Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeciek wody przez ścianę z łazienki do pokoju

Featured Replies

Napisano

Witajcie, mam taki temat. Przez jakąś szczelinę wychodzi mi woda do pokoju. Mam takie purchle na ścianie. Po drugiej stronie jest wanna. Wymieniałem kilka razy silikon wokół niej więc wykluczam ten przeciek. Być może leci przez dziurkę w fudze.

Co robić ? Wydłubać fugę ? Skuć kafelki ? Wolałbym najprostszą opcję. Jeśli wydłubać to jak to efektywnie zrobić ?

pozdr,

T

Napisano

> Witajcie, mam taki temat. Przez jakąś szczelinę wychodzi mi woda do pokoju. Mam takie purchle na

> ścianie. Po drugiej stronie jest wanna. Wymieniałem kilka razy silikon wokół niej więc

> wykluczam ten przeciek. Być może leci przez dziurkę w fudze.

> Co robić ? Wydłubać fugę ? Skuć kafelki ? Wolałbym najprostszą opcję. Jeśli wydłubać to jak to

> efektywnie zrobić ?

> pozdr,

> T

Wykuj jeden kafelek z obudowy wanny, lej po ścianach i zobacz czy coś pod wanną kapie. Jak nie to szukaj szczelin w fudze na kaflach na ścianie.

Napisano

Jeśli cieknie przez ścianę to raczej grubsza sprawa niż tylko silikon albo fuga. Szukałbym nieszczelnej rury.

Jeśli jednak jesteś pewien to można wziąć multinarzędzie z końcówką do usuwania fug i jazda.

Napisano
  • Autor

> Jeśli jednak jesteś pewien to można wziąć multinarzędzie z końcówką do usuwania fug i jazda.

Zacznę raczej od renowacji fugi. Jakie to narzędzie ? Coś konkretnego polecasz czy wszędzie sprzedają to samo ?

Jak się okaże że to coś poważniejszego to wynajmę fachowca albo choćby znajomego amatora wink.gif

Napisano

> Zacznę raczej od renowacji fugi. Jakie to narzędzie ? Coś konkretnego polecasz czy wszędzie

> sprzedają to samo ?

> Jak się okaże że to coś poważniejszego to wynajmę fachowca albo choćby znajomego amatora

a masz ty tam zrobioną jakąkolwiek hydroizolację? bo z tego co piszesz wnioskuję że jedyną hydroizolacją jest u ciebie płytka i fuga.

wygląda mi to na brak hydroizolacji pod płytkami - i będzie ciekło choćbyś nawet fugi cementowe zastąpił silikonem

Napisano

> Zacznę raczej od renowacji fugi. Jakie to narzędzie ? Coś konkretnego polecasz czy wszędzie

> sprzedają to samo ?

> Jak się okaże że to coś poważniejszego to wynajmę fachowca albo choćby znajomego amatora

http://forum.autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=287360581

Napisano
  • Autor

> a masz ty tam zrobioną jakąkolwiek hydroizolację? bo z tego co piszesz wnioskuję że jedyną

> hydroizolacją jest u ciebie płytka i fuga.

Co masz na myśli piszą hydroizolacja ? Wziąłem ekipę do remontu. Nie mam takich umiejętności.

Napisano

A masz tam jakąś rewizję pod wanną ??

Bo obstawiam nieszczelność na rurze lub cieknący syfon/nieszczelny przelew

Napisano
  • Autor

> A masz tam jakąś rewizję pod wanną ??

> Bo obstawiam nieszczelność na rurze lub cieknący syfon/nieszczelny przelew

Zakładam że mam rewizję. Niestety, przeciek nie jest przy baterii wannowej tylko po przeciwległym boku.

Napisano

> a masz ty tam zrobioną jakąkolwiek hydroizolację? bo z tego co piszesz wnioskuję że jedyną

> hydroizolacją jest u ciebie płytka i fuga.

> wygląda mi to na brak hydroizolacji pod płytkami - i będzie ciekło choćbyś nawet fugi cementowe

> zastąpił silikonem

W moich czterech łazienkach na przestrzeni 8 lat nie kładłem nigdy (znaczy się fachowiec) hydroizolacji tylko kafelka i fuga, i nigdy nic się nie działo.

Napisano

> Zakładam że mam rewizję. Niestety, przeciek nie jest przy baterii wannowej tylko po przeciwległym

> boku.

No i ok, ale nie wiesz jaki masz spadek pod wanną, u mnie właśnie tak było, kran i syfon po lewej a kwiatki na ścianie po prawej, winną okazała się rura która popuszczała i ściekało

Napisano
  • Autor

> No i ok, ale nie wiesz jaki masz spadek pod wanną, u mnie właśnie tak było, kran i syfon po lewej a

> kwiatki na ścianie po prawej, winną okazała się rura która popuszczała i ściekało

Tylko żeby popatrzeć do wanny (przy ścianie) to muszę skuć płytki. Rewizja jaka by nie była nie pozwoli mi tego sprawdzić.

\/ tu chyba cieknie

{-----------------------------}

{-----------------------------X tu jest Kran

_________________/\ rewizja

Napisano

Z czego jest ściana? Bo w murowanej trzeba sporych ilości, długo stojącej wody aby zrobić takie zawilgocenie albo nieszczelnej rury. Coś tu nie gra.

