Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolejny check engine w evanda

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegoś czasu ponownie wyświetlił mi się check engine. We wrześniu miałem to samo, tylko w tedy auto dziwnie odpalało i miało sekundowy przestój w przyspieszaniu. Okazało się ze był to czujnik położenia wałka rozrządu. po jego wymianie jest wszystko ok. Teraz gdy świeci mi się ten check engine nie widzę żadnej różnicy ani w odpalaniu ani pracy w silnika.

W serwisie powiedzieli mi ze w evandzie po 10 odpaleniach, błąd powinien się sam wykasować ale u mnie nic takiego się nie dzieje....

Poza tym dwa miesiące temu założyłem lpg a podobno tych komputerów nie da się oszukać i mogą ciągle pokazywać błąd check engine...

dlatego mam do was pytanie, czy kabel diagnostyczny ELM 327 + jakiś program może zdiagnozować mi ten błąd?

Czy kupowanie tego ma jakiś sens http://allegro.pl/kabel-diagnostyczny-elm-327-chevrolet-evanda-g-i3676557830.html ??

A może znacie jakieś inne produkty sprawdzone do skanu kompa??

Cokolwiek, byle nie kolejna wizyta w serwisie na skanie evandy bo na to brakuje mi juz kasy, a jazda z tym check engine i myślą, że być moze coś złego dzieje się z autem doprowadza mnie do szału.

Napisano

> W serwisie powiedzieli mi ze w evandzie po 10 odpaleniach, błąd powinien się sam wykasować ale u

> mnie nic takiego się nie dzieje....

Bo pewnie problem nie ma ochoty zniknąć sam z siebie.

> Poza tym dwa miesiące temu założyłem lpg a podobno tych komputerów nie da się oszukać i mogą ciągle

> pokazywać błąd check engine...

Kto Ci takich głupot naopowiadał?? Pewnie gaziarz, który założył byle co i byle jak i do tego nie chce mu się tego ustawiać. Jaki masz konkretnie zestaw LPG? Wtryskiwacze, reduktor , kontroler?

> dlatego mam do was pytanie, czy kabel diagnostyczny ELM 327 + jakiś program może zdiagnozować mi

> ten błąd?

> Czy kupowanie tego ma jakiś sens

> http://allegro.pl/kabel-diagnostyczny-elm-327-chevrolet-evanda-g-i3676557830.html ??

Odczytasz, jakie są błędy w pamięci. Przez OBD widać też większą część parametrów rzeczywistych. Jest kilka darmowych programów. Jak masz komórkę z Androidem lub tableta, to możesz zaopatrzyć się w interfejs ELM 327 Bluetooth. Pod Androida jest kilka programów za friko. Jest też tani i funkcjonalny Torque Pro.

> A może znacie jakieś inne produkty sprawdzone do skanu kompa??

Poszukaj tematów o rosyjskim programie Chevrolet Explorer. Czyta protokół producenta, więc widzisz w zasadzie to, co na skanerze w ASO. Jedyna ujma w funkcjonalności, to cyrylica.

Do obsługi potrzebujesz najprostszy kabel do VW - VAG KKL.

> Cokolwiek, byle nie kolejna wizyta w serwisie na skanie evandy bo na to brakuje mi juz kasy, a

> jazda z tym check engine i myślą, że być moze coś złego dzieje się z autem doprowadza mnie do

> szału.

Wcale się nie dziwie.

Napisano
  • Autor

> Kto Ci takich głupot naopowiadał?? Pewnie gaziarz, który założył byle co i byle jak i do tego nie

> chce mu się tego ustawiać. Jaki masz konkretnie zestaw LPG? Wtryskiwacze, reduktor ,

> kontroler?

W serwisie Chevroleta powiedzieli mi o tym że Chevrolety bardzo chętnie współpracują z lpg, tylko czasem komputer zgłupieje i wyświetli jakiś błąd.

Pozatym znam taksówkarza który ma evande od nowości z Lpg od BRC i check engine świeci mu się prawie cały czas też przez lpg.

