (155 mil) jazdy.

Zapłon włączony.

Kody DTC P0462, P0463 i P0502 nie zostały wygenerowane.

Napisano

a niezastanawiales sie ze ktos skalibrowal czujnik z butli i podpiol go do kompa z bezyny aby widzial ze ubywa paliwa jezeli kod nie jest generowany ja bym tak zrobil pozatym wiekszosc czujnikow poziomu jest 90 ohm lub 95 ohm wiec to pare min roboty a blad nie wyskoczy

Napisano

> a niezastanawiales sie ze ktos skalibrowal czujnik z butli i podpiol go do kompa z bezyny aby

> widzial ze ubywa paliwa jezeli kod nie jest generowany ja bym tak zrobil pozatym wiekszosc

> czujnikow poziomu jest 90 ohm lub 95 ohm wiec to pare min roboty a blad nie wyskoczy

Nie trzeba robić takich cudów. Sygnał czujnika poziomu paliwa dość mocno "pływa" w czasie jazdy (mogę to sobie obserwować na na ukraińskim komputerku) i widać dla ECM jest to wystarczające.

Tutaj prawdopodobnie chodzi o sytuację, gdyby sygnał stanął na amen z powodu zablokowanego ramienia pływaka, zwarcia, przerwy, czy czegoś takiego.