Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Pakiet na złe drogi PNZD

Featured Replies

Napisano

> Wlewałeś olej w lagę mcpersona?

Nie wlewałem.

Wręcz odwrotnie, wylałem to co tam było smile.gif

Napisano

U mnie siedziały jeszcze oryginalne amory i nie było tam oliwy więc ja też nie nalałem.

Napisano
  • Autor

No i po wymianie, samochód trochę jak terenówka wygląda, ale jestem zadowolony amortyzatory spisują się dobrze nie czuję jakiegoś dyskomfortu związanego z inną charakterystyką tłumienia. Na zakrętach jest o wiele lepiej, auto nie przechyla się na boki. Wysokie zawieszenie umożliwia jazdę po koleinach z zamrożonego śniegu, krawężniki mi nie straszne jak również większość opadniętych studzienek w stołecznych rozdrożach.

Przed wymianą

287146293-20130830_070642.jpg

Fotka po wymianie.

Amortyzatory KAYABA Excel-G KYB365504, Sprężyny Monroe SP0029, Osłony PK005

287468008-20140118_193542.jpg

post-153788-14352522949507_thumb.jpg

Napisano

Usiądą trochę ale nie znacznie.

U mnie jak założyłem sprężyny kayaby dedykowane auto było wyżej ale dość szybko usiadło, aż za bardzo.

Wsadziłem później Jamexy wzmocnione i z jednym zwojem więcej, auto stało mniej więcej jak kolegi FDK, po dłuższym czasie użytkowania auto usiadło trochę (wygląda normalniej), ale i tak stoi wyżej od innych astr.

Jeżeli chodzi o sztywność zawieszenie to rewelka, czasami mam wrażenie, że jednak fajnie by było mieć olejowe amorki, ale jak trzeba wypuścić się poza miasto i pojechać naszymi polskimi drogami pełnymi dziur i łat po dziurach to jednak wolę jak w zakrętach trochę tłucze ale można przejechać z normalną prędkością.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Bo ja wiem smile.gif Na mój gust wyglada podobnie smile.gif Bez dwóch zdań przed zmianą autko wygladalo bardziej sportowo o ile astra f kombi może tak wyglądać. I podobalo mi sie. Nie mniej mając płytę pod silnikiem i niziuteńką zawieche czułem się jak inwalida który nie ma wstepu tam gdzie inni parkuja bez problemu.

Tak na marginesie reklamowane przez wielu Lejsforsy poległy. Szukając w necie opini o sprężynach znalazlem kilku ludzi u których wystapil podobny problem z tymi sprężynami. Wyglada na to ze nie sa one przeznaczone do aut typu kombi z klimatyzacją. Za jakis czas na tyl założę gazówki Kyb i sprezyny rowniez Monroe wtedy kuperek sie troszkę podniesie i przestanie nim bujać na miekkich sprezynach kyb.

Napisano

> Fotka po wymianie.

kwestia gustu, dla mnie nie do przyjęcia.

Mniej więcej taki prześwit miałem w Corsie po wymianie pierwszych lepszych zamienników co się pod ręką znalazły - WTF pomyślałem.

Wymieniłem na KYB i zaraz zeszła do poziomu normalnego.

Okazało się że "zamienniki" były źle opisane, za wysoka sprężyna o dobre 5cm.

Na moje: coś jest nie halo z tymi Monroe'ami.

Napisano

> Na moje: coś jest nie halo z tymi Monroe'ami.

Może od innej wersji silnikowej są, np od diesla bo jest bardzo wysoko.

Koła są 13"? Jeśli tak, to jeszcze bardziej widać różnicę, niż w przypadku gdyby było to koło 14".

Kiedyś do swojego auta założyłem z przodu sprężyny firmy Jamex. Przód stał wyżej niż tył ale po kilku m-cach wszystko się ułożyło i auto stało normalnie.

Napisano

> Fotka po wymianie.

o fu.. klnie.gif

wygląda jak po lift kicie do pick up'a hmm.gif

nie wiem co to za sprężyny ale nie do tego auta,

Napisano

> Kiedyś do swojego auta założyłem z przodu sprężyny firmy Jamex. Przód stał wyżej niż tył ale po

> kilku m-cach wszystko się ułożyło i auto stało normalnie.

Dokładnie taki sam efekt miałem z takimi samymi sprężynami.

Podejrzewam, że sprężyny kolegi FDK również się ułożą.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Nie ma być pięknie, ma być praktycznie smile.gif Jak będę chciał piękne auto to sobie kupię...eee.. w sumie nie wiem smile.gif

Napisano

> Nie ma być pięknie, ma być praktycznie Jak będę chciał piękne auto to sobie kupię...eee.. w sumie

> nie wiem

no ba, jeżeli tak to żadne tereny Ci nie straszne wink.gif

choć mi osobiście bardzo podoba się pierwsze foto, naprawdę ładnie to wygląda,

...a jak będziesz chciał piękne auto to możesz kupić Alfę 159 wink.gif

brat

Napisano
  • Autor

Bo teraz to moja Astra to takie Volvo XC70, tyle że po chorobie smile.gif postaram się o czarne maskownice nadkoli kratę na gril,wyciagarkę i bedzie git. Pierwsze F Offroad smile.gif

Jezeli chodzi o jazdę w ekstremalnych warunkach stołecznych, to bardzo fajnie pokonuje podwyższone krawężniki oraz wyrwy w jezdni przysypane śniegiem.

Napisano

> Bo teraz to moja Astra to takie Volvo XC70, tyle że po chorobie postaram się o czarne maskownice

> nadkoli kratę na gril,wyciagarkę i bedzie git. Pierwsze F Offroad

> Jezeli chodzi o jazdę w ekstremalnych warunkach stołecznych, to bardzo fajnie pokonuje podwyższone

> krawężniki oraz wyrwy w jezdni przysypane śniegiem.

a tam od razu po chorobie, po prostu to prototyp A-F Allroad wink.gif

zaraz zaraz, jakim śniegiem? hmm.gif ja z południa kraju i w kalendarzowej zimie 2013/2014 jeszcze naturalnego śniegu nie widziałem wink.gif

Napisano
  • Autor

A w Warszawie wczoraj i przedwczoraj opady, na dodatek zaczęło padać marznącym deszczykiem więc wszystko się pokryło cieniutką warstwą lodu smile.gif Teraz mamy -6 i wreszcie zimę.

Napisano

> A w Warszawie wczoraj i przedwczoraj opady, na dodatek zaczęło padać marznącym deszczykiem więc

> wszystko się pokryło cieniutką warstwą lodu Teraz mamy -6 i wreszcie zimę.

Wiem że OT, a co tam - w Bydgoszczy dokładnie takie same warunki

Napisano

a daj foto całej Astry z boku - zastanawia mnie jak wygląda tył przy tym kombajnie

Napisano
  • Autor

Proszę bardzo.

287478979-20140123_081959.jpg

post-153788-14352522983422_thumb.jpg

Napisano

> Proszę bardzo.

No to moja stała wtedy identycznie.

Wszystko się ułożyło i później stała już normalnie.

Napisano
  • Autor

Ja pomimo wyglądu jestem wniebowzięty żaden leżący policjant mi nie straszny. Zawieszenie działa malinowo pomimo wysokości.