Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

swiatlo w piwnicy

Featured Replies

Napisano

wymyslilem sobie oprawy proste swietlowkowe, ale moj szanowny elektryk-szwagier poszalal i zamontowal 2x36:

20131015_170423.jpg

uwaga...

ilosc sztuk opraw:

- 1 na 2.5mx3.5m

- 1 na 2.2mx4m

- 1 na 3mx4m

- 2 na 3.5mx4m

Wydaje mi sie to mocno przesadzone, jak na kotlownie i piwnice, tym bardziej, ze ponizej 2m wysokosci pomieszczenia. Ile byscie dali?

Napisano

Wcale to oświetlenie nie jest mocno przewymiarowane - po prostu wysoki standard świetlny. Jak masz zamiar majsterkować w piwnicy, to wcale nie jest to złe oświetlenie. Jak chcesz tylko przejść tą piwnicą, nie wpadając w ścianę, to wystarczyłaby i 1/10 tej mocy.

Gdybym ja to montował, to w początkowej wersji wybrałbym raczej oprawy 2x18W, szczególnie, że ściany są białe, ale w jednym z pomieszczeń zamontowałbym raczej dodatkową lampę, żeby mieć więcej światła na wypadek jakiejś dokładniejszej pracy.

Jak chcesz dokładnych wyników, to zawsze możesz zasymulować swoją piwnice w jakimś Calculuxie, czy czymś podobnym. Wtedy zrobisz to profesjonalnie

Napisano

ja mocno przeszacowalem (wg mnie) w garazu a i tak mowiac szczerze jakbym teraz robil to bym walnal to co mam x2. Po prostu jak potrzebuje tam swiatla to wydaje mi sie, ze jest go za malo a koszt instalacji jest dosc niski.

Napisano
  • Autor

majsterkowac raczej nie sadze - ja sie w tej piwnicy musze schylac. Jak sie przelicza takie swietlowkowe luksy na zarowkowe? Wydaje mi sie, ze na mniejsze wystarczylyby 1x100W zarowki, a na wieksze 2x100 lub 1x150W.

Napisano
  • Autor

> Jest idealnie

idealnie do czego? przeciez na 14m2 pomieszczenia 180cm wysokiego mamy 144W swietlowkowe... Ile to bedzie w przeliczeniu na zarowki? 700W?

Napisano

Ale nie rozumiem do czego pijesz ? Palisz to swiatło tam cały czas czy chcesz zwrócić oprawy do hurtowni ? grinser006.gif Narzekasz na niedoróbki, tu masz zrobione dobrze, to też źle.

Napisano

zawsze możesz jedną świetlówkę w oprawie wyłączyć.

Napisano

> idealnie do czego? przeciez na 14m2 pomieszczenia 180cm wysokiego mamy 144W swietlowkowe... Ile to

> bedzie w przeliczeniu na zarowki? 700W?

najpierw przelicz m2....

Napisano
  • Autor

> Ale nie rozumiem do czego pijesz ? Palisz to swiatło tam cały czas czy chcesz zwrócić oprawy do

> hurtowni ? Narzekasz na niedoróbki, tu masz zrobione dobrze, to też źle.

znalazlem cos takiego:

http://instalacjeb2b.pl/biblioteka/artykuly-raporty/69-elektryka/5202-wybieramy-dobra-swietlowke

Quote:

Wykres 2 pokazuje strumień świetlny świetlówki w zależności od temperatury otoczenia. Jak widać, im zimniej, tym gorzej. Wyniki nie zachwycają, choć dotyczą świetlówki umieszczonej w zamkniętej oprawie, a więc wychładzającej się mniej, a ponadto o znacznej mocy (39 W). Niestety wszystkie świetlówki pracują źle w niskiej temperaturze (nie dotyczy to tylko wąsko specjalistycznego sprzętu, np. stosowanego w chłodniach).

31381:strumien_swietlny.jpg

Wykres 2. Strumień świetlny [%] w zależności od temperatury otoczenia.

Świetlówka może być poza tym najwyższej jakości, ale w niskiej temperaturze i tak będzie świecić słabo, a przy dużym mrozie może w ogóle nie zadziałać. Jeśli już koniecznie chcemy ją zastosować np. w nieogrzewanej piwnicy, to koniecznie wybierajmy świetlówki o większej mocy (wydziela więcej ciepła) i wyposażmy ją w zamkniętą szczelną oprawę.

To ma byc nieogrzewana piwnica. Ale kurcze... prawie poltora metra oprawy umieszczone na wysokosci wzroku...

