Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaka powinna być długośc amortyzatorów astra II 1.6 8v 2000r

Featured Replies

Napisano

witam. moja astra Hatchback ma bardzo niski tył co skutkuje przytarciami zderzaka o asfalt na dziurach[ podejrzewam że są założone jakieś krótsze- co prawda mam koła 14" ale to i tak wg. mnie samochód powinien być wyższy].

Jaka powinna być oryginalna długość amortyzatorów i sprężyn z tyłu astry 2?

Ew. Jak podnieść tył samochodu?

Napisano

Wysokość regulujesz wyłącznie sprężynami, a amortyzatory amortyzują drgania.

Więc albo wymienisz sprężyny lub (chwilowe rozwiązanie)

1080_6.jpg

Wesołych Świąt

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

a jaka jest oryginalna długość sprężyn? ew. z jakiego innego samochodu założyć dłuższe aby pasowały?

Ps. Jak to "chwilowe rozwiązanie" się nazywa?

i na mniej więcej na jak długo wystarczy?

Napisano

> a jaka jest oryginalna długość sprężyn? ew. z jakiego innego samochodu założyć dłuższe aby

> pasowały?

Szukaj po katalogach części samochodowych, ja sobie kupiłem sprężyny na przód firmy jamex wydłużone o jeden zwój i wzmocnione, ale ja potrzebowałem podnieść swój wóz parę centów zdarza się, że zapuszczam się w dość ciężkie tereny jak na auto calssic grinser006.gif

> Ps. Jak to "chwilowe rozwiązanie" się nazywa?

> i na mniej więcej na jak długo wystarczy?

Zanim założyłem wyższe sprężyny to miałem te gumy usztywniające/podwyższające wystarczyły mi na mniej więcej 2 lata, później się ugniotły i spłaszczyły.

Szukaj na popularnym serwisie aukcyjnym - gumy podwyższające.

Wesołych Świąt

PZDR VEN

Napisano

> witam. moja astra Hatchback ma bardzo niski tył co skutkuje przytarciami zderzaka o asfalt na

> dziurach[ podejrzewam że są założone jakieś krótsze- co prawda mam koła 14" ale to i tak wg.

> mnie samochód powinien być wyższy].

> Jaka powinna być oryginalna długość amortyzatorów i sprężyn z tyłu astry 2?

> Ew. Jak podnieść tył samochodu?

siadający tył jest cechą charakterystyczną samochodów z dociążonym tyłem - np domontowanym hakiem holowniczym (i/lub obciążanym ponad przepisowe 50kg), zamontowanym LPG, wożącym ciężary etc. Oryginalnie są dostępne sprężyny wzmocnione dla wersji z hakiem holowniczym - to załatwia problem, nie wiem czy są zamienniki sprężyn wzmocnionych. Amortyzatory nie mają na to wpływu,

brat

Napisano
  • Autor

a z czego spasują dłuższe lub twardsze sprężyny?

Nie chce inwestować w nowe bo nie wiem ile jeszcze będę jeździł tym samochodem.

Napisano

> a z czego spasują dłuższe lub twardsze sprężyny?

> Nie chce inwestować w nowe bo nie wiem ile jeszcze będę jeździł tym samochodem.

masz LPG/hak w tym aucie?

jeżeli chcesz używane to jedyna chyba rada na to jest taka, żeby kupić sprężyny w dobrym stanie (np z jakichś rozbitków z Niemiec na części etc.), nie sądzę żebyś potrzebował dłuższych, a po prostu normalne. Być może pasowałyby z kombi do hatchbacka ale to już musiałbyś pojechać do firmy gdzie sprzedają używki mają jedne i drugie i fizycznie je porównać (długość, średnica całej sprężyny i średnica drutu) bo możesz się przejechać i samochód nagle będzie podniesiony w górę a do tego nie będzie siadał przy obciążeniu - nie tylko będzie wyglądał karykaturalnie bo to najmniejszy problem, ale będzie twardy jak wóz drabiniasty, będzie się źle prowadził w zakrętach, a i szybko mogą się wykończyć np piasty,

brat

Napisano

> a z czego spasują dłuższe lub twardsze sprężyny?

> Nie chce inwestować w nowe bo nie wiem ile jeszcze będę jeździł tym samochodem.

Mam! poszukałem w EPC i cóż się okazuje, otóż, dla wersji hatchback i sedan wytrzymalsze sprężyny o których pisałem - czyli dla wersji z hakiem holowniczym - mają numer OE 4 24 030 czyli ... taki sam jak sprężyny w Astrach G Coupe występujące ze standardowym zawieszeniem (nie obniżonym).

A zatem musisz szukać sprężyn z Astry Coupe w wersji nieobniżonej - identyfikacja literowa tych sprężyn to JQ, nr GM 90576167 lub 9118378,

brat

Napisano

Ułatwię skromny.gif

http://allegro.pl/sprezyna-jq-tyl-oryginal-gm-astra-ii-g-bertone-i3826210404.html

Tu jest sztuka, ale może ma jeszcze jedną.

zlosnik.gif

W sumie chodzi o taką, która środkową część ma bardziej rozciągniętą.

A jak nie to takie polecam:

http://allegro.pl/sprezyny-sprezyna-opel-astra-ii-g-tyl-wzmocnione-i3778627335.html

Napisano

> No to napisałem, że może ma drugą

ech jakoś nie dopatrzyłem mlot.gif i myślałem, że proponujesz założyć centralnie na środku belki hahaha.gif

> Te Jamexy też mogą być dobre

firmę znam z ...nazwy, nie wiem nic n/t ich jakości,

Napisano

> ech jakoś nie dopatrzyłem i myślałem, że proponujesz założyć centralnie na środku belki

Widzę, że żarty się Ciebie trzymają zlosnik.gif

> firmę znam z ...nazwy, nie wiem nic n/t ich jakości,

Niezłą jakość, brat miał na przodzie i dobrze się sprawowały, nie to co siadające Lesjoforsy ok.gif

Napisano

> Widzę, że żarty się Ciebie trzymają

wink.gif wiesz jak jest, życie na poważnie czasem jest nie do przyjęcia, kiedy trzeba na poważnie to na poważnie, a kiedy można pożartować to warto

> Niezłą jakość, brat miał na przodzie i dobrze się sprawowały, nie to co siadające Lesjoforsy

a to OK, chociaż nie wiedziałem, że Lesjofors siada, w czasach kiedy ja to sprzedawałem nie miałem żadnej reklamacji, na dziesiątki sprzedanych kompletów,

Napisano

Ja mam takie sprężyny i mi się tył podniósł po wymianie.

Napisano

> mam lpg.

> to jakby załozyć te spręzyny

> http://allegro.pl/sprezyny-sprezyna-opel-astra-ii-g-tyl-wzmocnione-i3778627335.html to tył

> podniesie się więcej w porównaniu do tych gum podwyższających?

parafrazując klasyka powiem tak:

na tak zadane pytanie może być tylko jedna logiczna odpowiedź, tyle się podniesie ile się podniesie,

nie znam długości Twoich sprężyn, nie znam grubości podkładek, żeby porównać to ze sprężynami w aukcji, nie wiem ile każdy z elementów siądzie pod obciążeniem Twojego auta,

chcesz najtaniej to daj podkładki, chcesz nowe sprężyny to kup te wzmocnione, auto będzie stało normalnie, a z tego co koledzy piszą zapewne nie siądą i będziesz z nich zadowolony,

brat