Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dogrzewanie garażu

Featured Replies

Napisano

> Bardziej taki piecyk naftowy: Klik

> Czy też promiennik gazowy: Klik

> ???

tutaj byl podobny temat

Napisano
  • Autor

O ale widzę, że naftowego nie brałeś pod uwagę zlosnik.gif

A ostatnio byłem w Jula i właśnie zastanowił mnie - czy nie byłby ciekawszym rozwiązaniem niż gazowy smile.gif

Napisano

> O ale widzę, że naftowego nie brałeś pod uwagę

> A ostatnio byłem w Jula i właśnie zastanowił mnie - czy nie byłby ciekawszym rozwiązaniem niż

> gazowy

Policz, ile kosztuje nafta, bo ja nie mam pojecia. Jesli masz mozliwosc odprowadzenia spalin, to najlepiej koza.

Napisano

Mialem piecyk naftowy - masakra, baaardzo drogie paliwo oraz mala ilosc ciepla.

Panel grzewczy rowniez mialem - mala ilosc ciepla, praktycznie tylko kolo niego

Obecnie grzeje sie nagrzewnica gazowa (taka mala 9kW za 300zl) i naprawde super sprawa. Szybko sie nagrzewa i malo gazu ciagnie. Zrobilem nawet na wezu zaworek zeby zmniejszac plomien bo czasem za goraco bywa zlosnik.gif Najwiekszy minus to wilgoc wynikajaca ze spalania propanu smile.gif

Napisano

> Obecnie grzeje sie nagrzewnica gazowa (taka mala 9kW za 300zl) i naprawde super sprawa. Szybko sie

> nagrzewa i malo gazu ciagnie. Zrobilem nawet na wezu zaworek zeby zmniejszac plomien bo czasem

> za goraco bywa Najwiekszy minus to wilgoc wynikajaca ze spalania propanu

Lepsza jest ponoc olejowa - podobno wychodzi taniej, ale przede wszystkim mozna odprowadzic spaliny rurka na zewnatrz.

Napisano
  • Autor

Wiem, że koza byłaby najlepsza.

Nawet przymierzałem się, żeby wcisnąć do tego garażu kozę.

Aaaale zlosnik.gif

1. W zeszłym roku nie korzystałem praktycznie z tego garażu zlosnik.gif

2. Niestety - jest tak obudowany, że "komin" mógłbym dać tylko na jednej ścianie - którą mam całą "obudowaną" (czyli musiałbym robić przemeblowanie całego garażu).

3. Chcę dogrzewać żeby:

- nie zmarznąć właśnie przy robieniu porządku (a zejdzie mi na to kilka dni zlosnik.gif ).

- spokojnie osuszyć i "wysmalcować" auto po myciu (powiedzmy raz na miesiąc)

Czyli łącznie potrzebowałbym nagrzać porządnie ten garaż kilkanaście razy w ciągu całej zimy...

Napisano
  • Autor

Ja właśnie z naftowego jeszcze nie korzystałem.

Że paliwo jest dość drogie - wiem, ale jednak będę potrzebował dogrzewać garaż tak rzadko, że jakąś to mój portfel wytrzyma zlosnik.gif

Zobaczę taką mniejszą nagrzewnicę gazową.

Dogrzewałem już promiennikiem (tylko nie chce mi się go przenosić z domu do garażu) - rzeczywiście trzeba było duuużo czasu nim w garażu robiło się coś cieplej...

Napisano

> Wiem, że koza byłaby najlepsza.

> Nawet przymierzałem się, żeby wcisnąć do tego garażu kozę.

> Aaaale

> 1. W zeszłym roku nie korzystałem praktycznie z tego garażu

> 2. Niestety - jest tak obudowany, że "komin" mógłbym dać tylko na jednej ścianie - którą mam całą

> "obudowaną" (czyli musiałbym robić przemeblowanie całego garażu).

> 3. Chcę dogrzewać żeby:

> - nie zmarznąć właśnie przy robieniu porządku (a zejdzie mi na to kilka dni ).

> - spokojnie osuszyć i "wysmalcować" auto po myciu (powiedzmy raz na miesiąc)

> Czyli łącznie potrzebowałbym nagrzać porządnie ten garaż kilkanaście razy w ciągu całej zimy...

A nie masz w domu kilku olejaków elektrycznych? Bo to jest najbezpieczniejsze pożarowo rozwiązanie do garażu.

Napisano

> Bardziej taki piecyk naftowy: Klik

> Czy też promiennik gazowy: Klik

> ???

