Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wiata jako garaż samochodowy

Featured Replies

Napisano

Załóżmy że zbuduję sobie wiatę 25m2 , w celu parkowania pod nią autem. Wiata oparta na 6 słupach, konstrukcja metalowa. Do tego momentu jest jasne, że wystarczy zgłosić to do urzędu i już. A co, jeśli na konstrukcji wiaty zamontuje z trzech stron, od dachu do ziemi, kurtyny z czegoś takiego jak plandeki samochodów ciężarowych, albo jak hal namiotowych? Czy to już będzie podpadać pod garaż, na który trzeba pozwolenie ?

Nie będę ukrywał, że chcę ominąć cały proces pozwoleń na budowę. Jak się nie uda to wybuduję wiatę i już.

Napisano

> takiego jak plandeki samochodów ciężarowych, albo jak hal namiotowych? Czy to już będzie

> podpadać pod garaż, na który trzeba pozwolenie ?

To nadal wiata.

Jak zamkniesz tą wiatę ze wszystkich stron łącznie z bramą wjazdową, wtedy nazwiesz to w zgłoszeniu obiekt gospodarczy i tyle.

Napisano

Jest coś takiego jak "budynek trwale nie związany z gruntem" ?. Chodzi mi o to czy taki obiekt o powierzchni 30m2 można zbudować bez tradycyjnego "pozwolenia na budowe"

Napisano

> Jest coś takiego jak "budynek trwale nie związany z gruntem" ?. Chodzi mi o to czy taki obiekt o

> powierzchni 30m2 można zbudować bez tradycyjnego "pozwolenia na budowe"

budowla, nie budynek. Powyzej 25 musisz miec projekt i pozwolenie (to ostatnie ma sie zmienic wg najnowszego projektu), ale nie musisz placic podatku od nieruchomości. O ile ktos cie nie nakabluje, ze trzymasz w niej samochod.

Napisano

> budowla, nie budynek. Powyzej 25 musisz miec projekt i pozwolenie (to ostatnie ma sie zmienic wg

> najnowszego projektu), ale nie musisz placic podatku od nieruchomości. O ile ktos cie nie

> nakabluje, ze trzymasz w niej samochod.

Jak ktoś nakabluje to robisz projekt i pozwolenie, ale nadal nie płacisz podatku od nieruchomości, bo jest to garaż nie związany trwale z gruntem.

Napisano

> Jak ktoś nakabluje to robisz projekt i pozwolenie, ale nadal nie płacisz podatku od nieruchomości,

> bo jest to garaż nie związany trwale z gruntem.

No wlasnie nie jestem tego pewien, bo spotkalem sie z odmienna interpretacja.

Tutaj jest wiecej, ale brak info o podatku:

http://www.pro-arte.pl/aktualnosci/3600/garaz-budynkiem-gospodarczym-jak-zglosic-.xhtml

Napisano
  • Autor

Moje pytanie do urzędu:

chciałbym na swojej posesji "przykleić" do budynku mieszkalnego garaż samochodowy. Uprzejmie proszę o informację jakie są warunki wybudowania takiego pomieszczenia (bez fundamentów, zabudowany tylko wjazd - najpierw wiatą, a docelowo garaż zamknięty) zgodnie z prawem

i odpowiedź:

w odpowiedzi na Pańskie zapytanie:

w celu wybudowania takiego budynku/garażu o jakim Pan pisze, należy wpierw wystąpić z wnioskiem w Gminie o wydanie decyzji o ustaleniu warunków zabudowy.

W tym celu należy złożyć wniosek (do pobrania u nas w biurze lub ze strony:...) wraz z załącznikami tj. wypisem z rejestru gruntów i mapą zasadniczą dla działki na której ma odbywać się inwestycja - oba dokumenty do wykupienia w Powiatowym Ośrodku Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej. Na kserokopii mapy należy wrysować planowaną inwestycję oraz zapłacić w kasie Urzędu lub przelewem na konto 107 zł tytułem opłaty skarbowej i dowód wpłaty załączyć do wniosku.

Po postępowaniu w gminie i uzyskaniu pozytywnej decyzji o warunkach zabudowy, należy uzyskać decyzję pozwolenia na budowę w Starostwie Powiatowym

No i nie jestem do końca przekonany czy zrozumieli o co mi chodzi...

Napisano

> Moje pytanie do urzędu:

> chciałbym na swojej posesji "przykleić" do budynku mieszkalnego garaż samochodowy. Uprzejmie proszę

> o informację jakie są warunki wybudowania takiego pomieszczenia (bez fundamentów, zabudowany

> tylko wjazd - najpierw wiatą, a docelowo garaż zamknięty) zgodnie z prawem

> i odpowiedź:

> w odpowiedzi na Pańskie zapytanie:

> w celu wybudowania takiego budynku/garażu o jakim Pan pisze, należy wpierw wystąpić z wnioskiem w

> Gminie o wydanie decyzji o ustaleniu warunków zabudowy.

> W tym celu należy złożyć wniosek (do pobrania u nas w biurze lub ze strony:...) wraz z załącznikami

> tj. wypisem z rejestru gruntów i mapą zasadniczą dla działki na której ma odbywać się

> inwestycja - oba dokumenty do wykupienia w Powiatowym Ośrodku Dokumentacji Geodezyjnej i

> Kartograficznej. Na kserokopii mapy należy wrysować planowaną inwestycję oraz zapłacić w kasie

> Urzędu lub przelewem na konto 107 zł tytułem opłaty skarbowej i dowód wpłaty załączyć do

> wniosku.

> Po postępowaniu w gminie i uzyskaniu pozytywnej decyzji o warunkach zabudowy, należy uzyskać

> decyzję pozwolenia na budowę w Starostwie Powiatowym

> No i nie jestem do końca przekonany czy zrozumieli o co mi chodzi...

Odpowiedzieli czesciowo, czyli pierwsze kroki. Widac nie ma u Ciebie (u mnie tak samo) MPZP i potrzebne sa warunki zabudowy. W warunkach robisz tylko szkic na mapce oraz szkic budynku (wysokosc, szerokosc, kat nachylenia dachu itd.). Ja juz jestem po (w 2011 wystepowalem i dostalem), ale to nie decyduje o tym, czy masz robic budowle, czy budynek oraz czy z pozwoleniem, czy na zgloszenie.

Napisano

> Moje pytanie do urzędu:

> chciałbym na swojej posesji "przykleić" do budynku mieszkalnego garaż samochodowy. Uprzejmie proszę

> o informację jakie są warunki wybudowania takiego pomieszczenia (bez fundamentów, zabudowany

> tylko wjazd - najpierw wiatą, a docelowo garaż zamknięty) zgodnie z prawem

> i odpowiedź:

> w odpowiedzi na Pańskie zapytanie:

> w celu wybudowania takiego budynku/garażu o jakim Pan pisze, należy wpierw wystąpić z wnioskiem w

> ...

> No i nie jestem do końca przekonany czy zrozumieli o co mi chodzi...

Zrozumieli. Ponieważ napisałeś garaż, przedstawili Ci ścieżkę postępowania dla garażu.