Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pib.....pib..pib.piiiiiiiii czyli czujniki cofania w xsarze

Featured Replies

Napisano

na tapecie Citroen Xsara 5d, rocznik 1998. Czujniki kupione na znanym portalu aukcyjnym, produkcji Chińskiej.

Więc do dzieła:

przygotowanie teoretyczne

Czujniki%20cofania%2001.jpg

no to po ptokach

Czujniki%20cofania%2002.jpg

nie ma źle

Czujniki%20cofania%2003.jpg

wyjście z mroku

Czujniki%20cofania%2006.jpg

finish

Czujniki%20cofania%2007.jpg

Teraz parę słów komentarza:

Montaż odbył się bez zdejmowania zderzaka. Zewnętrzne czujniki wyprowadziłem ze zderzaka otworami technologicznymi, z wewnętrznych musiałem machnąć w zderzaku 2 dziurki. Potem wszystkie druty razem wyprowadziłem do prawo nadkola do kratki odpowietrzającej wnętrze.

Centralka umieszczona w prawym zagłębieniu za nadkolem pod tapicerką, i tam tez podpięta do lampy cofania.

Po zamontowaniu stwierdziłem, że jednak zewnętrzne czujniki są trochę za blisko środka, jakby były bardziej na zewnątrz o 5-10 cm, byłaby lepsza ochrona rogów - więc trochę to spieprzyłem, aleeee na pocieszenie mam fakt, że gdybym przesunął ten czujnik o te parę cm to przewód od czujnika skończy by się na kratce boje_sie.gif i musiałbym inaczej go poprowadzić i w innym miejscu instalować centralkę.

Całość roboty: 3 godziny, samemu, w garażu o temp ok 5*C.

Napisano

> Montaż odbył się bez zdejmowania zderzaka.

w pięciu autach zakładałem i w żadnym nie ściągałem zlosnik.gif

mogłeś pokusić się o puszczenie przewodów w peszelu,

enyłej, dobra robota smile.gifpiwo.gif

Napisano
  • Autor

> w pięciu autach zakładałem i w żadnym nie ściągałem

> mogłeś pokusić się o puszczenie przewodów w peszelu,

wiem, ale w sumie nic straconego, 20 min roboty, rozcięty peszel, taśma izolacyjna i kilka trytytek. Ale to myslę, e na wiosne dopiero.

> enyłej, dobra robota

danke waytogo.gif

Napisano

> na tapecie Citroen Xsara 5d, rocznik 1998. Czujniki kupione na znanym portalu aukcyjnym, produkcji

> Chińskiej.

świetna robota - też tam kupowałem grinser006.gif

znudził mi się już wyświetlacz i leży w zakamarkach deski. cofam tylko na pipanie

Napisano

Spadłeś mi z nieba, w piątek przyszły czujniki i jutro będę montował.

Mówisz żeby zewnętrze czujniki przesunąć o 5 cm na zewnątrz ?

Napisano
  • Autor

> Spadłeś mi z nieba, w piątek przyszły czujniki i jutro będę montował.

> Mówisz żeby zewnętrze czujniki przesunąć o 5 cm na zewnątrz ?

a nawet 10, ja zrobiłem odstępy między czujnikami po 35 cm, możesz zrobić po 40 albo 45 i zobacz jak Ci wyjdą skrajne. No chyba, że rozsuniesz tylko skrajne.

U mnie jest teraz tak, że zewnętrzne czujniki nie "chronią" rogu auta, sa od niego za daleko. Co prawda w sumie to nie jest problem, bo przy cofaniu na lusterka widać krawędź samochodu, a mi czujniki potrzebne do cofania na wprost, bo nie czuję gdzie xsara się kończy.

Ale ważne, sprawdź jaką długość mają kable, bo jak wspominałem wcześniej, jakbym odsunął o te 5 cm czujnika dalej, to bym nie mógł go wpiąć po drugiej stronie auta do centralki.

Napisano
  • Autor

> świetna robota - też tam kupowałem

> znudził mi się już wyświetlacz i leży w zakamarkach deski. cofam tylko na pipanie

autem będzie jeździc moja zona, więc wyświetlacz sie jej przyda smile.gif

Musze go tylko trwale zamocować, bo odpada zlosnik.gif

Napisano

Moje czujniki mają 2,5 metra długości każdy więc zapas jest. W instrukcji mojej jest napisane że odległość między czujnikami ma być nie większa niż 40 cm - prawda to ? Robiłeś zgodnie z instrukcją czy tak jak tobie pasowało ?

Wyświetlacz już sobie ładnie na desce z przodu zamontowałem.

Też mam ten problem w cofaniu że nie umiem sie za nic nauczyć cofać xsarą. Jeżdżę ciężarówką i tam problemów nie mam hhe a tu mam.

Napisano

myślisz, że opanuje 3 lusterka i wyświetlacz? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> myślisz, że opanuje 3 lusterka i wyświetlacz?

wystarczy lusterka, wyświetlacz odbija się w wewnętrznym zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Moje czujniki mają 2,5 metra długości każdy więc zapas jest. W instrukcji mojej jest napisane że

> odległość między czujnikami ma być nie większa niż 40 cm - prawda to ? Robiłeś zgodnie z

> instrukcją czy tak jak tobie pasowało ?

nie mam pudełka w pobliżu, bo jest w piwnicy, chyba też bylo 30-40 cm. Ale z tego co mi się zdaje, w stilo mam założone szerzej niż wg instrukcji i nie ma problemów.

