Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: Wol roboczy - Toyota (Land Cruiser 150) Prado GX

Featured Replies

Napisano

Prosto[...]

Kazdego roku pomiedzy 10% a 20% swiatowej produkcji Land Cruiser w roznych wersjach laduje u mnie ...

Land Cruiser 70/80 series, Prado, 200 series sa wszedzie ... i wodoczne wszedzie. Ot popularne taczki

7155719516_65a20c0ba0.jpg

7140739987_9a2fabe1ae_z.jpg

Prado jest w zasadzie typowym, popularnym rodzinnym SUV[...] Kazdego roku kupujemy ok 12,000 - 15,000 sztuk samych Prado. Ot popularny wozek na zakupy dla rodzin... zarowno w rejonach metro, ale szczegolnie poza. Odkad Prado weszlo na rynek 17 lat temu sprzedalo sie dobre ponad 200,000 sztuk[...] Jesli dodamy wszelkie serie - 80/150/200 to Land Cruiser jest w pierwszej dziesiatce sprzedazy non stop od 10 latwaytogo.gif[...]

Kazda wypozyczalnia to ma...001.gif[...], kazda wieksza firma ma je w swojej fleet[...]

Prado GX

Z mysla o tych dwoch ostatnich powstaly wersje do brudnej roboty.

Ogolocone ze wszystkich dziesiejszych wygodnych dodatkow, ma byc prosto, bezpiecznie i ... miec zasieg - byc proste w budowie - i byc niezniszczalne...001.gif[...] a przy tym byc w miare wygodne do pracywaytogo.gif[...]

3w5k.jpg

Zalozenia a praktyka[...]

Zalozenia jedno... a zycie czasami drugiezlosnik.gif[...]

Zewnatrz

162b4-prado-gx-specs-737x297.jpg

Ma byc bezpiecznie - jestwaytogo.gif. Bullbar ze wzmocnionej stali - zmiata roo podwaytogo.gif[...]

Sprawdzone, pare lat temu przy V = ok 100km/h, uderzenia ok 80km/h bullbar zmotl ok 80kg Roo bez problemow.waytogo.gif Skad wiem, ze mial 80kg? Bo probowalem go wrzucic na bok 001.gif[...]

Bullbar przesunelo na ok 2.5cm wewnatrz, ale ani airbags nie wystrzelily ani nic sie mi sie nie stalo waytogo.gif[...]

Ma byc widacwaytogo.gif w nocy - i jest waytogo.gif

urf2.jpg

Oczywiscie auto mozna zamowic w kazdym kolorze ... 99% bedzie bialymzlosnik.gif - prawie jak Fordwink.gif[...]

tctu.jpg

Wyglad, coz ... MY14 wlasnie jest w salonach od jakis dwoch tygodni - z swiatlami jak Made in Chinazlosnik.gif[...]

2014-Toyota-Land-Cruise-Prado-leaked-image-front-grille-and-headlights.jpg

Coz pewnie kwestia gustu001.gif[...]

Reszta standardowo jako SUV/AWD[...]

Spokojnie mozna zmiescic rodzine 2+2 i jechac na wakacjewaytogo.gif[...]

bu86.jpg

xtwz.jpg

49bg.jpg

Wersja GX aka "Pov pack" ma oczywiscie charakterystyczne klamki dla ludu pracujacego ... czarne klamki

st4f.jpg

8ba8.jpg

Standard jak kamera cofania?

- Nope, komu to w bush potrzebnezlosnik.gif, w metro zawsze tow bar bedzie dostateczna ochrona i rozwali przeciwnikawpysk.gif[...]

n4no.jpg

c5ks.JPG

Lusterka? Oczywiscie tez czarne001.gif[...]

xaaw.jpg

Co z tego, ze czarne skoro sa bezpieczne bo ... duzewaytogo.gif - uwielbiam duze lusterka, tutaj Prado nie rozczarowujeok.gif[...]

