Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pojemnosc butli-maxymalne zatankowanie

Featured Replies

Napisano

teoretycznie-czy jesli butla ma 95 litrow i jest brak zaworu z plywakiem(logiczne ze nie odbije wink.gif ) to ile litrow da sie zatankowac???? pytanie niby banalne ale wlasnie-co z powietrzem ktory jest w butli? do jakies granicy da sie go sprezyc-no ale tylko do pewnego stopnia. czy jest szansa ze zbiornik po ilus tam tankowaniach sie odpowietrzy?

pytam teoretycznie i nie chce slyszec ze to niebezpieczne i tak nie wolno!!! hahaha

Napisano
powietrze sprężysz do maksymalnego ciśnienia pompy LPG...ale większość nalewaczy przerywa tankowanie,gdy prędkość tankowania wyraznie spadnie - nie chcą katować pompy...
Napisano

U mnie do 39 l zbiornika weszło max 38,5 l jak tankuje do pustego to zawsze wchodzi od 38,1 do 38,5.

Napisano

> teoretycznie-czy jesli butla ma 95 litrow i jest brak zaworu z

> plywakiem(logiczne ze nie odbije ) to ile litrow da sie

> zatankowac???? pytanie niby banalne ale wlasnie-co z powietrzem

> ktory jest w butli? do jakies granicy da sie go sprezyc-no ale

> tylko do pewnego stopnia. czy jest szansa ze zbiornik po ilus

> tam tankowaniach sie odpowietrzy?

Myśle ze po paru tankowaniach z wyjeżdzęniem gazu do zera w zbiorniku nie bedzie powietrza tylko opary propan butanu.

Delco

Napisano

Mam troche banalne pytanie Jesli wyjezdzisz cały gaz z butli to nie ma potem problemu z odpaleniem lub przelaczeniem Ja nie mam spokojnych nerwow aby wyjechac do konca i aby mi ciagle migało ale ciekawi mnie ile własciwie mi wejdzie gazu do butli 34 litry Moze ja bym to zrobil ale jak trafi na żone i na skrzyżowaniu lub rądzie to pewny rozwod Pozdrawiam

Napisano

> Mam troche banalne pytanie Jesli wyjezdzisz cały gaz z butli to nie

> ma potem problemu z odpaleniem lub przelaczeniem Ja nie mam

> spokojnych nerwow aby wyjechac do konca i aby mi ciagle migało

> ale ciekawi mnie ile własciwie mi wejdzie gazu do butli 34 litry

> Moze ja bym to zrobil ale jak trafi na żone i na skrzyżowaniu

> lub rądzie to pewny rozwod Pozdrawiam

Ale poza i generecją gdzie gaxnik musiał sie napelnic benzyna to w zasadzie nie problem. PSTRYK guziczek i jest benzyna.

Delco

Napisano

> nie ma takiej opcji zeby wyjechac do zera gaz

Wyjechać nie, ale wypalić na wolnych obrotach tak.

Napisano

> Moze ja bym to zrobil ale jak trafi na żone i na skrzyżowaniu

> lub rądzie to pewny rozwod Pozdrawiam

Raczej niemozliwe.

To nie jest tak jak z benzyna ze jedziesz, jedziesz i nagle gasnie i koniec.

Przynajmniej u mnie jest tak, ze w pewnym momencie auto zaczyna nie chciec sie wkrecac na wyzsze obrtory. Na zasadzie, ja mu gas a on zgasl. Poprostu jak za duzo gazu dodam to sie przydusi. Ale wtedy wystarczy mniej wciskac i nie wkrecac sie na wyzsze obrory to jeszcze chwile mozna pojechac. Z kazda chwila otrzywiscie ta granica przy ktorej juz nie chce jechac jest przy coraz nizszych obrotach.

Szczerze mowiac to okolo w 50% przypadkach wyjezdzam gaz do konca a jak juz czuje ze zaczyna brakowac (to co napisalem wyzej), to przelaczam na benzyne i jade na stacje zatankowac. Nigdy nie mialem z tego powodu zandych problemow.

Napisano

> zatankowac????

U mnie jak czasem sie plywak przyciol to do butli 35 wchodzilo jakies 34,5. Ale tak od 33 juz tankowalo sie bardzo powoli. Az sie dziwilem ze gosc z obslugi stacji nie przerwie tankowania.

Pozatym o ile sie nie myle, to w butli raczej nie ma prawa byc zadnego powietrza. Gaz lpg w normalbym cisnieniu atmosferycznym ma przeciez postac gazowa a nie plynna. W butli jest tylko dlatego plynny, ze jest przechowywany pod odpowiednim cisnieniem. Wiec, gdy butla nie jest pelna, to wolna przestrzen wypelnia czesc gazu, ktora z postaci plynnej zamienila sie w postac gazowa. Tak samo jak w zapalniczce gaz jest w postacji plynnej, ale jak sie mu popusci zawor, to juz ulatnia sie w postaci gazowej. Ale szczerze mowiac nie jestem pewny czy mam racje. Tak mi sie poprostu wydaje. Jesli mowie zle, to niech mnie ktos poprawi.

Napisano
  • Autor

> Wyjechać nie, ale wypalić na wolnych obrotach tak.

wypal na wolnych i potem wykrecaj wielozawor i sie zdziwisz ze nadal jest gaz w butli-no oczywiscie malo go jest ale JEST

Napisano
  • Autor

jesli zakldasz nowa butle to jest w niej w moim przypadku 95litrow powietrza wink.gif i tak sie zastanawiam czy one z czasem ulotni sie razem z gazem

Napisano

> zatankowac???? pytanie niby banalne ale wlasnie-co z powietrzem

> ktory jest w butli? do jakies granicy da sie go sprezyc-no ale

> tylko do pewnego stopnia. czy jest szansa ze zbiornik po ilus

> tam tankowaniach sie odpowietrzy?

> pytam teoretycznie i nie chce slyszec ze to niebezpieczne i tak nie

> wolno!!! hahaha

U mnie nie odbija zawór i przed samym wyjazdem w trase wyniki tankowania 48-49l

(zbiornik 50l)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.