Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stacja paliw a DPF?

Featured Replies

Napisano

Jechalem dzisiaj do domu z pracy i dotarlo do mnie, ze dosc dawno nie widzialem oznak wypalania DPFu. Jak zaczałem nad tym myslec to przestalo mnie to wypalanie wkurzac mniej wiecej po tym jak mi zamkneli neste, na ktorym tankowalem. Teraz jezdze po paliwo na stacje 123. Czy to zbieg okolicznosci czy moze ktos z Was zauwazyl zaleznosc miedzy stacja benzynowa a czestotliwoscia wypalania filtra? Bo juz sam nie wiem czy przestalem na to zwracac uwage czy faktycznie cos jest na rzeczy.

Napisano

A co ma paliwo do DPF? DPF wyłapuje sadzę, która zawsze powstaje w dieslu.

Napisano

> A co ma paliwo do DPF? DPF wyłapuje sadzę, która zawsze powstaje w dieslu.

rozumiem, ze jezdzisz autem wyposazonym w filtr i nie zauwazyles roznicy w okresach miedzy wypalaniem w zaleznosci od stacji?

Napisano

> rozumiem, ze jezdzisz autem wyposazonym w filtr i nie zauwazyles roznicy w okresach miedzy

> wypalaniem w zaleznosci od stacji?

Nie, ale u mnie diesel akurat robi głównie trasy, absolutnie nieodczuwalne to jest. Co innego w Oplu Combo - tam odczuwa się to przez zwiększenie oleju i zatarcie panewek (ale auto jeżdżone głównie po mieście) hehe.gif

Napisano

> Wyciąć to ustrojstwo i już nigdy nie będziesz zwracał na to uwagi ;p

te zwiazki sa mocno rakotworcze. Dla mnie DPF ma sens za to upierdliwosc tego rozwiazania moglaby byc mniejsza. Akurat w moim aucie to jest na akceptowalnym poziomie. Po prostu mnie to zastanawia. Trasy te same, kierowca ten sam, auto to samo, styl jazdy taki sam. Tylko inna stacja hmm.gif

Napisano

> A co ma paliwo do DPF? DPF wyłapuje sadzę, która zawsze powstaje w dieslu.

duzo ma

Napisano

> Jechalem dzisiaj do

to juz kolejny przypadek, o ktorym slysze

na razie w to nie wierze ale teoretycznie mozliwe

Napisano

> to juz kolejny przypadek, o ktorym slysze

> na razie w to nie wierze ale teoretycznie mozliwe

zobacze na dluzszej probie. Na razie to klika tankowan a na neste tankowalem ponad 2 lata (tym autem)

Napisano

> zobacze na dluzszej probie. Na razie to klika tankowan a na neste tankowalem ponad 2 lata (tym

> autem)

jeden typ pisal, ze filtr wypalal sie co 200-300km a teraz, po zmianie stacji prawie co tysiac

ofc ta sama trasa, kierownik, godziny itp

Napisano

> jeden typ pisal, ze filtr wypalal sie co 200-300km a teraz, po zmianie stacji prawie co tysiac

> ofc ta sama trasa, kierownik, godziny itp

mi sie wydawalo, ze na trasy jakie robie wypalal sie za czesto. Jezdze do pracy na 7 rano, korkow prawie nie ma. Lacznie trasa ma 35km. Wracam albo o 13 albo 15 i tez raczej w korkach nie stoje hmm.gif Raczej jezdze spokojnie co w sumie powinno sie przelozyc na malo dymienia czyli dluzsze odstepy miedzy wypaleniami. A potrafilo sie wypalac do 3x na bak paliwa.

Nic to pojezdze, dokladniej poobserwuje i sie zobaczy. Jakby mialo tak zostac to bylbym zadowolony.