7jz2.jpg

Az dziw, ze "Pov pack" daje alloy wheels - ale coz w koncu to XXI wiek, aut na stolowych kolach od lat nie robia ...

afrc.JPG

Srodek

Wersja "Mil spec" - Australian Army kupuje tego setki kazdego roku, wypozyczalnie rowniez, ktore obsluguja Army tez. Roznice nieznaczne, inny alternator, wieksze akumulator i ... dosc charakterystyczne wnetrzezlosnik.gif[...] - pokrowcewink.gif[...]

fd0.JPG

Kto sluzyl to wie, ze czlowiek potrafi sie w battle dress dosc spocic001.gif[...], a sprzet jest do uzytku a nie do calowania ...love_4.gif[...]

"Pov pack" jest szczegolnie obecne we wnetrzy, tylko to co niezbedne - mowi "motto"

3dsx.jpg

Wsiada sie wygodnie, mimo, ze auto jest dosc wysokie.

Kierownica, standardowa z Prado, skora, nie - poco - rece moga sie popocic na plastikuzlosnik.gif.

Sterowanie czego kolwiek z kierownicy, nopenono.gif - Cruise Control jestzlosnik.gif, to pownno wystarczycwaytogo.gif[...]

cwam.jpg

Radio - standardowe ze smietnika Toyota, ale Aircon - manualny oczywiscie potrafi niejednemy odmrozic grinser006.gif[...] joystick270747800-sex.gif[...] no i oczywiscie "long live the king" - niemiertelny zegarek Toyota - lata 80te Casio wciaz zywezlosnik.gif...

Oczywiscie standardowy Bluetooth - musi byc -OH&S nono.gif[..]

xw9f.jpg

Wejscie na iPad jestwaytogo.gif, tam gdzie w normalnej wersji (GLX) znajduje sie Display, tu mamy dziury przerobione na mase schwokow[...]

trky.jpg

W ogole schowki w Prado to nie problem, nie zaleznie od wersji dla roboty, do lepiej wyposazonych

q2xy.jpg

0b4a.jpg

tptw.jpg

Z przodu nie ma problemu, auto ma prawie 5 metrow i drive.gif jest w centrum wygodywaytogo.gif[...] Siedzenia wygodne, ilosc na nogi, rece dzieki szerokosci auta sa naprawde dobrewaytogo.gif[...]

10gn.JPG

0mjg.jpg

Z tyluhmm.gif - well, jak mowilem, auto ma prawie 5 metrow. TYl jest IMVHO ciasny. Porownujac np do Kluger, gdzie z tylu na nogi jest dobre 30cm, Prado rozczarowuje. Nie, ze jest zle, ale patrzac na zewnatrz auta po prostu automatycznie oczekujemy czegos wiecej.idea.gif[...]

u98y.jpg

Owszem mozna wlazuc coke miedzy siedzenia, rozsiasc sie .. ale czy wygodnieconfused.gif?

niewiem.gif dlaczego Toyota nie moze zastosowac swietnego systemu przesuwania, skladania siedzen z Kluger/Highlanderconfused.gif[...]. Ba podobny sytem nawet Yaris mazlosnik.gif - oj, nieladnienono.gif[...]

xs3k.jpg

Pakownosc bagaznika, dzieki brakowi systemu Yaris/Kluger tez ciut rozczarowuje001.gif[...]

Nie, ze sie malo miesci, ale... niewystarczajacolizak.gif[...], znow patrzac na wymiary oczekuje wiecejfoch.gif[...]

Nawet wersja "Poverty" ma proximity key, jak wylumaczyl mi marketing Toyota, to poto, ze jak ciezko pracujac i trzymajac mase rzeczy w rekachzlosnik.gif, zeby mi latwiej bylo otworzyc drzwihahaha.gif[...], jak - yyy - nie zabardzo wiemsmirk.gif[...], dalej nalezy wsadzic lapsko w klamkehahaha.gif[...]

yh6n.jpg

Przynajmniej nie marketing nie przesadza z start/stop button - wrzucamy wszystko i brrrrrooom - kupa czarnego dymuzlosnik.gif[...]

