Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

belka do podwieszania silnika

Featured Replies

Napisano

Pany, narodził się pewien pomysł w mojej głowie aby zrobić sobie belkę do powieszania silnika

wiem że fajnie by było iść i kupić bo i ceny kosmiczne nie są - ale wtedy brak będzie satysfakcji

ktoś może ma coś takiego u siebie i poratuje zdjęciami, projektami? z jakich profili to składać bo trochę mi tego leży na warsztacie i jest z czego wybierać....dać po dwa profile 40x40 czy wystarczą dwa 40x20?

Napisano

Moja ma profile 27x40, bo akurat takie miałem. Środek 15mm, żeby śruba 14-tka wchodziła bez problemu. Długość 165cm.

Stopki:

287294662-stopka.jpg

Do tego kilka haków z prętów gwintowanych z nakrętkami. Resztę będę dorabiał w miarę potrzeb.

post-53490-14352522225717_thumb.jpg

Napisano

dwa profile 40x20 stykną, ja mam z profila 30x20 w środku przerwa 13 mm na śrube M12, ogólnie daje rade, aczkolwiek bardzo istotne jest pochylenie belki !!! ja zrobiłem BEZ na szybko i to był błąd przy najbliższej okazji musze to poprawić wink.gif

Napisano
  • Autor

Pany, a dacie jakieś zdjęcie poglądowe waszych belek? bo w tym tygodniu chciałbym aby się coś urodziło u mnie a mam za dużo pomysłów które niekoniecznie ułatwiają mój projekt smile.gif

Napisano
  • Autor

> Moja ma profile 27x40, bo akurat takie miałem. Środek 15mm, żeby śruba 14-tka wchodziła bez

> problemu. Długość 165cm.

> Stopki:

> Do tego kilka haków z prętów gwintowanych z nakrętkami. Resztę będę dorabiał w miarę potrzeb.

a ty masz w tym co pokazałeś regulowane pochylenie belki? bo na to mi wygląda tylko zastanawia mnie jak ty blokujesz pochył

Napisano

Tak, mogę zablokować pochył śrubą. Po drugiej stronie jest nakrętka.

Napisano
  • Autor

> Tak, mogę zablokować pochył śrubą. Po drugiej stronie jest nakrętka.

i normalnie skręcasz tą blachę śrubą i nakrętką? utrzyma to coś w takim położeniu przy dosyć sporym obciążeniu bo trochę mnie to martwi?

Napisano

W ogóle tego nie ściskam. Jak powieszę na niej silnik to środek ciężkości wypada poniżej stopy. Śruba-hak na której wisi silnik ma 14mm i nie ma tendencji do niekontrolowanych ruchów. W razie draki belka nie wychyli się bardziej niż to widać na zdjęciu, bo talerzyk na którym leży, opiera się o pionową blachę.

Jedyne czym można się martwić, to możliwość przewrócenia się całości do przodu. Na tą ewentualność są otwory w blasze, za które łapię stopę haczykiem do zawiasu maski.