Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

900-ka nie pracuje na pierwszym cylindrze

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich,

mam problem techniczny z silnikiem w swoim staruszku SC 899 ccm. przebieg 250 tys. km, jest u mnie od nowości.

wczoraj trochę mu dałem podczas jazdy w trasie przy ok. 130 km/h silnik stracił moc, po wysprzęgleniu zgasł i od tej pory pracuje na trzech cylindrach, na pierwszym cylindrze odłączenie świecy nie powoduje zmiany pracy silnika. nowa świeca , cewki, przewody WN sprawdzone, wszystko jest ok. po wykręceniu świeca jest trochę tłusta od oleju, po oczyszczeniu i wkręceniu po minucie znowu taka sama. oleju raczej nie ubywa, płyn chłodzący jest czysty - co u licha ? confused.gif

na uszkodzenie uszczelki głowicy mi to nie pasuje, może coś z zaworami, czyżby popychacze hydrauliczne siadły ?

Napisano

> witam wszystkich,

> mam problem techniczny z silnikiem w swoim staruszku SC 899 ccm. przebieg 250 tys. km, jest u mnie

> od nowości.

> wczoraj trochę mu dałem podczas jazdy w trasie przy ok. 130 km/h silnik stracił moc, po

> wysprzęgleniu zgasł i od tej pory pracuje na trzech cylindrach, na pierwszym cylindrze

> odłączenie świecy nie powoduje zmiany pracy silnika. nowa świeca , cewki, przewody WN

> sprawdzone, wszystko jest ok. po wykręceniu świeca jest trochę tłusta od oleju, po

> oczyszczeniu i wkręceniu po minucie znowu taka sama. oleju raczej nie ubywa, płyn chłodzący

> jest czysty - co u licha ?

> na uszkodzenie uszczelki głowicy mi to nie pasuje, może coś z zaworami, czyżby popychacze

> hydrauliczne siadły ?

Może kompresja na tym garku. Przebieg już zacny.

Napisano

> witam wszystkich,

> mam problem techniczny z silnikiem w swoim staruszku SC 899 ccm. przebieg 250 tys. km, jest u mnie

> od nowości.

> wczoraj trochę mu dałem podczas jazdy w trasie przy ok. 130 km/h silnik stracił moc, po

> wysprzęgleniu zgasł i od tej pory pracuje na trzech cylindrach, na pierwszym cylindrze

> odłączenie świecy nie powoduje zmiany pracy silnika. nowa świeca , cewki, przewody WN

> sprawdzone, wszystko jest ok. po wykręceniu świeca jest trochę tłusta od oleju, po

> oczyszczeniu i wkręceniu po minucie znowu taka sama. oleju raczej nie ubywa, płyn chłodzący

> na uszkodzenie uszczelki głowicy mi to nie pasuje, może coś z zaworami, czyżby popychacze

> hydrauliczne siadły ?

sprawdz kompresje. Wedlug mnie jej tam nie bedzie. Mozliwe ze ktorys z zaworow sie wypalil.

Napisano
  • Autor

dziękuję za poradę, jutro jadę na sprawdzenie kompresji.

Napisano

> witam wszystkich,

> od nowości.

> hydrauliczne siadły ?

Wszelki duch, Ty żyjesz? icon_eek.gif

tak jak pisali koledzy, kompresja po pierwsze, a uszczelka może też być wydmuchana(wypalona), niekoniecznie w kierunku kanału olejowego czy wodnego

Napisano

no mi właśnie w wakacje się tak zrobiło w 899 podczas wyjazdu w góry grinser006.gif 4 cylinder przestał pracować 50km od zakopca (ten od strony skrzyni). Jak się okazało, puściła właśnie uszczelka pod głowicą po boku no i wielkie szczęście, że nie poszło na kanał wodny grinser006.gif

Ale 600km do domu jeszcze dowiózł na tych 3 cylindrach biglaugh.gif