Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno i CB radio

Featured Replies

Napisano

Ktoś jeździ z cb - radio w uno ? dokładnie to mi sie rozchodzi o zakłócenia które przedostają sie przez antene, głównie ze silnika - te wzrastają wraz z obrotami. Ktos przerabiał temat, żeby te zakłócenie wyeliminować lub zmniejszyć ?

Radio to Alan 78 a antena to President ML145 Export na magnesie, za rady o wierceniu dziury w dachu z góry dziękuje grinser006.gif

Napisano

> Ktoś jeździ z cb - radio w uno ? dokładnie to mi sie rozchodzi o zakłócenia które przedostają sie

> przez antene, głównie ze silnika - te wzrastają wraz z obrotami. Ktos przerabiał temat, żeby

> te zakłócenie wyeliminować lub zmniejszyć ?

> Radio to Alan 78 a antena to President ML145 Export na magnesie, za rady o wierceniu dziury w dachu

> z góry dziękuje

U mnie cb zakłuca tylna wycieraczka...

Napisano

> Ktoś jeździ z cb - radio w uno ? dokładnie to mi sie rozchodzi o zakłócenia które przedostają sie

> przez antene, głównie ze silnika - te wzrastają wraz z obrotami. Ktos przerabiał temat, żeby

> te zakłócenie wyeliminować lub zmniejszyć ?

> Radio to Alan 78 a antena to President ML145 Export na magnesie, za rady o wierceniu dziury w dachu

> z góry dziękuje

U mnie najgorzej siał wentylator chłodnicy i pompa paliwa.

Po zastosowaniu filtrów poziom zakłóceń spadł do znośnego poziomu.

Poszperaj w necie, znajdziesz wiele sposobów jak zbudować prosty ale skuteczny filtr.

Będziesz potrzebował pierścionek ferrytowy z nawiniętym drutem, coś mniej więcej jak tu

DSC_0015.jpg

20 razy owijasz i wpinasz to szeregowo w przewód plusowy przy danym odbiorniku - przy pompie, wentylatorze.

Do tego jeszcze trzeba kondensator (ale wartości nie pamiętam - chyba coś około 1 microF) - i wpinasz to przed tą cewką ale równolegle (między plus a minus).

1uf-elect.jpg

I tyle.

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany...

Żadne filtry nic nie dawały, bo zakłocenia wchodziły przez antene. Wymiana przewodów WN, świec i kopułki rozdzielacza zapłonu, dały zamierzany efekt. Zakłocenia sa minimalne i teraz można bez problemu korzystać z CB, przy okazji zaopatrzyłem sie w lepsze radyjko z lepszymi filtrami grinser006.gif

Pozdrawiam.

Aha... i nie kupujcie przewodow WN z NGK, dno i metr mułu.