Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seicento 1.1 SPI da się zapowietrzyć czy nie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Pytanie w temacie oczywiście ma odpowiedź, czyli da się zapowietrzyć i to nawet na całe święta.

Otóż sprawa tyczy się Seicento mojej żony 1.1 99r.

Przed świętami zgasł jej jak wracała z pracy i dzwoniąc powiedziała, że pewnie paliwo bo już na czerwonym troszkę jeździła. Kupiłem 5 litrów wlałem i nic.

Przy okazji rozładował się AKU na awaryjnych ale to inna historia. Odpalałem z kabli i silnik załapywał i za chwilę gasł. Było to już po 23 więc scholowałem na działkę do rodziców i przestał sobie święta. Wziąłem się za niego wczoraj oczywiście zaczynając od ładowania aku co zajęło praktyczne wczorajszy dzień. Jedyne co sprawdziłem to przekaźniki i niby pompę paliwa (słychać ją). Zmostkowałem też na jeden rozruch przekaźnik pompy co by go na 100% wyeliminować i ta cholera nie odpaliła. Dziś kupiłem tak na wszelki wypadek filtr paliwa i wziąłem się troszkę nie od tego końca czyli od silnika. Na necie wyczytałem że mógł się zapowietrzyć i żeby sprawdzić pompę no ale ja się wziąłem od poszukiwania napięcia i problemów ze sterowaniem czyli:

-pomierzyłem czy cewki mają zasilanie podczas kręcenia - OK

-sprawdziłem czy komputer steruje cewki - ciężko zmierzyć miernikiem jednak te krótkie impulsy podczas kręcenia dały jakieś średnie 7V co uznałem że jest OK

-sprawdziłem iskrę na świecach - ok (może i dobrze bo jedna świeca przegrzana i jej przewód prawie się nie trzyma - do wymiany komplet)

-w końcu zdjąłem przewody paliwowe chociaż niby paliwo leciało bo klapka przepustnicy była mokra i tu moje zdziwienie nic nie leci.

-wziąłem się za wymianę filtra bo pewnie zaciągło syfu z dna zbiornika i go zapchało i kolejne zdziwienie nie ma paliwa przed filtrem jak pracuje pompa.

-No cóż skoro tylko pompa została to pewnie coś z pompą paliwa nie tak. zlosnik.gif Odkręciłem klapkę pod kanapą i zdjąłem węże no i nie leci. Oczywiście jak to wżyciu bywa problem się rozwiązał o 14.25 w sobotę gdy dopiero co zdążyli sklepy zamknąć. Pomęczyłem ją kilkanaście razy przekręcając stacyjkę i w końcu zaciągnęła.

po podłączeniu wszystkiego w odwrotnej kolejności silnik zagadał.

Ot taka mała opowieść bo dopuki nie zdjąłem węży z przepustnicy to uważałem że benzyny z pompką paliwa w zbiorniku gdzie mamy obieg zamknięty z powrotem nadmiaru paliwa zapowietrzyć się nie da

Oczywiście jakbym wlał więcej paliwa to pewnie by się samo odpowietrzyło za którymś przekręceniem stacyjki no ale po co jak paliwo było ponad czerwoną kreskę to powinno mu starczyć zlosnik.gif

Zdaję sobie również sprawę, że skoro pompa nie była cała zanurzona to miała problem z odpowietrzeniem i jeżeli jest już napełniona to paliwo nie ma jak się cofnąć i pompa nie zapowietrzy się dopóki nie wyjeździmy paliwa do końca. Wszystko jasne ale jakoś coś mi na myślenie padło i oczywista oczywistość była najmniej prawdopodobna. już prędzej czujnik obrotów wału korbowego lub padnięty sterownik spineyes.gif

Napisano

W tych autach wszystko się da zlosnik.gif Ja raz zapowietrzyłem układ 800km od domu i też srałem po gaciach, że będę musiał pompę w warunkach polowych zdobywać (nie byle jaką do T), bo przecież zapowietrzanie to tylko w dieslach występuje screwy.gif.

Napisano

Mialem iddentycznie jakis czas temu. Probowalem go kilka razy odpowietrzyc przekrecajac kluczyk w zaplon tak by pompa pompowala. Po 20min zwatpilem i chcialem go odpalic na pych ale przez to ze stalem na awaryjnym na A4 i bylem razem z malzonka nie udalo sie. Po kolejnych kilku minutach, zwatpilem calkowicie bedac swiadomy ze nie mam zadnych kluczy w samochodzie zeby dostac sie do pompy... ale po chwili znalazlem plaska 10 od klem z aku. Odkrecilem pokrywe z pod kanapy, sciagnalem wezyk dwa razy pusicilem pompe i zalozylem spowrotem. Odpalil za drugim razem.

wiec wracajac do tematu da sie zapowietrzyc i jedynie odpowietrzanie 1.1 uda sie przez sciagniecie wezyka z pompy

Napisano

Kilka razy zapowietrzyłem seja, 900, 1.1SPI jak i MPI. Samo kilkukrotne włączanie zapłonu można wsadzić między bajki - silnik nie odpali.

Żeby pompa zassała paliwo zawsze robiłem to samo - 2/3 razy włączyć zapłon, wysiąść z auta i porządnie nim pobujać, ponownie parę razy włączyć i wyłączyć zapłon i dziad zawsze odpala smile.gif

Jeśli ktoś widział jak zbudowany jest kosz pompy paliwa to domyśli się po co bujać autem po wyjeżdżeniu paliwa do 0 i wlaniu kilku litrów.

Sposób zadziałał nawet po wlaniu 1,5l benzyny do baku wink.gif