Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Scenic 2004 - 1.6, Automat, LPG

Featured Replies

Napisano

Jest do wzięcia w okolicy, za naprawdę przyzwoite pieniądze.

Abstrahując od dychawicznej kombinacji 1.6+Automat, jest się czego bać?

Jak się te automaty sprawdzają? To klasyczny automat 4 biegowy? Rdza? Jak silnik znosi gazowanie?

Z góry dzięki...

Napisano

> Jest do wzięcia w okolicy, za naprawdę przyzwoite pieniądze.

> Abstrahując od dychawicznej kombinacji 1.6+Automat, jest się czego bać?

> Jak się te automaty sprawdzają? To klasyczny automat 4 biegowy? Rdza? Jak silnik znosi gazowanie?

> Z góry dzięki...

Ja się bałem brać 1.6 z automatem bo pewnie palić będzie podobnie jak 2.0 a dynamika gorsza.

Miałem 1.6 w Megane i nie było szału ale też nie było tragedii w manualu palił po mieście około 8l na trasie 6.

Scenic 2.0 palił mi na trasie 7L a w mieście 11 zlosnik.gif dlatego zagazowałem zlosnik.gif

Skrzynie są takie same czyli DP0 , ludzie mówią że nie ma większych problemów , ale wiadomo warto wymieniać olej ok.gif

Co do rdzy to ani Clio ani Megane ani też Scenic nie ma najmniejszych oznak jej ok.gif W środku dość komfortowo wygodnie i cicho ok.gif

Jaka wersja i jaka cena ? hmm.gif bo piszesz że przyzwoite hmm.gif

Napisano

jak mawiają eksperci,

jednen z najlepszych silnikow do gazu cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

> Ja się bałem brać 1.6 z automatem bo pewnie palić będzie podobnie jak 2.0 a dynamika gorsza.

Rok temu oglądałem takiego 1.6 - i to było naprawdę woooooolne... W sumie mi to nie przeszkadza, bo albo w mieście, albo autostrada, albo droga na której i tak się nie da wyprzedzić... Odpuściłem dokładnym obejrzeniu - cała ćwiara była robiona...

> Miałem 1.6 w Megane i nie było szału ale też nie było tragedii w manualu palił po mieście około 8l

> na trasie 6.

> Scenic 2.0 palił mi na trasie 7L a w mieście 11 dlatego zagazowałem

Gabinet mi brał w mieście i 14, a na trasie z jajkiem w bucie udało mi się kiedyś zejść do 6.7l. Spokojniej się już nie dało. Dlatego pogoniłem grinser006.gif

> Skrzynie są takie same czyli DP0 , ludzie mówią że nie ma większych problemów , ale wiadomo warto wymieniać olej

Przebieg póki co mizerny - 60kkm - więc akurat na pierwszą wymianę by zaliczył (nie ma szans, żeby lokales o czymś takim myślał)...

> Co do rdzy to ani Clio ani Megane ani też Scenic nie ma najmniejszych oznak jej W środku dość

> komfortowo wygodnie i cicho

Dzięki.

> Jaka wersja i jaka cena ? bo piszesz że przyzwoite

Jak na lokalne warunki i podaż aut z automatem to bardzo dobrze - koło 2k. To już z gazem. Pewnie trzeba będzie coś poprawić, ale główny wydatek odpadnie.

Myślę jeszcze nad Saabem 95 z 2008 - ten jest (surprise) ciut droższy grinser006.gif

Napisano

> Rok temu oglądałem takiego 1.6 - i to było naprawdę woooooolne... W sumie mi to nie przeszkadza, bo

> albo w mieście, albo autostrada, albo droga na której i tak się nie da wyprzedzić...

Miałem taki dylemat jak kupowałem Megane czy brać 1.4 czy 1.6 i cieszę się że wziąłem 1.6 bo paliły podobnie co sąsiada 1.4 zlosnik.gif

> Odpuściłem dokładnym obejrzeniu - cała ćwiara była robiona...

> Gabinet mi brał w mieście i 14, a na trasie z jajkiem w bucie udało mi się kiedyś zejść do 6.7l.

> Spokojniej się już nie dało. Dlatego pogoniłem

> Przebieg póki co mizerny - 60kkm - więc akurat na pierwszą wymianę by zaliczył (nie ma szans, żeby

> lokales o czymś takim myślał)...

