Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niewielki subwoofer - pod fotel, w bagażnik działa?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Mam do Was pytanie czy ktoś słuchał niewielkich subwooferów montowanych w samochodach pod fotel, we wnęki bagazników etc i mam pytanie czy to gra?

O co chodzi? Już wyjaśniam, zmieniłem auto, mam zbudowaną własną skrzynię policzoną programem, zamkniętą, solidną, na Hertzu ES250 ale wielką -> patrz foto - w Astrze G htb. zajmowała tyle miejsca co widać.

Ponieważ nie słucham głośno muzyki to zastanawiam się czy coś mniejszego może spełnić moje wymagania nie zajmując tyle miejsca? Na tej skrzyni bas jest szybki, miękki, a jednocześnie pięknie wypełnia samochód nie będąc natarczywy, a stojąc przy aucie nie słychać, że w środku jest skrzynia basowa.

Pytam dlatego, że stara szkoła mówiła, że nic w przypadku basu nie zastąpi wielkości membrany, a przy bass refleksach mam wrażenie, że bas jest ciężki, rozwleczony, dominujący a z kilometra słychać, że jedzie auto z customowym sprzętem audio.

Słucham bluesa, jazzu, country, a poza tym radia Trójki czy Tok Fm ;-)

Jest sens szukać czegoś innego czy wsadzić to co mam? Co sądzicie?

brat

285169196-bagaznik.jpg

Napisano

Wszystko zależy czego oczekujesz.

Ja osobiście nie jestem mega audiofilem, ale drewnianego ucha też nie mam. Byłem strasznie pozytywnie zaskoczony po odsłuchu fabrycznego subwoofera w Punto i postanowiłem, że taki też zamontuję. Gra jak dla mnie przyjemnie, cena dobra, miejsca z bagażnika zawiera niewiele.Bas mięciutki a nie łupanie jak w wiejskiej dyskotece.

Najlepiej po prostu gdzieś posłuchać i tyle smile.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystko zależy czego oczekujesz.

> Ja osobiście nie jestem mega audiofilem, ale drewnianego ucha też nie mam. Byłem strasznie

> pozytywnie zaskoczony po odsłuchu fabrycznego subwoofera w Punto i postanowiłem, że taki też

> zamontuję. Gra jak dla mnie przyjemnie, cena dobra, miejsca z bagażnika zawiera niewiele.Bas

> mięciutki a nie łupanie jak w wiejskiej dyskotece.

> Najlepiej po prostu gdzieś posłuchać i tyle

no właśnie wydaje mi się, że odbiór jest bardzo subiektywny, w aucie mam fabryczne radio, które robione jest ponoć pod ludzi wymagających dobrego brzmienia ( zwane CDC40 Opera). Wszystko może i fajne tylko w aucie jest 7 głośników (7my centralny na desce który psuje scenę) w zakresie średnich i wysokich rzeczywiście brzmienie jest OK, natomiast nie ma w ogóle dołu pasma (a ludzie twierdzą że ten sprzęt gra dobrze niewiem.gif). A ten niby bas to dla mnie nie jest nie bas, a dudnienie. Czyli coś czego wprost nie trawię w przypadku bass refleksu w połączeniu z tubami basowymi = pojawiających się dudnień. Do tego akustyka wnętrza jest dziwna bo auto ma "półskórzane" fotele, a więc i skórzane obicia na drzwiach - więc pojawia się takie charakterystyczne pogłosy - echo. Oczywiście będę stopniowo wyciszał to auto, drzwi, bagażnik, ścianę grodziową i silnik, ale z audio też muszę coś zrobić.

brat

Napisano

Ja mam suba JL Audio 25cm we wnęce bagażnika. Na początku było kiepsko z basem, Passat jest długi i przy cichej muzyce mało co było go slychać. Ale po zmianie radia jest ok. A miejsca nie zajmuje praktycznie wcale w bagażniku.

Napisano
  • Autor

> Ja mam suba JL Audio 20cm we wnęce bagażnika. Na początku było kiepsko z basem, Passat jest długi i

> przy cichej muzyce mało co było go slychać. Ale po zmianie radia jest ok. A miejsca nie

> zajmuje praktycznie wcale w bagażniku.

podasz typ tej skrzyni? jakoś nie mogę odnaleźć jej w sieci :/

Thx,

brat

Napisano

> podasz typ tej skrzyni? jakoś nie mogę odnaleźć jej w sieci :/

> Thx,

> brat

taka obudowa z takim głośnikiem

JL-Audio-10W0v3-4-1-924x784.jpg

Napisano

W poprzednim aucie miałem małą aktywną skrzynkę Blaupunkta cośtam 800a.

Właśnie ze względu na ilość miejsca jaką zajmowała zdecydowałem się na nią. Do wypełnienia pasma idealna. Taki mały kompromis.

Na pewno audiofila i miłośnika trzęsienia ziemi nie zadowoli ale IMO lepsze od tych wynalazków podsiedzeniowych

Napisano

> W poprzednim aucie miałem małą aktywną skrzynkę Blaupunkta cośtam 800a.

> Właśnie ze względu na ilość miejsca jaką zajmowała zdecydowałem się na nią. Do wypełnienia pasma

> idealna. Taki mały kompromis.

> Na pewno audiofila i miłośnika trzęsienia ziemi nie zadowoli ale IMO lepsze od tych wynalazków

> podsiedzeniowych

taka skrzynke wlasnie mam, tak jak mowisz, pod remiza szalu nie bedzie, ale w nadwoziu HTB sprawdza sie dobrze. Gra calkiem przyzwoicie.

510525-1-1-0-blaupunkt-emb-800-a.jpg

Napisano
  • Autor

> taka obudowa z takim głośnikiem

oto są zalety posiadania auta ze stajni grupy VW - do Opla nic takiego nie widzę, a VW jest opracowane na wylot, nawet do Audi widzę suby fabryczne Bose do bagażnika,

jeżeli chodzi zaś o samą funkcję to potrzebuję pasywny, bo mam wzmacniacz dość mocny prądowo, ba nawet dwa wzmacniacze ok.gif

Napisano
  • Autor

> W poprzednim aucie miałem małą aktywną skrzynkę Blaupunkta cośtam 800a.

> Właśnie ze względu na ilość miejsca jaką zajmowała zdecydowałem się na nią. Do wypełnienia pasma

> idealna. Taki mały kompromis.

> Na pewno audiofila i miłośnika trzęsienia ziemi nie zadowoli ale IMO lepsze od tych wynalazków

> podsiedzeniowych

dzięki za typ, widzę, ze szukać należy po prostu znanych firm i powinno być dobrze - a tak jak pisałem już w wątku powyżej poszukam coś pasywnego bo wzmaki mam,

brat

Napisano
  • Autor

> Bose do Opla też robiło, ale wątpię żeby subwoofer z Omegi B pasował we wnękę.

tak, kojarzę, choć nie pamiętam jak ów sub wyglądał, chodziło mi o to że do VW można kupić wszystko, od zamiennika każdej części i śrubki po wymyślne lampy tuningowe,

brat

Napisano

> dzięki za typ, widzę, ze szukać należy po prostu znanych firm i powinno być dobrze - a tak jak

> pisałem już w wątku powyżej poszukam coś pasywnego bo wzmaki mam,

> brat

Wiem, ale tu z racji integracji ze wzmakiem jest kolejna oszczednosc miejsca. Wyglada na to, że pozostaje Ci rzeźba z niewielkim głośnikiem i skrzynką robioną pod wymiar albo zapakowanie do jakiejś wnęki w bagażniku jeżeli ją masz. Ale to już koszty się zaczną