Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aveo T300 - jak zdemontować nakładkę przedniego słupka ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chciałbym zdemontować plastikową nakładkę przedniego lewego słupka, celem umieszczenia pod nią przewodów oraz zasilacza do rejestratora (kamerki). Sama kamerka ma być umocowana tuż obok wewnętrznego lusterka. W moim poprzednim T250 takie manewry wykonałem bez najmniejszych problemów. W T300 próby jak na razie są bezskuteczne - podejrzałem okolice z użyciem latarki, odchyliłem nieco tapicerkę i poszarpałem plastik w nadziei, że puszczą zaczepy, ale moim zdaniem jest tam haczyk wyprofilowany w taki sposób, jakby zdjęcie nakładki było możliwe tylko ruchem ku dołowi, po demontażu kokpitu ... Zapewne da się to zdjąć prościej, tylko nie wiem jak a nie chcę tego połamać.

Może ktoś wie ???

Napisano

> Witam.

> Chciałbym zdemontować plastikową nakładkę przedniego lewego słupka, celem umieszczenia pod nią

> przewodów oraz zasilacza do rejestratora (kamerki).

> Może ktoś wie ???

ja bym tam nic nie wpychal, tam sa poduchy ...

przewod zasilajacy do kamerki spokojnie zmiescisz pod uszczelka, a zasilacz w okolicy lampki

Napisano
  • Autor

> ja bym tam nic nie wpychal, tam sa poduchy ...

> przewod zasilajacy do kamerki spokojnie zmiescisz pod uszczelka, a zasilacz w okolicy lampki

To może być słuszna uwaga - rozpatrzę temat po zdemontowaniu plastiku.

Napisano

> To może być słuszna uwaga - rozpatrzę temat po zdemontowaniu plastiku.

Tam jest wiazka wiec jak ladnie przypnie sie do wiazki to sie nic nie stanie

Napisano

Ja tez mam kamerkę koło lusterka. Kabelek pościłem w podsufitce (swoją drogą to strasznie szajska ta podsufitka, paluchy od przodu można wsadzić), następnie na styku podsufitki i słupka wcisnąłem go pod plastik słupka, przejechałem pod uszczelkę drzwiową, na wysokości dołu schowka wyjechałem pod tapicerkę. Z tym że ja jestem zasilony z zapalniczki więc spod tapicerki wyjechałem na styku z tunelem środkowym i obok fotela wyjechałem prosto do zapalniczki, ale i tak tylko widać kabelek do gniazda. Latem planuję dorobić jakieś zasilanie w nogach pasażera- podzielisz się informacja gdzie znaleźć kable do zapalniczki ?

Napisano

> Ja tez mam kamerkę koło lusterka. Kabelek pościłem w podsufitce (swoją drogą to strasznie szajska

> ta podsufitka, paluchy od przodu można wsadzić), następnie na styku podsufitki i słupka

> wcisnąłem go pod plastik słupka, przejechałem pod uszczelkę drzwiową, na wysokości dołu

> schowka wyjechałem pod tapicerkę. Z tym że ja jestem zasilony z zapalniczki więc spod

> tapicerki wyjechałem na styku z tunelem środkowym i obok fotela wyjechałem prosto do

> zapalniczki, ale i tak tylko widać kabelek do gniazda. Latem planuję dorobić jakieś zasilanie

> w nogach pasażera- podzielisz się informacja gdzie znaleźć kable do zapalniczki ?

No to jak nie odsuwales slupka, masz skrzyzowana poduszke z kablem, co w razie koniecznosci jej otwarcia moze spowodowac pewne problemy. Zerknij na zdjecia na CTP w poscie tdon to zobaczysz dlaczego.

Na spocie pomoge ci to ulozyc poprawnie

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> ... podzielisz się informacja gdzie znaleźć kable do zapalniczki ?

To trochę szerszy temat. Oryginalne zasilanie gniazda zapalniczki (jedynego w moim aucie) było zrobione tak, że napięcie pojawiało się dopiero po kluczyku. Wkurzało mnie to, więc przy okazji montażu dwóch dodatkowych gniazd (z przodu w desce i w bagażniku) pociągnąłem nowy przewód zasilający wszystkie gniazda z bolca głównego zasilania tablicy bezpieczników przez oddzielny (dodatkowy) bezpiecznik. Przewód, który oryginalnie zasilał gniazdo wykorzystałem do zasilania radia CB zabudowanego pośrodku konsoli oraz przedłużyłem do zasilacza kamerki ukrytego pod maskownicą w dolnej części przedniego słupka. Kamerka uruchamia się teraz automatycznie po otrzymaniu napięcia (czyli po kluczyku) podobnie jak CB, i o to mi właśnie chodziło.

Oryginalne przewody zasilające gniazdo są w wiązce dostępnej po demontażu tunelu. Ja przekierowałem je ku przodowi po częściowym odwinięciu izolacji wiązki.

EDIT:

Po wskazówkach od kol. etac_owiec demontaż nakładki załatwiłem bezproblemowo.