Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciepło słoneczne w garażu?

Featured Replies

Napisano

Mam w garażu okno od strony południowej. Zwykle jest zasłonięte żaluzją zewnętrzną

Czytając o alternatywnych źródłach ciepła wpadłem na pomysł - a gdyby tak otworzyć te żaluzję i od środka we wnękę okienną wsadzić ramę z jakąś czarną blachą (np mam stary grzejnik olejowy mniej więcej tej wielkości) - będzie się nagrzewał? hmm.gif

Okno jest nowe, więc pojawia się pytanie - czy szyby nie będą zbyt dobrze izolować? hmm.gif

Nie zależy mi na świetle słonecznym, ale trochę dogrzania go by się przydało.

Będzie taki patent działał? hmm.gif

Napisano

> Mam w garażu okno od strony południowej. Zwykle jest zasłonięte żaluzją zewnętrzną

> Czytając o alternatywnych źródłach ciepła wpadłem na pomysł - a gdyby tak otworzyć te żaluzję i od

> środka we wnękę okienną wsadzić ramę z jakąś czarną blachą (np mam stary grzejnik olejowy

> mniej więcej tej wielkości) - będzie się nagrzewał?

> Okno jest nowe, więc pojawia się pytanie - czy szyby nie będą zbyt dobrze izolować?

> Nie zależy mi na świetle słonecznym, ale trochę dogrzania go by się przydało.

> Będzie taki patent działał?

Latem to może, może, ale zimą to nie ma opcji - przy obecnym udziale słońca w dzień i jego natężeniu to lipa straszna. Chyba lepiej dołożyć 2 warstwy tektury falistej w okno owiniętej czymś izolującym.

Napisano

Po co chcesz montować tam grzejnik? żeby odbierał ciepło, a następnie przekazywał je do garażu? Przecież jak okno jest w tym garażu, to nie ma to żadnego sensu.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby odsłonięcie okna, ale jak musi być zasłonięte, to zamiast żaluzji zasłoń je w pewnej odległości od szyby czarną zasłoną - będzie ona pochłaniać promieniowanie podczerwone i zamieniać je na ciepło, a nie jak w przypadku żaluzji - odbijać z powrotem na zewnątrz. Pomiędzy czarną zasłoną, a murem powinna być jakaś szczelina, żeby ciepłe powietrze spomiędzy okna i zasłony miało jak się dostać do wnętrza pomieszczenia.

Szkło nie przepuszcza 100% promieniowania podczerwonego, bo część na pewno się odbija, a część jest pochłaniana, jednak przechodzi na tyle duża ilość, że ma to sens - wystarczy spojrzeć na szklarnie zlosnik.gif

Napisano

> Latem to może, może, ale zimą to nie ma opcji...

Nawet teraz grzeje. Mam dużo okien od południa i w dzień tak jak dzisiaj podnosi temperaturę o 1 stopień C.

Z tą czarną blachą to nie wiem. Musiałaby być chyba bardziej wewnątrz a nie przy samej szybie aby uzyskać efekt szklarni?