Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż zmywarki - dostęp do wody

Featured Replies

Napisano

Myślę o zakupie zmywarki, ale nie wiem czy w ogóle takie jej zamontowanie jest możliwe.

Oto mój cudowny projekt:

image.jpg

zlosnik.gif

Jak widać lub też nie dostęp do wody jest tam gdzie zlewozmywak, no i zlewozmywak ma swój odpływ, więc czy mogę się tak podłączyć jak na obrazku ?

Tzn myślę że pobór wody nie jest żadnym problemem z okolic zlewozmywaka, ale czy odpływ zmywarki mogę jakoś podłączyć do odpływu zlewozmywaka ?

EDIT: długość węży wynosiła by jakieś 4-5 metrów.

Napisano

> czy odpływ zmywarki

> mogę jakoś podłączyć do odpływu zlewozmywaka ?

Oczywiście. ok.gif Kupując syfon do zlewu wybierz model z dodatkowym króćcem do podłączenia zmywarki. Sam tak mam od 7 lat i pamiętam, że wszystko było Plug&Play. zlosnik.gif

Napisano

> Myślę o zakupie zmywarki, ale nie wiem czy w ogóle takie jej zamontowanie jest możliwe.

> Oto mój cudowny projekt:

> Jak widać lub też nie dostęp do wody jest tam gdzie zlewozmywak, no i zlewozmywak ma swój odpływ,

> więc czy mogę się tak podłączyć jak na obrazku ?

> Tzn myślę że pobór wody nie jest żadnym problemem z okolic zlewozmywaka, ale czy odpływ zmywarki

Rurka fi 32 i spadek - ja bym robil.

Napisano
  • Autor

> Oczywiście. Kupując syfon do zlewu wybierz model z dodatkowym króćcem do podłączenia zmywarki. Sam

> tak mam od 7 lat i pamiętam, że wszystko było Plug&Play.

Dzięki ok.gifsmile.gif

Napisano
  • Autor

> Rurka fi 32 i spadek - ja bym robil.

Czy ten spadek jest konieczny ?

Z tym może być problem, bo na takiej wysokości żeby był spadek nie miał bym jak ukryć tego przewodu.

Napisano

> Czy ten spadek jest konieczny ?

tak

> Z tym może być problem, bo na takiej wysokości żeby był spadek nie miał bym jak ukryć tego

> przewodu.

dlatego rozważyłbym na Twoim miejscu inne rozwiązanie - zamiana miejscami zmywarki i szafki.

I jeszcze pytanie dodatkowe - może masz za ścianą łazienkę/ubikację i przebijając się przez ścianę zyskasz lepsze podłączenie?

Napisano
  • Autor

> tak

To nie dobrze, chyba że by taki wąż zamurować w ścianie ewentualnie

> dlatego rozważyłbym na Twoim miejscu inne rozwiązanie - zamiana miejscami zmywarki i szafki.

Nie da rady, bo ta szafka ma tylko 40cm szerokości.

> I jeszcze pytanie dodatkowe - może masz za ścianą łazienkę/ubikację i przebijając się przez ścianę

> zyskasz lepsze podłączenie?

Niestety za tamtą ścianą jest sąsiadka zlosnik.gif

Napisano

No lepiej żeby był, trochę kiepsko by było gdyby brudna woda się cofała do zmywarki. Myślę że minimalny spadek powinien być około 2-3% na 1m rury.

Napisano

> To nie dobrze, chyba że by taki wąż zamurować w ścianie ewentualnie

nie idź tą drogą... Wg mnie w ścianie można zamurować na najwyżej rurkę, nie wąż...

> Nie da rady, bo ta szafka ma tylko 40cm szerokości.

i nie da się rozsunąć nic tak, żeby zyskać te 5cm?

> Niestety za tamtą ścianą jest sąsiadka

a ładna chociaż? 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> No lepiej żeby był, trochę kiepsko by było gdyby brudna woda się cofała do zmywarki. Myślę że

> minimalny spadek powinien być około 2-3% na 1m rury.

ok.gif

Napisano
  • Autor

> nie idź tą drogą... Wg mnie w ścianie można zamurować na najwyżej

rurkę, nie wąż...

ok.gif

> i nie da się rozsunąć nic tak, żeby zyskać te 5cm?

O te 5cm by się dało, ale chciałem zmywarkę 60cm, jakoś nie jestem przekonany do tej 45cm

> a ładna chociaż?

Jakieś 60 lat temu pewnie była zlosnik.gif

Napisano

> rurkę, nie wąż...