> Dzięki.

> Jak na lokalne warunki i podaż aut z automatem to bardzo dobrze - koło 2k. To już z gazem. Pewnie

> trzeba będzie coś poprawić, ale główny wydatek odpadnie.

> Myślę jeszcze nad Saabem 95 z 2008 - ten jest (surprise) ciut droższy

a Saaba to kupił kumpel tylko że się okazało że jakieś tam diwajsy ma wybite i cena nie była już tak różowa jak wymieniał zlosnik.gif

Jak na razie Scenic całkiem okej i bardzo wygodny ok.gif

Napisano

> Abstrahując od dychawicznej kombinacji 1.6+Automat, jest się czego bać?

Oprócz tego, że trzeba go pchać, to 1,6 ma bardziej awaryjne Koło Zmiennych Faz Rozrządu (KZFR) niż 2,0.

> Jak się te automaty sprawdzają? To klasyczny automat 4 biegowy?

Tak. DP0, 4 biegi, to samo co AL4 w citroenach. Trzeba wymieniać olej co 50-60kkm i to najlepiej metodą dynamiczną. Filtru się nie wymienia, bo jest w środku, czyli wymienić można po rozebraniu skrzyni,

> Rdza?

Brak. Renault to jedne z lepiej zabezpieczonych samochodów przed rdzą.

> Jak silnik znosi gazowanie?

Bardzo dobrze. Tylko u dobrego gazownika (ale to dotyczy każdego samochodu i instalacji).

Napisano
  • Autor

> Oprócz tego, że trzeba go pchać, to 1,6 ma bardziej awaryjne Koło Zmiennych Faz Rozrządu (KZFR) niż

> 2,0.

> Tak. DP0, 4 biegi, to samo co AL4 w citroenach. Trzeba wymieniać olej co 50-60kkm i to najlepiej

> metodą dynamiczną. Filtru się nie wymienia, bo jest w środku, czyli wymienić można po

> rozebraniu skrzyni,

> Brak. Renault to jedne z lepiej zabezpieczonych samochodów przed rdzą.

> Bardzo dobrze. Tylko u dobrego gazownika (ale to dotyczy każdego samochodu i instalacji).

Ok. Dzięki wszystkim za info smile.gif

Auto odpuściłem, a LPG niestety będę chyba musiał odpuścić: mimo braku lokalnych regulacji w tej materii, nie chcę wjeżdżać autem z LPG do garażu na poziomie -1.

Cóż - przyjdzie w końcu pójść jak władza gra i kupić diesla passed_out.gif

Napisano

> Ok. Dzięki wszystkim za info

> Auto odpuściłem, a LPG niestety będę chyba musiał odpuścić: mimo braku lokalnych regulacji w tej

> materii, nie chcę wjeżdżać autem z LPG do garażu na poziomie -1.

> Cóż - przyjdzie w końcu pójść jak władza gra i kupić diesla

jeszcze jak by co to nie polecam , fabrycznego gazu renault.

Jak byłem na wymianie oleju to przyjechał Scenic z fabrycznym gazem gdzie padł wtryskiwacz i koszt jednej sztuki 800pln icon_eek.gif

Napisano

04C26085?

> Jak silnik znosi gazowanie?

> Z góry dzięki...

Czytałem, że odpuściłeś.

Ale mam pytanie: powiedz mi, gdzie byś tu gaz zamontował? No i po ule u Ciebie na południu mają gaz i w jakiej cenie, żeby się opłacało na LPGu jeździć??? U mnie LPG 99c, NoPB 1.62e. I do tego jedna stacja z LPG, zarośnięta pajęczynami zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 04C26085?

Nie. Uważasz że chcą za tą dobrą cenę? grinser006.gif

> Ale mam pytanie: powiedz mi, gdzie byś tu gaz zamontował?

W samym korku są dwa warsztaty, które to robią.

> No i po ule u Ciebie na południu mają gaz i w jakiej cenie, żeby się opłacało na LPGu jeździć???

~0.79.

> U mnie LPG 99c, NoPB 1.62e. I do tego jedna stacja z LPG, zarośnięta pajęczynami

Znam dwie, jedną mijam po drodze do roboty ok.gif