Napisano
  • Autor

> najpierw przelicz m2....

tzn? 3.5x4=14m2, przy czym niskie, wiec efektywnie wystarczy slabsze swiatlo.

Napisano

> zamontowal 2x36:

> uwaga...

> ilosc sztuk opraw:

> - 1 na 2.5mx3.5m

około 200lx.

> - 1 na 2.2mx4m

około 200lx.

> - 1 na 3mx4m

około 160lx. (do celów komunikacyjnych OK)

> - 2 na 3.5mx4m

około 300lx.

> Ile byscie dali?

Ja bym wogóle nie dawał opraw i chodził z latarką. Wyjdzie taniej grinser006.gif

A szwagrowi obij twarz i niech sobie w...eźmie te hermetyki grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> około 200lx.

> około 200lx.

> około 160lx. (do celów komunikacyjnych OK)

> około 300lx.

Jak to przeliczyc?

Znalazlem tylko taka tabelke:

http://lampy-esklep.pl/cms/poradnik/39/dobór-mocy-lamp

tudziez przelicznik 17W (przy zarowkach) ma m2 przy oswietleniu jasnym.

> Ja bym wogóle nie dawał opraw i chodził z latarką. Wyjdzie taniej

> A szwagrowi obij twarz i niech sobie w...eźmie te hermetyki

Po co ta kpina? To nie HP.

Napisano

> Jak to przeliczyc?

Użyj sobie programu na naszej stronie:

Klik

Zakładka "QUICKCALC"

> Po co ta kpina? To nie HP. Pytam konkretnie, jakie

Ok, sorry, ale nie wiem - jeśli oprawy Ci się nie podobają to po co kazałeś szwagrowi montować?

"Za mocne" nie są.

Napisano
  • Autor

> Użyj sobie programu na naszej stronie:

> Klik

> Zakładka "QUICKCALC"

dzieki juz sprawdzam.

> Ok, sorry, ale nie wiem - jeśli oprawy Ci się nie podobają to po co kazałeś szwagrowi montować?

> "Za mocne" nie są.

Kazalem montowac, ale nie zdefiniowalem konkretnie jakie, bo sie na tym nie znam. Teraz sprawdzam, czy nie jest to przerost formy nad trescia (no trudno, zeby byly za mocne - nie oslepia przeciez, ale cena opraw, swietlowek i eksploatacji codziennej juz skutecznie portfel moga zdrenowac).

Napisano
  • Autor

Nie wiem, jak ustawic pozycje lamp w tym programie, ale przy 2 oprawach 2x36 mam 13400 lumenow, 1 row, 2 column, rozmiary pomieszczenia 3.5x4x1.8 mam 815 luxow. Tyle, ze to zaklada oprawy na suficie w 1/3 i 2/3 dlugosci pomieszczenia, a u mnie maja byc na przeciwleglych scianach 15cm pod sufitem.

Napisano

> Nie wiem, jak ustawic pozycje lamp w tym programie,

Program służy do szybkich inżynierskich obliczeń, nie ustawisz tam pozycji - będą zawsze pośrodku.

Masz wpływ na wielkość / wysokość pomieszczenia, współczynnik odbicia ścian, konserwacji, ilość opraw, oraz wysokość siatki obliczeniowej (do celów komunikacyjnych powinno się liczyć na podłodze).

Ile płaciłeś za te hermetyki? EVG czy ze starterami?

Jeśli EVG to nawet nie kupuj świetlówek "na zapas" bo prędzej się potłuką niż je zmienisz.

Jeśli w piwnicy nie będzie mocno ujemnych temperatur to nie martw się czy oprawy wystartują.

Zamontowaliśmy z ojcem hermetyki na zewnątrz pod wiatą i startują nawet przy -15 stopniach, a elektronika w środku to jakaś tania seria Osrama...

Napisano
  • Autor

> Program służy do szybkich inżynierskich obliczeń, nie ustawisz tam pozycji - będą zawsze pośrodku.

> Masz wpływ na wielkość / wysokość pomieszczenia, współczynnik odbicia ścian, konserwacji, ilość

> opraw, oraz wysokość siatki obliczeniowej (do celów komunikacyjnych powinno się liczyć na

> podłodze).

> Ile płaciłeś za te hermetyki? EVG czy ze starterami?

> Jeśli EVG to nawet nie kupuj świetlówek "na zapas" bo prędzej się potłuką niż je zmienisz.