> O te 5cm by się dało, ale chciałem zmywarkę 60cm, jakoś nie jestem przekonany do tej 45cm

jest taka sama, jak ta 60, tyle, że 15cm węższa 270751858-jezyk.gif Mam taką w domu (3os) - nie narzekam ok.gif

> Jakieś 60 lat temu pewnie była

rozumiem sob.gif

Napisano

> http://www.dom.pl/jak-podlaczyc-zmywarke-w-kuchni.html

> Quote:

> Zmywarka musi być podłączona za pomocą specjalnie przeznaczonych do tego celu przewodów. Wąż wodny

> zmywarki ma maksymalną długość 1,80 m i nie wolno go przedłużać.

> Ale na allegro widzę że są takie 5 metrowe

Nooo a przed 1,80m węża jest 100m rurociągu... grinser006.gif

Napisano

> Myślę o zakupie zmywarki, ale nie wiem czy w ogóle takie jej zamontowanie jest możliwe.

> Jak widać lub też nie dostęp do wody jest tam gdzie zlewozmywak, no i zlewozmywak ma swój odpływ,

> Tzn myślę że pobór wody nie jest żadnym problemem z okolic zlewozmywaka, ale czy odpływ zmywarki

> EDIT: długość węży wynosiła by jakieś 4-5 metrów.

W tym układzie problemem będzie odpływ wody ze zmywarki. Muszą być sztywne rury ze spadkiem kilku%. Jeśli nie będzie spadku to rury mogą się zatkać i wszystko będziesz miał na podłodze. Lepiej będzie zmieścić zmywarkę obok zlewu. Mniej kombinacji z hydrauliką.

Napisano

> EDIT: długość węży wynosiła by jakieś 4-5 metrów.

jezeli zachowasz by rura odplywowa caly czas rownomiernie schodzila do odplywy przy zlewie to powinno byc ok

ale - pomysl o tym by zmywarke postawic obok zlewu - to bardzo praktyczne i ergonomiczne rozwiazanie

Napisano

> jezeli zachowasz by rura odplywowa caly czas rownomiernie schodzila do odplywy przy zlewie to

> powinno byc ok

> ale - pomysl o tym by zmywarke postawic obok zlewu - to bardzo praktyczne i ergonomiczne

> rozwiazanie

zdecydowanie, ja zawsze oplukuje talerze zimna woda przed wlozeniem do zmywarki z wiekszego syfu

Napisano

> http://www.dom.pl/jak-podlaczyc-zmywarke-w-kuchni.html

> Quote:

> Zmywarka musi być podłączona za pomocą specjalnie przeznaczonych do tego celu przewodów. Wąż wodny

> zmywarki ma maksymalną długość 1,80 m i nie wolno go przedłużać.

> Ale na allegro widzę że są takie 5 metrowe

chodzi o to ze te specjalne maja zabezpieczenie przeciwywplywowe

ale zlewka z tym - doplyw wody o dlugosci 5 m nie bedzie problemem - odplyw musi miec zachowany spadek bo iaczej bedzie zle

Napisano

> zdecydowanie, ja zawsze oplukuje talerze zimna woda przed wlozeniem do zmywarki z wiekszego syfu

a druga sprawa ze nieraz jak wiecej do mycia to sie na/w zlewie poustawia i pozniej nie napierdzieli sie na podloge w czasie wkladania do zmywarki - tak jak przy ustawieniu pierwotnym u autora watku

Napisano

> Czy ten spadek jest konieczny ?

> Z tym może być problem, bo na takiej wysokości żeby był spadek nie miał bym jak ukryć tego

> przewodu.

od tego spadku zalezy to czy i jak bedzie wode wypompowywalo ze zmywarki

jak bedzie dlugi waz i jeszcze sie zrobi pod gore to pompka nie da rady i wroci do zmywarki albo bedzie pozostawalo w zmywarce mimo tego ze pompka bedzie starala sie wypompowac

Napisano

> To nie dobrze, chyba że by taki wąż zamurować w ścianie ewentualnie

> Nie da rady, bo ta szafka ma tylko 40cm szerokości.

> Niestety za tamtą ścianą jest sąsiadka

idealnie pod zmywarke 40 cm - chyba ze zmywara juz kupiona to.... podprowadz sztywna rurke za szafkami z zachowaniem spadku i nie masz innej mozliwosci

Napisano

> rurkę, nie wąż...

> O te 5cm by się dało, ale chciałem zmywarkę 60cm, jakoś nie jestem przekonany do tej 45cm

a ilu domownikow?