Nie wiem jak by się to sprawdziło w większym garażu, ale ja na budowie łazienkę 4x2.5 m dogrzewałem farelką elektryczną za 40 zł. Kupiłem z myślą o imprezie Sylwestrowej jak jeszcze nie mieszkaliśmy, a sprawdza się do dziś. Efektywność - po 10 - 15 minutach dmuchania w łazience z 2-3 stopni robiło się 13-15. Oczywiście jak wyłączysz to temperatura momentalnie spada. Taką farelkę dorwiesz za 30-40 zł w każdym markecie (Auchan, Castorama, Makro). Co do piecyków 'nie dmuchających' - byłem kiedyś u koleżanki, który taki miała. Efekt - po kilku godzinach grzania pokoju dalej było zimno. Jeśli chodzi o szybkie nagrzanie to musi coś dmuchać - tak samo na budowie za kozą stawiałem zawsze wentylator i było znacznie cieplej.

Chodzi o coś takiego. Sklep zupełnie przypadkowy.

Napisano
  • Autor

Mówiąc prawdę - kiedyś używałem czegoś takiego.

W domu jeszcze jako tako dawało radę - ale w garażu już kaplica.

Dodatkowo - chcialbym jak najmniej obciążać instalację w garażu...

Napisano
  • Autor

> A nie masz w domu kilku olejaków elektrycznych? Bo to jest najbezpieczniejsze pożarowo rozwiązanie

> do garażu.

Nie mam - oglądałem w sklepach - jest to tanie.

Do tego mógłbym sobie z roboty pożyczyć (kupiliśmy takich kilka na początku jesieni bo kotłownia się dopiero budowała zlosnik.gif )...

Ale:

1. Wydaje mi się, że to jest dobre do stałego podtrzymywania temperatury - ja chcę nagrzać ten garaż może 2-3 razy na miesiąc...

2. Jednak zawsze trochę obciąża instalację elektryczną

3. Kiedyś mi się taki jeden sfajczył clown.gif

Oglądałem kilka rozwiązań w sklepach:

1. Nafciaka sobie daruję

2. Elektryczne grzejniki / piecyki / termowentylatory - raczej też sobie daruję - wolę nei obciążać instalacji

Pozostaje gaz albo "ropniak" zlosnik.gif

Ropniaki to min jakieś 700-800 zł.

Gaz - 300 zł za nagrzewnicę + około 100 za butlę - łącznie jakieś 400 zł.

Ropniak - 700 zł za nagrzewnicę i trzeba tylko zatankować zlosnik.gif

Ciągnie mnie do tego ropniaka bo wydaje mi się, że:

a) Będzie najskuteczniejszy

b) Najłatwiejszy w użytkowaniu (w sensie najmniej problematyczny)

Aaale:

c) jest najdroższy i nie wiem, czy każde użycie (jeśli liczyć tylko jeden sezon) to nie będzie koszt koło 100 zł hehe.gif

Czy w takich ropniakach nie muszę kombinować nad jakimś odprowadzaniem spalin?

Garażu specjalnie szczelnego nie mam...

Przykładowe aukcje:

http://allegro.pl/nagrzewnica-olejowa-21kw-termostat-poznan-gwar-i3776063414.html

http://allegro.pl/nagrzewnica-olejowa-dmuchawa-piec-grzejnik-20kw-i3764285077.html

Niewiele drożej wychodzi taki "na kółkach" ale na aukcji ktoś podmienił fotki i teraz wyświetlają się "przytulający się panowie" hehe.gif więc linkować nie będę zlosnik.gif

Napisano

> Czy w takich ropniakach nie muszę kombinować nad jakimś odprowadzaniem spalin?

Musisz. Przy gazowym tez lepiej by bylo, ale w gazowym sie nie da.

Napisano

Kup se pan kozę, nawet najmniejszą. Kilka szczapek drewna i masz ciepło, nawet są kozy z nadmuchem.

Napisano
  • Autor

> Kup se pan kozę, nawet najmniejszą. Kilka szczapek drewna i masz ciepło, nawet są kozy z nadmuchem.

Kozę mam w szopie schowaną.

Niestety w tym akurat garażu nie dam rady jej zastosować.

Napisano
  • Autor

> Musisz. Przy gazowym tez lepiej by bylo, ale w gazowym sie nie da.

OK to teraz jeszcze:

1. Na zdjęciach nie widzę - jest tam jakieś "wyjście" pod które można podłączyć rurę odprowadzającą spaliny?

2. Na filmikach widzę, że to daje dość spory ogień (podobno do regulacji) - ile miejsca musi być "pustego" dookoła takiej nagrzewnicy?

Napisano

Webasto z ikarusa grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Webasto z ikarusa

Gliwice wyprzedają całe ikarusy za 4k - może wezmę w komplecie hehe.gif

Napisano

> OK to teraz jeszcze:

> 1. Na zdjęciach nie widzę - jest tam jakieś "wyjście" pod które można podłączyć rurę odprowadzającą

> spaliny?

> 2. Na filmikach widzę, że to daje dość spory ogień (podobno do regulacji) - ile miejsca musi być

> "pustego" dookoła takiej nagrzewnicy?

Szczerze mowiac nie uzywalem olejowej, tylko gazowe. Wiem, ze olejowe maja odprowadzenie spalin rura, ale pewnie nie wszystkie.