Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zabudowa "ganka" w domu

Featured Replies

Napisano

Chcę powiększyć wiatrołap (pierwszy przedpokój) kosztem zabudowy ganka. Drzwi wejściowe przesunąć do przodu na wysokość filara, po boku postawić ścianę. Oczywiście potem wykończeniówka płytami gk żeby nie zrywać ocieplenia. Co ważne, aktualnie podłoże ganka to kostka brukowa, boki z krawężników. I teraz podstawowe pytanie: Czy wystarczy wylać wylewkę w miejsce kostki i zostawić te krawężniki, czy również je trzeba byłoby usunąć? Pod kostką jest podbudowa z tłucznia, potem piasek. Czy na czymś takim można potem stawiać ścianę z boku i wokół drzwi? Silka, porotherm czy może jakaś lekka zabudowa z GK a potem normalnie styropian i tynk?

287380054-wej%B6cie.jpg

Napisano

Nie widze jakos plyty GK w roli sciany zewnetrznej, ale pytania mam inne:

Nie burzysz istniejacej sciany, to znaczy, ze tworzysz taki dodatkowy wiatrolap/sien. Bedziesz to ogrzewal?

Jesli nie, to moze po prostu zrobisz zabudowe drewniana lub szklano-aluminiowa? Tylko ostrzegam - drogi interes wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nie widze jakos plyty GK w roli sciany zewnetrznej, ale pytania mam inne:

> Nie burzysz istniejacej sciany, to znaczy, ze tworzysz taki dodatkowy wiatrolap/sien. Bedziesz to

> ogrzewal?

Chcę przesunąć drzwi wejściowe do przodu a ganek powiększyłby aktualny przedpokój, który jest mikroskopijny (1,1 m) szerokości. Ściany nie planuję wyburzyć bo w sumie nie ma co wyburzać. Za drzwiami po prawej stronie jest wnęka o głębokości maks. 60 cm. To w całości poszłoby do zabudowy w formie jakiejś szafy. A w nowej części przedpokoju byłby wieszak, stojak na buty, etc. Ale główny powód to wygodniejsze ubieranie się w przedpokoju. Choć jak byłaby potrzeba to wyburzenie wchodzi w grę, kilka porothermów mogę rozwalić smile.gif Co do ogrzewania to teraz w przedpokoju jest mały grzejnik, który i tak nie jest włączony, ale zakładam, że jak byłaby potrzeba to byłby ogrzewany.

Napisano

> Chcę powiększyć wiatrołap (pierwszy przedpokój) kosztem zabudowy ganka. Drzwi wejściowe przesunąć

> do przodu na wysokość filara, po boku postawić ścianę. Oczywiście potem wykończeniówka płytami

> gk żeby nie zrywać ocieplenia. Co ważne, aktualnie podłoże ganka to kostka brukowa, boki z

> krawężników. I teraz podstawowe pytanie: Czy wystarczy wylać wylewkę w miejsce kostki i

> zostawić te krawężniki, czy również je trzeba byłoby usunąć? Pod kostką jest podbudowa z

> tłucznia, potem piasek. Czy na czymś takim można potem stawiać ścianę z boku i wokół drzwi?

> Silka, porotherm czy może jakaś lekka zabudowa z GK a potem normalnie styropian i tynk?

Masz już projekt i pozwolenie na budowę?

hehe.gif

Napisano

Najprościej było by to zabudować aluminium. Ale raz że nie każdemu się podoba dwa dość drogo wychodzi wink.gif

Jak byś mi podał wymiary (taki +/-) to mogę Ci podesłać ofertę wink.gif

Napisano
  • Autor

> Masz już projekt i pozwolenie na budowę?

Nie, na razie mam pomysł w głowie? smile.gif

No właśnie znawcą tematu nie jestem. Do czegoś takiego potrzebne są papiery? I czy jakiś tam urząd może mi odmówić jeżeli dom to bliźniak i druga połówka ma takie wejście jakie ja mam?

Napisano
  • Autor

> Najprościej było by to zabudować aluminium. Ale raz że nie każdemu się podoba dwa dość drogo

> wychodzi

> Jak byś mi podał wymiary (taki +/-) to mogę Ci podesłać ofertę

Pomierzę wieczorem i podeślę na priv smile.gif

Napisano

> Nie, na razie mam pomysł w głowie?

> No właśnie znawcą tematu nie jestem. Do czegoś takiego potrzebne są papiery? I czy jakiś tam urząd

> może mi odmówić jeżeli dom to bliźniak i druga połówka ma takie wejście jakie ja mam?

ZTCW na zabudowę aluminium i szkłem nie potrzeba, bo to jest w zasadzie demontowalne - wyjmujesz panele i chowasz w garażu, a zostają tylko szyny, na których przykręcenie pozwolenia i projektu nie trzeba.

Natomiast przestawianie drzwi i murarka już wymaga pozwolenia.

Napisano

> Najprościej było by to zabudować aluminium. Ale raz że nie każdemu się podoba dwa dość drogo

> wychodzi

> Jak byś mi podał wymiary (taki +/-) to mogę Ci podesłać ofertę

A mi nie mozesz podeslac oferty? W sasiednim watku wink.gif