Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa paliwowa sprawna, ale nie działa.

Featured Replies

Napisano

Bravo znów zaczęło trochę problemów sprawiać, ale zacznę od początku:

Sytuacja miała miejsce jakieś 2 tyg. temu:

Auto w dzień zrobiło kilkanaście km (kilka razy gaszone i zapalane - bez problemów), po kolejnym zgaszeniu i próbie odpalenia rozrusznik kręcił ale silnik nie odpalił - pojechał do domu na krawacie, przy domu próba odpalenia - to samo - kręci ale nie odpala (aż się aku rozładował).

Następnego dnia naładowałem akumulator podłączyliśmy, próbujemy odpalić - nie odpala.

Odłączyliśmy przewód przy filtrze paliwa - sucho alien.gif Czyli pompa czacha.gif Wyciągnęliśmy pompę, podłączona "na krótko" - ruszyła (czyli jednak sprawna).

Podłączyłem miernik pod kostkę pompy - napięcie jest przez kilka sekund - po kilku sekundach przekaźnik "pyk" i napięcia nie ma. Podłączona żarówka - nie zapala się sick.gif (czyli z obciążeniem nie ma napięcia). Podmieniliśmy przekaźniki (czerwony i czarny) - nic nie pomogło.

Postanowiliśmy podłączyć pompę "na krótko" i spróbować uruchomić na tym silnik. Pompa podłączona i gdy ropę przepompowała przez całe auto(celem odpowietrzenia) - próba odpalenia - DZIAŁA.

i wtedy nastąpił postęp:

Podłączamy do pompy kostkę - pompa rusza i jak gdyby nigdy nic auto odpala 270635636-JUMP2.gif

Złożyliśmy wszystko do kupy i auto działało, po jakimś tygodniu znów pojawiło się to samo, ale po kilku-kilkunastu próbach włączenia pompy (stacyjka i pozycja gdy włącza się pompa), auto odpaliło i póki co działa, ale nie wiadomo ani gdzie ani kiedy znów powie "mam cię gdzieś, dzisiaj nie jadę icon_rolleyes.gif" (strach jechać gdzieś dalej) passed_out.gif

Dodam, że kilka razy stało się coś podobnego (ostatnie kilka miesięcy temu), ale wtedy zazwyczaj odłączenie akku, wyjęcie bezpiecznika alarmu, poruszanie skrzynką bezpieczników pomagało, od tamtej (od kilku miesięcy) pory auto jeździło na wyjętym bezpiecznikiem alarmu.

W związku z powyższym mam pytanie: Co może być przyczyną takiego zachowania ?

Może jakiś czujnik dostał brudu i wysyła sygnał do BCM, że ten ma odłączyć pompę (a gdy ją podłączyliśmy na krótko to bród przepchało i "pozwolił" włączyć pompę), bo w koszyku pompy trochę jakiś mętów było (teraz zalane coś do czyszczenia)?

Może filtr paliwa przytyka się (wymieniany dość dawno - jakieś 2 lata temu oslabiony.gif)

Auto to bravo, 1,9jtd, rocznik 2001

Napisano

> Bravo znów zaczęło trochę problemów sprawiać, ale zacznę od początku:

> Sytuacja miała miejsce jakieś 2 tyg. temu:

> Auto w dzień zrobiło kilkanaście km (kilka razy gaszone i zapalane - bez problemów), po kolejnym

> zgaszeniu i próbie odpalenia rozrusznik kręcił ale silnik nie odpalił - pojechał do domu na

> krawacie, przy domu próba odpalenia - to samo - kręci ale nie odpala (aż się aku rozładował).

> Następnego dnia naładowałem akumulator podłączyliśmy, próbujemy odpalić - nie odpala.

> Odłączyliśmy przewód przy filtrze paliwa - sucho Czyli pompa Wyciągnęliśmy pompę, podłączona "na

> krótko" - ruszyła (czyli jednak sprawna).

> Podłączyłem miernik pod kostkę pompy - napięcie jest przez kilka sekund - po kilku sekundach

> przekaźnik "pyk" i napięcia nie ma. Podłączona żarówka - nie zapala się (czyli z obciążeniem

> nie ma napięcia). Podmieniliśmy przekaźniki (czerwony i czarny) - nic nie pomogło.

> Postanowiliśmy podłączyć pompę "na krótko" i spróbować uruchomić na tym silnik. Pompa podłączona i

> gdy ropę przepompowała przez całe auto(celem odpowietrzenia) - próba odpalenia - DZIAŁA.

> i wtedy nastąpił postęp:

> Podłączamy do pompy kostkę - pompa rusza i jak gdyby nigdy nic auto odpala

> Złożyliśmy wszystko do kupy i auto działało, po jakimś tygodniu znów pojawiło się to samo, ale po

> kilku-kilkunastu próbach włączenia pompy (stacyjka i pozycja gdy włącza się pompa), auto

> odpaliło i póki co działa, ale nie wiadomo ani gdzie ani kiedy znów powie "mam cię gdzieś,

> dzisiaj nie jadę " (strach jechać gdzieś dalej)

> Dodam, że kilka razy stało się coś podobnego (ostatnie kilka miesięcy temu), ale wtedy zazwyczaj

> odłączenie akku, wyjęcie bezpiecznika alarmu, poruszanie skrzynką bezpieczników pomagało, od

> tamtej (od kilku miesięcy) pory auto jeździło na wyjętym bezpiecznikiem alarmu.

> W związku z powyższym mam pytanie: Co może być przyczyną takiego zachowania ?

> Może jakiś czujnik dostał brudu i wysyła sygnał do BCM, że ten ma odłączyć pompę (a gdy ją

> podłączyliśmy na krótko to bród przepchało i "pozwolił" włączyć pompę), bo w koszyku pompy

> trochę jakiś mętów było (teraz zalane coś do czyszczenia)?

> Może filtr paliwa przytyka się (wymieniany dość dawno - jakieś 2 lata temu )

> Auto to bravo, 1,9jtd, rocznik 2001

Sprawdz "box" z bezpiecznikami. Łączą się tam wiązki z komory silnika-do boxu z boxu kostka do m in pompy paliwa. Są tam 2 grubsze kable ( z dwóch stron boxu) mi zaoksydowala jedna para przewodów (konektorów, fastonów) przeczyscilem i smiga:)

P.S prąd na pompie był zawsze (wg żarówki 21w:) ale pod obciążeniem pompy pipka:)

Napisano
ok.gif> Przytnij nieco te cytaty bo aż oczy bolą i m-ce na serwerze się kurczy
Napisano

Miałem taki przypadek z 3 lata temu w swoim jtd i rozpoczęło się też o tej porze roku.

Pierwszy typ to pompa paliwa.

Ostatecznie okazał się walnięty czujnik położenia wału i to bym obstawiał i w tym wypadku bo objawy są typowe.

Napisano
  • Autor

> Miałem taki przypadek z 3 lata temu w swoim jtd i rozpoczęło się też o tej porze roku.

> Pierwszy typ to pompa paliwa.

> Ostatecznie okazał się walnięty czujnik położenia wału i to bym obstawiał i w tym wypadku bo objawy

> są typowe.

Dzięki za konkretną odpowiedź.

Ale czy przez uszkodzony czujnik wału nie włączy się pompa ?

Napisano
  • Autor

> P.S prąd na pompie był zawsze (wg żarówki 21w:) ale pod obciążeniem pompy pipka:)

U mnie nie było nawet pod żarówką W5W wink.gif

Dzięki za info wink.gif