Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Antena Astra G / radio nieoryginalne

Featured Replies

Napisano

Dwa pytania dotyczące anteny do radia w Astrze G:

1. Czy ta wtyczka na kablu szarym pod deską rozdzielczą, to jest ISO czy jakiś dedyk do oplowskiego radia? Jak wkładam to do gniazdka Panasonica, jest strasznie luźne, a mam problem z sygnałem, bo słabo radio odbiera.

2. Czy zasilanie tej anteny jest oryginalnie doprowadzone, czy trzeba podawać separatorem na kabel? Jeśli oczywiście w ogóle jest w niej wzmacniacz?

Napisano

> 1. Czy ta wtyczka na kablu szarym pod deską rozdzielczą, to jest ISO czy jakiś dedyk do oplowskiego

> radia? Jak wkładam to do gniazdka Panasonica, jest strasznie luźne, a mam problem z sygnałem,

> bo słabo radio odbiera.

Z tego co pamiętam to kabel fabryczny jest zakończony jakimś dziwnym złączem kątowym - szary plastik, do którego dokupuje się przejściówkę - może ta przejściówkę masz badziewną?

> 2. Czy zasilanie tej anteny jest oryginalnie doprowadzone, czy trzeba podawać separatorem na kabel?

> Jeśli oczywiście w ogóle jest w niej wzmacniacz?

w stopce anteny jest wzmacniacz, zasilanie jest... chyba? na którymś pinie z radia? nie pamiętam, może koledzy pomogą,

EDIT w schematach widzę, że z radia przewód czerwono-biały 0.5mm2 jest zasilaniem wzmacniacza anteny - oryginalnie na pinie 7.

brat

Napisano
  • Autor

Masz obrazek/ilustrację jak liczysz piny? U mnie na schemacie z radia A7 to + zasilania a A5 to sterowanie wzmacniaczem. I co ciekawe ten przewód na przejściówce (kolor niebieski) jest rozgałęziony i jeden koniec jest wolny zaizolowany. W instrukcji radia stoi, że to sterowanie przekaźnikiem wzmacniacza anteny. shocked.gif

Napisano

> Masz obrazek/ilustrację jak liczysz piny? U mnie na schemacie z radia A7 to + zasilania a A5 to

> sterowanie wzmacniaczem. I co ciekawe ten przewód na przejściówce (kolor niebieski) jest

> rozgałęziony i jeden koniec jest wolny zaizolowany. W instrukcji radia stoi, że to sterowanie

> przekaźnikiem wzmacniacza anteny.

dobre pytanie, na schemacie pin 7 to właśnie zasilanie anteny, informacja do wyświetlacza aby wygasił datę i pokazywał info z RDS, krótko mówiąc w niefabrycznych radiach trzeba podłączyć przewód niebieski wychodzący z radia do czerwono-białego na instalacji radiowej auta. Powinno działać,

brat

N3 - na schemacie to oczywiście antena

287307535-DSC01856_cr.jpg

post-98214-14352522267789_thumb.jpg

Napisano

Potrzebna jest przejściówka do radia. To samo miałem w Zafirze A. Jak wymieniałem na Sony wtyczka nie pasowała.

Napisano
  • Autor

> dobre pytanie, na schemacie pin 7 to właśnie zasilanie anteny, informacja do wyświetlacza aby

> wygasił datę i pokazywał info z RDS, krótko mówiąc w niefabrycznych radiach trzeba podłączyć

> przewód niebieski wychodzący z radia do czerwono-białego na instalacji radiowej auta. Powinno

> działać,

> brat

> N3 - na schemacie to oczywiście antena

Data mi gaśnie na wyświetlaczu. Nie działa mi wyświetlanie temperatury, ale to inna bajka - jak jesteśmy przy schematach, to może podpowiesz co sprawdzić?

Skoro gaśnie data na wyświetlaczu, to chyba ten sygnał działa. Problemem może być antena - muszę rozkminić jaka przejściówka jest potrzebna.

Napisano
  • Autor

> Potrzebna jest przejściówka do radia. To samo miałem w Zafirze A. Jak wymieniałem na Sony wtyczka

> nie pasowała.

Takie mam gniazdko w radiu:

287307765-radiosocket1.jpg

287307771-radiosocket2.jpg

post-10157-1435252226973_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

(załącznik)

post-10157-14352522270723_thumb.jpg

Napisano

> Data mi gaśnie na wyświetlaczu.

to dobrze, znaczy że działa, teraz przeprogramować wyświetlacz techem żeby się nie wygaszał i tyle,

> Nie działa mi wyświetlanie temperatury, ale to inna bajka - jak

> jesteśmy przy schematach, to może podpowiesz co sprawdzić?

a co wyświetla: "--"?

> Skoro gaśnie data na wyświetlaczu, to chyba ten sygnał działa. Problemem może być antena - muszę

> rozkminić jaka przejściówka jest potrzebna.

od strony radia anteny fabrycznej taka

287307801-DSC01858s.jpg

a do radia taka

287307801-DSC01859s.jpg

ja to mam na krótkim kabelku ale są takie jednoczęściowe,

brat

post-98214-14352522271672_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> to dobrze, znaczy że działa, teraz przeprogramować wyświetlacz techem żeby się nie wygaszał i tyle,

> a co wyświetla: "--"?

Tak, kreseczki.

> od strony radia anteny fabrycznej taka

> a do radia taka

No to w moim radiu jest bardzo podobna, jak na twojej przejściówce (dałem zdjęcia wcześniej). Tylko dziura jest strasznie duża.

Napisano

> Tak, kreseczki.

kreseczki to przypuszczalnie czujnik, jednak nie można mieć 100% pewności, trzeba by sprawdzić połączenia - wpiąć zamiast czujnika jakąś rezystancję - w archiwum trzeba by sprawdzić w jakim zakresie pracuje żeby zasymulować jakąś temperaturę, prościej jest założyć nowy czujnik - ten jest pod zderzakiem, oryginały nie są drogie,

> No to w moim radiu jest bardzo podobna, jak na twojej przejściówce (dałem zdjęcia wcześniej). Tylko

> dziura jest strasznie duża.

nie wiem dlaczego, mierząc wtyk do radia największą średnicę ma około Fi 9 mm, więc albo przejściówka jest słaba albo gniazdo w radiu specyficzne i wymaga czegoś specjalnego,

brat

Napisano

Chyba podobna była w Zafirze, wiem, że musiałem do radia niefabrycznego dokładać przejściówkę.

Napisano

> ... ten jest pod zderzakiem ...

Pod zderzakiem po lewej stronie to w F.

W G czujnik jest na środku grila.