e1va.jpg

Patrzac na detale, widac, ze to auto rodzinne. Swietne lusterko do obserwowania piaskownica.gif siedzacych z tylu, znane z innych SUV Toyota - "Yes"ok.gif[...]

p13.JPG

4WD tez wychodzi - cos, co mi brakuje w .. moim FJnono.gifangryfire.gif[...] - mozliwosc trzymania jednej lapy, prawej przed kierownica - "Yes"

oz48.jpg

Musze pochwalic material na drzwi - gruba warstwa piany i dobrze wylozona, gdzie nawet najgrubsza reke moze naprawde spokojnie odpoczac - pobili wnetrze VeeDud, szkoda tylko, ze w jednym miejscu na drzwiachhahaha.gif[...]

Pozostale 90% by sie przydalowink.gif[...] Co za problem, wziasc Golf do fabryki, rozebrac i skopiowacconfused.gif?

GM budajac Holden Commodore mial w fabryce 5 sztuk rozebranych BMW 5 serieswaytogo.gif[...], mialo byc taniej i lepiej ... nie wyszlo do koncawink.gif[..]

zonz.jpg

f3y.JPG

Podlokietnik -oczywiscie przesuwany - czegos, co niektorzy producenci nie potrafia zrozumiec jakie to wazne, jak sie drive.gif w Oz warunkachfacepalm%5B1%5D.gif[...]

6u3a.jpg

Niedogodnosci? -tez sazlosnik.gifnono.gifnono.gif[...]

Fail, fail fail na Aussie slonce - nie wysywajace sie sun shadesangryfire.gif[...] Nic dziwnego, ze 99% ludzi w Prado drive.gif z kapeluszemzlosnik.gif[...]

8rr0.jpg

Silnik i skrzynia

ab6p.jpg

"Normalne" Prado - mamy do wyboru:

- 4.0l V6 VVT-i Petrol 200kW

- 3.0l D-T4 - 127kW @410Nm

GX - "Pov Pack" - Tylko Rudolph - zasieg + w bush musi byc prosto, majac odlegla np kopalnie gdzie uzywany jest tylko Diesel001.gif[...]

4k81.JPG

Calosc polaczona jest ze standardowa 5s automatic + sport mode ze kubla Toyota.

Skrzynia znana jest ze swojej niezawodnosci, nie slyszy sie, zeby mialy jakies klopoty do ok 500,000 km.

trky.jpg

Silnik - hmm.gif - tu bywa roznie. Wiekszosc ludzi pozbywa sie auta w oklicach 100-130 k km, ale znam pare przypadkow, gdzie diesel-injectors siadaja w tym Diesel w okolicach 140 k km - a wtedy Toyota kasuje $800 za wymiane 001.gif[...]

Oprocz tego, silnik jest raczej nie zawodny [...]

Wrazenia z drive.gif[...]

Spedzilem w Prado tysiace kms, podejrzewam, ze dobre min 150,000 km w ciagu ostatnich 10 lat [...], dzis trafilo mi sie praca z Prado na przestrzeni ponad 2k km.

Pierwszy raz jezdzilem wersja dla proletariatu ... i pierwszy raz drive.gif Diesel w tej generacji[...] na dluzej[...]

Bylismy w kazdych warunkach, od bush, gdzie nawet Sat Phone ma klopoty z sygnalem do spedzenia non stop 10-12h drive.gif po Highways ... wyprzedzalismy Road Trains, i wloklismy sie za innymi...

Auto wazy ok 2,400 kg, (dochodzi Bullbar ok 100kg + pare innych rzeczy), 4 cylindorwy Diesel - coz - w pewnych sytuacjach jest tu najslabsza strona, w innych znow najlepsza...

Dlaczego?

Waga robi swoje, 4 cyl 3.0l Diesel to malutka zabawka jak na taka wage. W jezdzie po miescie - coz nie ma Turbo lagu jak typowy 4 cyl Diesel, nie ma lagu, bo zanim cala konstukcja sie ruszy .. mijaja wiekifacepalm%5B1%5D.gif, totalnie nieapetyczne auto dodrive.gif[...]