A ja mam układ elektryczny Ac stag 4 plus, wtryskiwacze dream xxl-sl omvl, reduktor cpr omvl, elektrozawór omvl, wielozawór tomasetto, centralka stag 4

Napisano

> W serwisie Chevroleta powiedzieli mi o tym że Chevrolety bardzo chętnie współpracują z lpg, tylko

> czasem komputer zgłupieje i wyświetli jakiś błąd.

Nie ma co im się dziwić, nie znają się na lpg.

> Pozatym znam taksówkarza który ma evande od nowości z Lpg od BRC i check engine świeci mu się

> prawie cały czas też przez lpg.

Jak ma źle założoną lub źle zestrojoną instalację, to tak będzie.

Prawdopodobnie masz ten problem, który ja miałem z Rezzo - silnik wygląda tak jak nubira/leganza i gazowniki lecą standardem - a tu elektronika inna.

U mnie po ogarnięciu tematu przez dobrego gazownika, posiadającego odpowiednie narzędzia, check zapalał się tylko wtedy, gdy coś się działo - konkretnie jak valteki wymagały czyszczenia/kalibracji. Po wymianie wtryskiwaczy check już się nie zapalał.

Napisano

> Nie ma co im się dziwić, nie znają się na lpg.

> Jak ma źle założoną lub źle zestrojoną instalację, to tak będzie.

> Prawdopodobnie masz ten problem, który ja miałem z Rezzo - silnik wygląda tak jak nubira/leganza i

> gazowniki lecą standardem - a tu elektronika inna.

> U mnie po ogarnięciu tematu przez dobrego gazownika, posiadającego odpowiednie narzędzia, check

> zapalał się tylko wtedy, gdy coś się działo - konkretnie jak valteki wymagały

> czyszczenia/kalibracji. Po wymianie wtryskiwaczy check już się nie zapalał.

W wielu przypadkach źle dobrane wtryskiwacze lub nieskalibrowane to główna przyczyna problemów.

Napisano
  • Autor

Mi tez się wydaje, że to lpg coś nie tak założone, bo mi evka pali w warszawie 16/100 bez klimy, choć jeżdżę na krótkich odcinkach.

A lpg założyłem 2 miechy temu więc mam jeszcze dużo gwarancji, więc po prostu oddam im auto i niech się martwią gazownicy o to.

Zanin oddam im auto chciałbym odczytać ten check engine zęby mieć pewność ze nie z robię z siebie idiotę, ponawiam pytanie z pierwszego posta, czy te kable z allegro za 50 zł do lapka dadzą rade w odczytaniu tego błędu?

Napisano

Przeciętny ELM spokojnie da radę.

Co do kompletacji LPG, to na pewno da się to tak ustawić, żeby działało dobrze. O ile oczywiście instalacja jest założona poprawnie. Można źle nawiercić kolektor, dać złe dysze do wtryskiwaczy itp itd.

Napisano
  • Autor

> Przeciętny ELM spokojnie da radę.

> Co do kompletacji LPG, to na pewno da się to tak ustawić, żeby działało dobrze. O ile oczywiście

> instalacja jest założona poprawnie. Można źle nawiercić kolektor, dać złe dysze do

> wtryskiwaczy itp itd.

Jeśli chodzi o lpg to myśle że instalacja jest dobrana poprawnie, bo nawet gdy miałem obawy co do niektórych podzespołów, to gazownik nie chciał nawet więcej zarobic wstawiając droższe rzeczy, mówiąc, że nie wystarczy założyć do lpg tego co najdroższe, tylko to co ze sobą współpracuje lub jest zalecane przez producenta. Ale mogli coś żle ustawić, bo mimo prawie 20 lat dioświadczenia, pierwszy raz mieli taka evande na warsztacie.

A co do kabla do diagnostyki, skoro mówicie, że da rade w moim chevy to teraz na pewno go kupie i odczytam ten błąd, bo lepsze na pewno jest wydac 70zł na kabel i miec go tez do innych aut, niż jednorazowo jechac do chevroleta i płacic 86 za pojedynczy skan.

A tak przy okazji, jaki polecacie ściągnąc program do skanu chevy za pomocą tego kabla ELM smile.gif