Jesteś pewny, że to kwestia wanny za ściana a nie np. wilgoci z zewnątrz? Np. przez nieszczelną obróbkę dachu itp? Może to zbieg okoliczności i mylne podejrzenia?

Zdjęcie możesz zrobić?

Napisano
  • Autor

> Z czego jest ściana? Bo w murowanej trzeba sporych ilości, długo stojącej wody aby zrobić takie

> zawilgocenie albo nieszczelnej rury. Coś tu nie gra.

> Jesteś pewny, że to kwestia wanny za ściana a nie np. wilgoci z zewnątrz? Np. przez nieszczelną

> obróbkę dachu itp? Może to zbieg okoliczności i mylne podejrzenia?

> Zdjęcie możesz zrobić?

Jasne że mogę zrobić zdjęcie (wieczorem - tylko się nie śmiać z silikonu). Nie sądze że to z dachu ponieważ nad nami jest strych (bywam tam i jest sucho).

Ściana cegła (dziurawka). Stare budownictwo.

Póki co działam po omacku więc pewne tropy mogą okazać się mylne.

Napisano

To zawilgocenie w pokoju jest na dole przy podłodze czy wyżej? Bo przez dziurawkę to powinno ściekać na dół otworami.

Może to grzyb od rosy spowodowanej mostkiem cieplnym w tym miejscu?

Możesz zdobyć pirometr i zmierzyć temperaturę ściany w tym miejscu i w innych?

Napisano

> Tylko żeby popatrzeć do wanny (przy ścianie) to muszę skuć płytki. Rewizja jaka by nie była nie

> pozwoli mi tego sprawdzić.

> \/ tu chyba cieknie

> {-----------------------------}

> {-----------------------------X tu jest Kran

> _________________/\ rewizja

No nie wiem jaka ta rewizja jest u Ciebie bo u mnie też kiedyś była malutka ale jakoś tam podejrzałem, najlepiej podczas wypuszczania wody dobre światło i patrzymy, wtedy można wyeliminować syfon.

A jak rewizja mała to kombinuj z lusterkiem i latarką

Napisano

> Tylko żeby popatrzeć do wanny (przy ścianie) to muszę skuć płytki. Rewizja jaka by nie była nie

> \/ tu chyba cieknie

Mam podobnie w mieszkaniu i cieklo wlasnie przez nieszczelnosc w silikonie. Udalo sie wepchnac reke ze smartfonem przez rewizje i zrobic wizje lokalna za pomoca kamery.

Napisano
  • Autor

> Mam podobnie w mieszkaniu i cieklo wlasnie przez nieszczelnosc w silikonie. Udalo sie wepchnac reke

> ze smartfonem przez rewizje i zrobic wizje lokalna za pomoca kamery.

Dobry trop. Wypróbuje tę metodę.

Napisano

> Dobry trop. Wypróbuje tę metodę.

Zwroc uwage, czy jest mokra sciana i podloga.

Napisano

> Zakładam że mam rewizję. Niestety, przeciek nie jest przy baterii wannowej tylko po przeciwległym

> boku.

Nieszczelność pomiędzy brzegiem wanny a ścianą. Zdrapać stary silikon do zera i nałożyć nowy. ok.gif

Napisano

> \/ tu chyba cieknie

A jak idą rury wodne? Czy tam, gdzie jest przeciek, to jest narożnik? Rury z czego?

Bo jeżeli tam w rogu rury skręcają w ścianie do pionu wodnego, to jeżeli są metalowe, mogły przegnić kolanka, a jeżeli zgrzewane plastikowe, to mógł puścić zgrzew.

Napisano

> \/ tu chyba cieknie

Nalej pół wanny wody i ją wypuść, potem latarka i patrzysz przez rewizje czy nie widać gdzieś wody - jak nie to lejesz po ścianach, fugach, sylikonie, itp. i znów sprawdzasz.

Nie wiem jaką mała musiałbyś mieć rewizję żeby nie było widać chociaż "odbicia" strumienia światła od latarki. wink.gif

A sylikon to ja czyściłem ostrzem z nożyka łamanego zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nalej pół wanny wody i ją wypuść, potem latarka i patrzysz przez rewizje czy nie widać gdzieś wody

> - jak nie to lejesz po ścianach, fugach, sylikonie, itp. i znów sprawdzasz.

> Nie wiem jaką mała musiałbyś mieć rewizję żeby nie było widać chociaż "odbicia" strumienia światła

> od latarki.

> A sylikon to ja czyściłem ostrzem z nożyka łamanego

Uwaga, nie mam rewizji w wannie. Chyba ze jest za szafka na brudne rzeczy. Ale koło baterii nie ma. Druga rzecz, rura odpływu nie idzie wzdłuż ściany do wycieku tylko patrząc na rysunku od baterii w kierunku przeciwnym do ściany.

Słabo.

Napisano

> Uwaga, nie mam rewizji w wannie. Chyba ze jest za szafka na brudne rzeczy. Ale koło baterii nie ma.

> Druga rzecz, rura odpływu nie idzie wzdłuż ściany do wycieku tylko patrząc na rysunku od

> baterii w kierunku przeciwnym do ściany.

> Słabo.

Na jakiej wysokości od ziemi ściana jest po drugiej stronie zawilgocona? Bo ja nie pisałem o rurze odpływowej, a o rurach z wodą.