Do tego jak w prawie kazdym 4 cyl Diesel dochodzi wariacja obrotow z AC001.gif[...] podczas stania - jest to dla mnie osobiscie denerwujaceno.gif[...]

Wyprzedanie?hmm.gif - zalezy, jesli nalezy gwaltownie przyspieszyc - wyprzedzalem sporo Road Trains - co zajmuje ok 1 kmidea.gif i widzac nadlezdzajacy drugi Road Train z drugiej strony, po prostu nie ryzykowalem ... nie lubie byc lezacym umarlymczacha.gif kangurem na drodze ... - inaczej, elestycznosci zero ...

Zalety? Crusing - az milo, kabina jest wyciszona, Rudolph duzo nie halasuje, zarowno drive.gif po ubitych Highways jak i pisakowych drogachz Cruise na 100-120km/h (GPS) to sama przyjemnosc.

Wrecz mozna sleeping_2.gif[...]zlosnik.gif, zawieszenie, wlasciwosci jak na ponad 2tonne auto - sa naprawde swietne. Ot nawet taczki potrafia byc wygodnewaytogo.gif[...]

Wlasciwosci terenowe - Prado wiedzie wszedziewaytogo.gif[...]

ckq1.jpg

Low range potrafi wielewaytogo.gif[...], owszem Stebel nie jestem, ale tez musze dojechac w pewne miejsca, gdzie naviguje sie via GPS co-ordinates i nic wiecej. Prado mnie w zasadzie nigdy nie zawiodlowaytogo.gif[...]

Standardowo:

-Full time 4x4 - "Yes" waytogo.gif,

- LSD - centralny - "Yes"waytogo.gif,

- Diff lock - centralny - "Yes" waytogo.gif,

Z ciekawostek, EU wersje maja kolo schowane pod spod - Aussie, Saouth African maja na zewnatrzzlosnik.gif[...]

Dlaczego? Dlatego, ze zbiornik na Diesel w Prado to 150l dajacy zasieg teoretycznie ok 1,500km, cos co w moich warunkach jest PRIORYTETEMwaytogo.gif[...]

Standardowy zbiornik ma 87l, dodatkowy 63lwaytogo.gif

jc2f.jpg

Inne zalety - spalanie, tego V6 niestety w Prado nie osiagnie. Majac podobna mase w FJ - mieszcze sie w ok 11l/100km, a moj zbiornik paliwa ma tylko 118lpad.gif[...]buu.gif[...]

Diesel Prado nie rozczarowuje... z 2,250 km oto srednia. Warunki mieszane, od jazdy miejskiej, do przedzierania sie przez bush po 6h001.gif[...]

bd9x.jpg

Imponujace ponad 9l/100kmwaytogo.gif

oyy3.jpg

5s automatic jest tez IMVHO swietna sprawdzona skrzynia, w sport mode nie da sie zrobic z tego rakiety, ale jesli nie przeszkadza nam ryk 270747800-sex.gif Rudolph rozpedza auto - mimo, ze trwa to wiecznosc. Inaczej, skrzynia jest naprawde dobra, ale z takim malym koniem nie wiele mozebuu.gif[...]

Owszem, postep idzie i przydal by sie 6s automatic - 5 brzmi arachicznie, i napewno by dalo sie poprawic spalanie, ale podobno - tego niewiem.gif powodem stosowania 5s automatic w 4x4 - jest jej prostota i niezawodnosc...001.gifwaytogo.gif[...]

Sumujac

akep.JPG

Tanie, codzienne taczki dla Aussie rodziny, maja sens. Owszem, nie w tej wersji, ale wersje wyzej. GX do pracy tez ma sens - od czasu do czasu wpakowac, mulher.gif, czy piaskownica.gif tak.

Codziennie, hmm.gif - nie da sie ukryc, ze to auto do pracy... pozbawione pewnej wygody ... ale nie zabierajace wiele ze swoich wlasciwosci...hmm.gif, bo powiedzmy sobie szczerze, lepiej wziasc wiaderko wody i wyplukac piasek nic meczyc sie ze skora i innymi rzeczami.

