Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piec CO w mieszkaniu

Featured Replies

Napisano

Witam

Potrzebuję porady grzewczej.

Mam piec CO 2-funkcyjny z zamkniętą komorą spalania - Viessmann

Woda i CO, mieszkanie 70m2.

Pytanie: Jak lepiej ustawić temperaturę na piecu. Czy zadać mu max temp grzania, tak aby szybko osiągał zadaną na sterowniku wartość i się wyłączył, czy może ustawić mniejszą temp. na piecu - będzie dłużej pracował aby nagrzać mieszkanie ale nie będzie ciągnął max. ilości gazu ?

Drugą, chyba oddzielną kwestią jest denerwujący skok temperaturowy, którego nie da się uniknąć w mojej opinii.

Sterownik ustawiony na 22 stopnie w dzień. Piec włącza się jeśli temp. na sterowniku spadnie do 21,5 i wyłącza przy 22 stopniach. Niby 0,5 stopnia różnicy a jednak czuć w mieszkaniu skok odczuwalnej temp w momencie gdy piec pracuje.

Pewnie w związku z pierwszą kwestią grzejniki nagrzewają się mocno i dlatego czuć zmianę temp. Zastanawiam się w związku z tym czy ustawienie pieca na mniejszą moc grzania nie wpłynie pozytywnie na opisane zjawisko i czy taka zmiana nie spowoduje zwiększonego zapotrzebowania na gaz ?

Trochę masło maślane ale może do zrozumienia hehe.gif

Napisano

Wyższa temperatura to wyższa sprawność. Przynajmniej dla kotłów klasycznych. Wiele też zależy od doboru grzejników. Jeśli są przewymiarowane tak jak dla niskiej temperatury zasilania to przy wysokiej temperaturze sterownik będzie ciągle pstrykał włącz/wyłącz i minimalne straty rozruchu mogą zacząć być odczuwalne.

Zmniejszenie temperatury przy grzejnikach, które nie są odpowiednio przewymiarowane spowoduje niemal ciągła pracę kotła i może nie dać możliwości nagrzania wnętrza w ogóle. Oszczędności raczej z tego tytułu nie będzie.

A odczuwanie dodatkowego ciepła przez promieniowanie jest normalne. Tak jak w dzień słoneczny przy tej samej temperaturze jest cieplej niż w dzień pochmurny.

Tą kwestię rozwiązałoby ogrzewanie podłogowe lub ścienne, które ma dużą bezwładność.

Pozdrawiam.

Napisano

> A jak sprawa wyglada kiedy mamy kociol 'kondensat'?

Pewnie podobnie w kwestii grzejników? Nie wiem tylko jak wygląda charakterystyka sprawności kondensacyjnych. To mogłoby zmienić wyniki przy dobrze dobranych do temperatury zasilania mocach grzejników.

Napisano
  • Autor

> Masz do niego sterownik ?

tak

Napisano

> Witam

> Potrzebuję porady grzewczej.

> Mam piec CO 2-funkcyjny z zamkniętą komorą spalania - Viessmann

> Woda i CO, mieszkanie 70m2.

> Pytanie: Jak lepiej ustawić temperaturę na piecu. Czy zadać mu max temp grzania, tak aby szybko

> osiągał zadaną na sterowniku wartość i się wyłączył, czy może ustawić mniejszą temp. na piecu

> - będzie dłużej pracował aby nagrzać mieszkanie ale nie będzie ciągnął max. ilości gazu ?

> Drugą, chyba oddzielną kwestią jest denerwujący skok temperaturowy, którego nie da się uniknąć w

> mojej opinii.

> Sterownik ustawiony na 22 stopnie w dzień. Piec włącza się jeśli temp. na sterowniku spadnie do

> 21,5 i wyłącza przy 22 stopniach. Niby 0,5 stopnia różnicy a jednak czuć w mieszkaniu skok

> odczuwalnej temp w momencie gdy piec pracuje.

> Pewnie w związku z pierwszą kwestią grzejniki nagrzewają się mocno i dlatego czuć zmianę temp.

> Zastanawiam się w związku z tym czy ustawienie pieca na mniejszą moc grzania nie wpłynie

> pozytywnie na opisane zjawisko i czy taka zmiana nie spowoduje zwiększonego zapotrzebowania na

> gaz ?

> Trochę masło maślane ale może do zrozumienia

ja mam piec vaillanta 2 funkcyjny

na piecu mam ustawione na max

sterownik mi pilnuje żęby temp. w dzień nie spadłą poniżęj 21 st. (i 19 w nocy) - nie odczuwam żadnego skoku temp. i za często też się nie włącza

Napisano

> tak

Ja bym trochę zwiększył histereze do jednego stopnia, a na kotle ustawił 3/4 mocy

Napisano

> Ja bym trochę zwiększył histereze do jednego stopnia, a na kotle ustawił 3/4 mocy

to z ustawieniem kotła może nie mieć znaczenia - u mnie na ten przykłąd niezależnie co se ustawię na kotle i tak kotłuje tak jak mu sterownik każe (mogę przekręcić na min i na max i będzie tak samo grzało gdy sterownik tak zarządzi