> Wyświetlacz już sobie ładnie na desce z przodu zamontowałem.

ja wolę mec w podsufitce z tyłu, jak cofam na lusterka, to mam go w wewnętrznym i nie muszę dodatkowo kontrolować wyświetlacza od czujników.

> Też mam ten problem w cofaniu że nie umiem sie za nic nauczyć cofać xsarą. Jeżdżę ciężarówką i tam

> problemów nie mam hhe a tu mam.

mała szyba, wysoka dupa w dodatku pseudolifdbackowa (normalnych hatchbacku tył idzie prosto w dół czy prawie prosto) i efekt jest taki jaki jest.

Choć powiem szczerze że choć na ulicach trochę xsar jest, w żadnej nie widziałem czujników boje_sie.gif

Napisano

Dzięki, zaraz jadę do OBI kupić rurkę coby przewody od czujników od razu w nią wsadzić i na garaż działać bo później mam egzaminy i muszę sie wyrobić.

Jak sie z tym wszystkim uporam to też zdjęcia dodam.

Widziałem tylko jeszcze jedną Xsarę z czujnikami na autocentrum.

PS: Elegancko lampka z tyłu siedzi grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> PS: Elegancko lampka z tyłu siedzi

sęk w tym, że na razie siedzi, jeszcze nie podłączona sciana.gifzlosnik.gif

Napisano

Najlepiej to podpiąć ją pod tą przednią, tylko trzeba by podsufitkę zdejmować.

Albo zrobić tak jak w originale i do krańcówek tylnych drzwi.

Napisano
  • Autor

> Najlepiej to podpiąć ją pod tą przednią, tylko trzeba by podsufitkę zdejmować.

taki mam zamiar, tylko zamiast zdejmowac podsufitkę spróbuje się przebić jakos pod nią, lub bokiem, od tyłu do przodu. nie chce mi się wierzyć, że jest na całej powierzchni przyklejona

> Albo zrobić tak jak w originale i do krańcówek tylnych drzwi.

no to już grubszym drutem pachnie.... to jak mi nie pójdzie pod podsufitką, to już lepiej sprowadzę gdzieś bokiem i do przedniej pójde progami itd. i tak mam zamiar dołozyc jeszcze głośniki do tylnej półki (juz sa dziury) więc razem to zrobię.

Napisano

Z racji tego że w Xsarze w hatchbacku tylne słupki trochę ograniczają widoczność za autkiem, a często trzeba parkować w ciasnych miejscach postanowiłem wydać te 50 zł i zamontować czujniki parkowania. W całym pudełeczku dostajemy prawie/wszystko co jest nam potrzebne do montażu. Nie będę opisywał dokładnej instrukcji tylko zarys jak taki montaż wygląda. Instrukcja którą dostajemy jest bardzo dokładna i czytelna, aczkolwiek troszkę odbiegłem od wymiarów w niej zawartych.

Pierwsza rzecz to przygotowanie autka:

PC150015.JPG

Naklejamy sobie paseczek na odpowiedniej wysokości na którym zaznaczymy odległości między czujnikami. U mnie pasek jest na wysokości 55 cm od ziemi a czujniki w odstępach co 40 cm. Jak już powiercimy dziury ( otwornica jest w zestawie ) można sobie przeszlifować otwory papierem ściernym żeby czujniki dobrze pasowały. Dwa czujniki wymagały dodatkowych otworów na kabelki od spodu a pozostałe dwa czaszunia1: przepuścił przez otwory technologiczne.

Następnie wszystkie przewody powędrowały w peszel:

DSC_1458.jpgDSC_1459.jpg

a wszystko zostało przytwierdzone do zderzaka na opaskach elektrycznych.

Do wnętrza auta przebiliśmy się przez dziurkę w macie:

DSC_1461.jpg

która w najbliższym czasie zostanie uszczelniona silikonem.

Zasilanie bierzemy z żarówki cofania ( u mnie brązowy kabelek ) i montujemy centralkę w dogodnym miejscu:

DSC_1452.jpg

Mój wyświetlacz powędrował na deskę bo tam ładnie wygląda i jest w zasięgu wzroku między lusterkami. Podłączamy wszystko do kupy i testujemy:

UE8aThvONF4vlGfEM7piW7dNjSdgUsy3wtJMEfxUudM=w675-h506-no

A na koniec cieszymy się efektami:

DSC_1463.jpgDSC_1464.jpg

Chyba o niczym nie zapomniałem, reszta zdjęć dostępna TUTAJ.

Na końcu chcę podziękować koledze czaszunia1 za pomoc i niezłą dawkę humoru po zrobieniu zwarcia hahaha.gif

A, czujniki działają bardzo fajnie, jak dojadę do przeszkody i na wyświetlaczu pokaże czerwone kreski i 0 to tak na prawdę od zderzaka do przeszkody jest jeszcze 15 cm luzu, więc raczej nikomu w hak nie wjedziemy. Czujniki dobra rzecz, ale z lusterek nie należy rezygnować hahaha.gif . Zeszło nam się ze 4 godziny bo a to kawa, a to śledzie, a to coś jeszcze heh.