Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Radio analogowe, FM szumi, AM działa

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie.

Radio Royal r-7820 konkretnie amplituner.

Korzystam z niego jako z wzmacniacza do komputera, ale czasem też sobie włączę radio.

Niestety niedawno przestało działać FM.

Na początku łapało tylko rmf maxxx, a potem w ogóle nic, tylko jednostajny szum (rmf maxxx ma najlepszy sygnał u mnie w mieszkaniu)

Radia używam bez anteny, łapało wszystkie stacje jakie są w zasięgu.

Skala śmiga, AM też działa jak należy.

Nie znam się na tym w ogóle, jeśli ktoś wyrazi chęć pomocy, to zrobię specjalnie zdjęcia jakie trzeba.

Mam ten amplituner rozebrany teraz na środku pokoju i w sumie jak ktoś mógłby mi w miarę szybko odpowiedzieć, to byłoby bombowo.

Pozdrawiam

287324020-2.jpg

287324020-1.jpg

post-86495-14352522363661_thumb.jpg

Napisano

> Witam serdecznie.

> Radio Royal r-7820 konkretnie amplituner.

> Korzystam z niego jako z wzmacniacza do komputera, ale czasem też sobie włączę radio.

> Niestety niedawno przestało działać FM.

> Na początku łapało tylko rmf maxxx, a potem w ogóle nic, tylko jednostajny szum (rmf maxxx ma

> najlepszy sygnał u mnie w mieszkaniu)

> Radia używam bez anteny, łapało wszystkie stacje jakie są w zasięgu.

> Skala śmiga, AM też działa jak należy.

> Nie znam się na tym w ogóle, jeśli ktoś wyrazi chęć pomocy, to zrobię specjalnie zdjęcia jakie

> trzeba.

> Mam ten amplituner rozebrany teraz na środku pokoju i w sumie jak ktoś mógłby mi w miarę szybko

> odpowiedzieć, to byłoby bombowo.

> Pozdrawiam

Takie rzeczy zawożę do znajomego elektronika-speca, za niewielkie pieniadze to ogarnia i mam z głowy. Co polecam i Tobie, tzn znalezienie speca i powierzenie w jego ręce.

Napisano

...

> Radia używam bez anteny...

Próbowałeś podłączyć antenę na UKF? Coś wtedy odbiera czy nadal nic?

Napisano

Bez względu na to jak pokręcisz jest cały czas jednostajny szum ? Próbowałeś z anteną ?

Napisano

Jakis czas temu zmieniono zakres częstotliwości w Polsce - radio jest pewnie sprzed zmiany.

Napisano

> Jakis czas temu zmieniono zakres częstotliwości w Polsce - radio jest pewnie sprzed zmiany.

Pewnie jest sprzed zmiany, ale starsze radia z trochę wyższe półki miały szerszy zakres częstotliwości, więc nie trzeba było ich przestrajać. Raczej autor wątku nie miał na myśli, że radio łapało wszystkie stacje 15 lat temu, bo w tych okolicach była zmiana pasma radiowego zlosnik.gif Radia rmf max też nie podejrzewam o nadawanie w AM, albo w starym paśmie.

Skoro radio łapało najpierw wszystkie stacje, potem kilka, a teraz nic - to ja obstawiam po prostu wyschnięte kondensatory elektrolityczne. Trzeba je pomierzyć i wymienić. Z dużym prawdopodobieństwem do wymiany będą się nadawać wszystkie, bo ich trwałość powyżej 10 lat bywa niepewna. Może obeznana osoba wymieni tylko kilka kondensatorów, które odpowiedzialne są za "niedziałanie" radia.

Napisano

Kiedy ostatnio to radio odbierało wiele stacji na FM - przed ilu laty?

Wygląd ma dosyć staroświecki, więc mogło być przystosowane do "socjalistycznego"

zakresu 65.-74 MHz

Oficjalnie nadajniki na to pasmo zostały wyłączone z końcem 1999 roku, niektóre stacje przeciągnęły ten termin - najdłużej Radio Maryja.

Od kilkunastu lat nadawać FM w Polsce wolno tylko w paśmie 88-108 MHz

Czyjeś uwagi o wymianie kondensatorów elektrolitycznych są bez sensu - takie elementy wpływają na działanie wzmacniacza akustycznego a nie toru FM - jeśli jest szum na całym zakresie to wszystko wskazuje, że ten tor jest cały sprawny, tylko odbiera inny zakres, zależny od niewielkich, rzędu kilkudziesięciu pikofaradów pojemności.

Jeśli na skali radia wymalowany jest zakres 88-108 to należy się przyjrzeć, czy gdzieś w okolicy kondensatora obrotowego i cewek, zwykle od spodu płytki nie są dolutowane 3 sztuki kondensatorków po ok 20-30 pF ( różniące się wyglądem od innych oryginalnych), którymi ktoś kiedyś być może przestrajał to radio z zachodniego na wschodni zakres..

Wyciąć wszystkie trzy - może zadziała.

Spróbuj zrobić zdjęcia - zbliżenia okolicy na prawo od obrotowego kondensatora, od góry i od spodu płytki drukowanej.

Zaniesienie do fachowca to też niegłupi, choć może mało opłacalny pomysł, szczególnie gdy skala wymalowana 65-74 MHz.

Ja ,niestety, trochę za daleko mieszkam.