Bez sterowania z kierownicy mozna zyc, bez climate control tez... Ma byc prosto i jest[...].

Tanio? - zalezy, GLX kosztuje mniej niz srednia roczna pensja, GX jeszcze mniej.

Oczywiscie sa lepsze SUV za to, ale zaden nie oferuje tego co oferuje Prado - prawdziwego, nie udajacego 4WD ... waytogo.gif.

Stad jego popularnoscwaytogo.gif[...]

A wiec, Prado - do poniedzialkuwink.gif[...] Znow drive.gif 2k km w ciagu tygodniawink.gif[...] bedziemy podbijac bush, i unikac rooswink.gif[...]

sh8y.jpg

Text + ikonka_photo2.gif by Ozi

Napisano

Powiem tak. Jakbym mieszkal w AU i musial jezdzic po bush ide i kupuje ta toyote tylko w lepszej wersji. Albo Toyote land cruiser V8. W PL troche tego jezdzi ale ze wzgledu na wymiary i na cene nie za duzo.

Ile sie tego u Was sprzedaje ? U nas naywa sie V8 jezdzilem tym po pustyni w Dubaiu i bylem zachwycony. Srodek traca myszka ale jako calosc dla mnie bomba.

gallery7008ToyotaLandCruiserV85.jpg

Napisano

> Powiem tak. Jakbym mieszkal w AU i musial jezdzic po bush ide i kupuje ta toyote tylko w lepszej

> wersji. Albo Toyote land cruiser V8. W PL troche tego jezdzi ale ze wzgledu na wymiary i na

> cene nie za duzo.

> Ile sie tego u Was sprzedaje ? U nas naywa sie V8 jezdzilem tym po pustyni w Dubaiu i bylem

> zachwycony. Srodek traca myszka ale jako calosc dla mnie bomba.

To Land Cruiser 200 waytogo.gif

Widuje czasem zrobioną cos na styl tego:

01LC.jpg

Napisano
  • Autor

[...]

> Ile sie tego u Was sprzedaje ?

Land Cruiser - czyli 200 series - hmm.gif - u mnie dealer mial na placu ok 30-40 do wyboru - rozne wersje, rozne silniki, etc. Dealerzy na wsi to i 40-50% beda mieli kombinacja 80s, 150s, 200s.

Za 2012 mam pod reka ... za 2013 moge poszukac...

Miejsce/Model/Sztuk/moje uwagi

15 Toyota Prado 17,045 szt (150series)

33 Toyota Land Cruiser 10,829 szt (200 series)

47 Toyota Land Cruiser Ute 7,912 szt (80 series)

U nas naywa sie V8 jezdzilem tym po pustyni w Dubaiu i bylem

> zachwycony. Srodek traca myszka ale jako calosc dla mnie bomba.

Kupilem wersje roboczazlosnik.gif - moge napisac oficjalnie, V8 diesel jest swietnysmirk.gif[...]

Napisano

> 15 Toyota Prado 17,045 szt (150series)

> 33 Toyota Land Cruiser 10,829 szt (200 series)

> 47 Toyota Land Cruiser Ute 7,912 szt (80 series)

> U nas naywa sie V8 jezdzilem tym po pustyni w Dubaiu i bylem

> Kupilem wersje robocza - moge napisac oficjalnie, V8 diesel jest swietny[...]

Czyli całkiem sporo IMO ja jeździłem V6 benzyna w pl jest tylko V8 diesle i V8 benzyna. W środku miał jasna skore i imitacje drewna ale napęd i dzielności terenowe wzorowe. Nie wiem jak z awaryjnoscia.

Napisano
  • Autor

> Czyli całkiem sporo IMO ja jeździłem V6 benzyna w pl jest tylko V8 diesle i V8 benzyna. W środku

> miał jasna skore i imitacje drewna ale napęd i dzielności terenowe wzorowe.

Tez takimi drive.gif, jak mialem robote w UAE. V6 jest z Prodo/HiLux/FJ. Ciut za slaby do masy...

Nie wiem jak z

> awaryjnoscia.

Niska, bardzo niskawaytogo.gif.