Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odstający resor - czy można tak jeździć?

Featured Replies

Napisano

Witam, znajomy posiada Forda Transita. Czasami przewozi dość ciężki towar i auto jest dobite, aż resory wyginały się w drugą stronę, w celu przeniesienia ciężaru zamontował poduszki na tylnej osi.

Z lżejszym obciążeniem i napompowanymi poduszkami dzieje się coś takiego:

02m2.jpg

usu5.jpg

Pytanie mam czy auto jest już za wysoko (chociaż jak auto było nowe i puste to stało właśnie mniej więcej na takiej wysokości), czy może resory już się "uklepały" i podniesienie budy na poduszkach spowodowało ich rozejście się.

Czy może przyczyna jest inna. Za wszelkie uwagi, obserwacje i rady będę wdzięczny.

PZDR VEN

Napisano

zauważylem w Fiacie Ducato, które jeżdzą dla naszej firmy dokladnie taki sam efekt, mówie do kierowcy, że chyba resor się rozwalił. On spojrzał tylko i powiedział, ze tak ma być. W kilku autach było tak samo

Napisano

> zauważylem w Fiacie Ducato, które jeżdzą dla naszej firmy dokladnie taki sam efekt, mówie do

> kierowcy, że chyba resor się rozwalił. On spojrzał tylko i powiedział, ze tak ma być. W kilku

> autach było tak samo

Bo tak ma być. smile.gif

To jest resor progresywny. Przy lekkim obciażeniu pracują np. dwa górne pióra a trzecie od nich odstaje i nie przenosi ugięcia. Jak buda mocniej obciążona to 2 górne pióra się uginają aż dotkną trzeciego i to zaczyna razem z nimi przenosić obciążenia. smile.gif

Co ciekawe, dowiedziałem się tego czytając kiedyś książkę o budowie wagonów kolejowych (w rozdziale o usprężynowaniu). smile.giflizak.gif

Napisano

tak ma byc, to jest dodatkowe pioro ktore zaczyna robic swoj robote jak jest ciezszy ladunek i w tych miejscach powinny byc odboje gumowe takie nakladki zeby nie stukal w drugi resor. grinser006.gif we fiatach ducato cytrynach jumperach i boxerach tez tak jest grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> tych miejscach powinny byc odboje gumowe takie nakladki zeby nie stukal w drugi resor.

Czy te opaski na dwóch resorach górnych, wystarczą jako te gumowe odboje czy jednak powinno coś tam być jeszcze?

PZDR VEN

Napisano

> Czy te opaski na dwóch resorach górnych, wystarczą jako te gumowe odboje czy jednak powinno coś tam

> być jeszcze?

> PZDR VEN

Jest dobrze. Ta gumowa podkładka izoluje od stukania między sobą pióro o pióro. Niczego tam nie brakuje i wszystko jest OK

Napisano
  • Autor

> Jest dobrze. Ta gumowa podkładka izoluje od stukania między sobą pióro o pióro. Niczego tam nie

> brakuje i wszystko jest OK

ok.gif Dzięki, kumpel jest już spokojniejszy.

PZDR VEN

Napisano

Jeździłem 4 lata podobnym Transitem. Tam ma odstawać i jest OK. Natomiast u mnie jeszcze resor był lekko przesunięty "w bok" czyli nie w osi. Zapytane ASO twierdziło że wszystko w porządku.

Od wożenia ciężkich rzeczy jeden z resorów mi pękł.

Napisano
  • Autor

> Od wożenia ciężkich rzeczy jeden z resorów mi pękł.

Właśnie między innymi po to zostały dołożone poduszki pompowane.

PZDR VEN

Napisano

> Jeździłem 4 lata podobnym Transitem. Tam ma odstawać i jest OK. Natomiast u mnie jeszcze resor był

> lekko przesunięty "w bok" czyli nie w osi. Zapytane ASO twierdziło że wszystko w porządku.

> Od wożenia ciężkich rzeczy jeden z resorów mi pękł.

resory częściej pękają na pusto lub do 50% obciążenia.

A to że przesuwa się jedno z piór, wynika z tego, że resor na środku a właściwie jego pióra, skręcone są ze sobą śrubą lub nitem a luz pomiędzy piórami a strzemionami mocującymi do osi pozwala na delikatne przesunięcia się między sobą piór.