> Jeśli w piwnicy nie będzie mocno ujemnych temperatur to nie martw się czy oprawy wystartują.

> Zamontowaliśmy z ojcem hermetyki na zewnątrz pod wiatą i startują nawet przy -15 stopniach, a

> elektronika w środku to jakaś tania seria Osrama...

Takieło:

http://elektrahurtownia.pl/pl/oprawa-opk-tcw060-2xtl-d36w-hf.html

tyle, ze bral z Onninena za 92zl/sztuke - imho za drogo. Swietlowki LF80 36W NATURAL DAY LIGHT 840 G13.

To jak z ta moca? Wydaje mi sie, ze jest za duza, jak na potrzeby w piwnicy.

Napisano

>> tyle, ze bral z Onninena za 92zl/sztuke - imho za drogo. Swietlowki LF80 36W NATURAL DAY LIGHT 840

> G13.

No jak na tą oprawę Philipsa to super tanio nie jest. No ale już kupił, zamontował i nie zwróci. Trzeba się było dogadać przed zakupem wink.gif

W Castoramie były "na promocji" hermetyki 2x36 po 50zł ale oczywiście jakieś chinole.

> To jak z ta moca? Wydaje mi sie, ze jest za duza, jak na potrzeby w piwnicy.

IMHO jest OK, oczywiście w piwnicy domku jednorodzinnego nie projektuje się światła na 200lx. grinser006.gif ale zawsze lepiej mieć jaśniej - można sobie coś pomajsterkować.

A przynajmniej dostałeś trwałe oprawy.

Napisano
  • Autor

> No jak na tą oprawę Philipsa to super tanio nie jest. No ale już kupił, zamontował i nie zwróci.

> Trzeba się było dogadać przed zakupem

> W Castoramie były "na promocji" hermetyki 2x36 po 50zł ale oczywiście jakieś chinole.

Zwrocic, z tego co sie orientuje, moze.

> IMHO jest OK, oczywiście w piwnicy domku jednorodzinnego nie projektuje się światła na 200lx. ale

> zawsze lepiej mieć jaśniej - można sobie coś pomajsterkować.

> A przynajmniej dostałeś trwałe oprawy.

A na ile sie projektuje luxow w piwnicy domku jednorodzinnego?

Jesli dobrze rozumiem, to mi wyszlo:

- 1 na 2.5mx3.5m = 298 lux

- 1 na 2.2mx4m = 293 lux

- 1 na 3mx4m = 229 lux

- 2 na 3.5mx4m = 402 lux

Napisano
  • Autor

Gdybym zrobil oprawy 2x18W, to

- 1 na 2.5mx3.5m = 108 lux

- 1 na 2.2mx4m = 106 lux

- 1 2x24W na 3mx4m = 137 lux

- 2 na 3.5mx4m = 219 lux

Napisano

> Zwrocic, z tego co sie orientuje, moze.

Używane, po montażu? hmm.gif

> A na ile sie projektuje luxow w piwnicy domku jednorodzinnego?

No właśnie w domach się nie projektuje grinser006.gif Ma być punkt oświetleniowy i tyle. Z praktyki powiem Ci że "nastrojowo" jest przy 5-20lx, a "jasno" wydaje się przy 100-200lx.

Powyżej 200lx. wykonuje mi się w miarę komfortowo różne prace - niezbyt precyzyjne. Do precyzyjnych robót - powyżej 500lx zapewnia mi względny komfort. Oczywiście nadal mówię o majsterkowaniu a nie o pracy ciągłej w zakładzie jubilerskim grinser006.gif

> Jesli dobrze rozumiem, to mi wyszlo:

> - 1 na 2.5mx3.5m = 298 lux

> - 1 na 2.2mx4m = 293 lux

> - 1 na 3mx4m = 229 lux

> - 2 na 3.5mx4m = 402 lux

Pewnie liczysz na wysokości 0,85m. Ja liczyłem na podłodze.

Napisano

> Gdybym zrobil oprawy 2x18W, to

> - 1 na 2.5mx3.5m = 108 lux

> - 1 na 2.2mx4m = 106 lux

> - 1 2x24W na 3mx4m = 137 lux

Nie używaj świetlówek T16 w nie ogrzewanych pomieszczeniach - strumień świetlny spada im w niskich temperaturach bardziej niż w T26.

Według obowiązującej normy w komunikacjach (korytarze) powinno być średnio 100lx (lub więcej) a w pomieszcz. technicznych średnio 200lx.