Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zacierający się zawór w prowadnicy/jak go dobrze założyć?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Problem w Cinquecento 700, ale daję na Motokącik, bo w sumie w każdym silniku się to może przydarzyć.

Silnik po kompletnej rozbiórce, wymianie wszystkich zużytych elementów, złożony do kupy.

Pierwsze odpalenie, silnik pracuje na wolnych i średnio wolnych obrotach przez około pół godziny.

Na drugi dzień zawieszony zawór dolotowy - efekt taki,że po wyjęciu,prawie na całej długości ślady przypalonego smaru/oleju (nie pamiętam, czy czymś w ogóle go smarowałem przed włożeniem).

Laska zaworu oczyszczona i tym razem włożona na sucho - efekt taki, że silnik odpala. Pół godziny pracy i jest gaszony jak poprzednio.

Dziś to samo, zawór stuka w dekiel tłoka, nie ma kompresji - zawieszony.

Nie wiem który z dwóch, nie rozbierałem jeszcze.

Pytanie jest o prawidłową sztukę zakładania zaworu.

Czy zawór należy założyć na sucho, czy na oleju i jeśli tak, to jakiej ilości użyć.

O dokładnym oczyszczeniu prowadnicy i laski zaworu pamiętam, o nowym uszczelniaczu również.

Napisano

> Wychodzi na to, że jest za ciasno.

Tak się zastanawiam, bo przecież nad zaworem jest uszczelniacz, więc teoretycznie nie powinno na jego lasce być oleju, ale z drugiej strony, czy nie powinien być smarowany, skoro pracuje w tak ciasnej prowadnicy?

Nie znam się na tyle, liczę na pomoc kogoś, kto już nie jeden zawór założył.

Napisano

> Dziś to samo, zawór stuka w dekiel tłoka, nie ma kompresji - zawieszony.

A sprężyny zaworowe to w całości?

> Pytanie jest o prawidłową sztukę zakładania zaworu.

> Czy zawór należy założyć na sucho, czy na oleju i jeśli tak, to jakiej ilości użyć.

Na olej

Napisano

> A sprężyny zaworowe to w całości?

Tak

> Na olej

Napisano

najpierw składa się na sucho żeby zobaczyć jak pracuje czy nie ma oporów, a na gotowo smaruje się olejem.

Skoro u Ciebie się przyciera i zawiesza to albo ma za ciasno w prowadnicy albo jedno z dwojga jest krzywe (prowadnica lub zawór)

Napisano

> najpierw składa się na sucho żeby zobaczyć jak pracuje czy nie ma oporów, a na gotowo smaruje się

> olejem.

> Skoro u Ciebie się przyciera i zawiesza to albo ma za ciasno w prowadnicy albo jedno z dwojga jest

> krzywe (prowadnica lub zawór)

Jutro wyciągnę i zobaczę, na pewno dam znać.

Ważne dla mnie jest, żebym wiedział na pewno, czy smarować, czy nie.

Napisano

> Ważne dla mnie jest, żebym wiedział na pewno, czy smarować, czy nie.

Zastanów się - odpalasz silnik złożony na sucho i co się dzieje z mechanizmami?

Napisano

Smarować smaruje się zawsze, na początku może trochę kopcić jak się będzie wypalać ale lepiej żeby pokopcił niż się przytarł.

Testujemy na sucho bo z oliwą możemy mieć złudne odczucia

Napisano

> Zastanów się - odpalasz silnik złożony na sucho i co się dzieje z mechanizmami?

Dlatego pytam, bo po chwili już tam oleju teoretycznie być nie powinno z uwagi na uszczelniacz i dlatego, że zostanie wciągnięty przez cylinder tak samo jak nie ma uszczelniacza na wydechowym, bo olej wydmucha i tak.

Napisano

> Dlatego pytam, bo po chwili już tam oleju teoretycznie być nie powinno z uwagi na uszczelniacz i

> dlatego, że zostanie wciągnięty przez cylinder tak samo jak nie ma uszczelniacza na

> wydechowym, bo olej wydmucha i tak.

Uszczelniacz nie dopuszcza do nadmiernego lania się oleju po trzonku

Napisano

Prawdopodobnie za ciasny luz miedzy zaworem i prowadnica.

Napisano

To nie jest laska zaworu tylko trzonek, laska to coś innego hehe.gif

Napisano

> To nie jest laska zaworu tylko trzonek, laska to coś innego

To jak już wiesz, o co mi chodziło, to dawaj z radą ok.gif

Napisano

> To jak już wiesz, o co mi chodziło, to dawaj z radą

Już pisano, za mały luz w prowadnicy lub skrzywienie trzonka. Wymieniałeś jakieś zawory czy prowadnice w tej głowicy?

Napisano

> Już pisano, za mały luz w prowadnicy lub skrzywienie trzonka. Wymieniałeś jakieś zawory czy

> prowadnice w tej głowicy?

Nic nie wymieniane, poczyszczone tylko i złożone na nowych uszczelniaczach.

A olej się tak może przypalić?

Napisano

> Nic nie wymieniane, poczyszczone tylko i złożone na nowych uszczelniaczach.

> A olej się tak może przypalić?

jeżeli się zawór podwiesza to może (rozumiem że piszemy o ssącym)

odnośnie zaworu: sam napisałeś że tłok wali w zawór więc ma prawo być lekko zgięty nie widocznie dla oka.

Napisano

> Nic nie wymieniane, poczyszczone tylko i złożone na nowych uszczelniaczach.

Odwrotnie włożone? Może wcześniej pracował w innej prowadnicy?

Napisano

> jeżeli się zawór podwiesza to może (rozumiem że piszemy o ssącym)

> odnośnie zaworu: sam napisałeś że tłok wali w zawór więc ma prawo być lekko zgięty nie widocznie

> dla oka.

Po pracy się zawiesza jak silnik ostygnie.

A zawory były znaczone z gniazdami, nie są zamienione.

Mnie się wydaje, że popełniłem błąd i zmontowałem zawory albo bez oleju, albo z olejem - w zależności co jest złe.

W każdym razie jutro będę wiedział, o który zawór chodzi, czy ten, który już raz się zawiesił, czy drugi.

Napisano

Czy z olejem czy bez o tak naprawdę nie ma aż tak dużego znaczenia w Twoim przypadku.

Tak jak napisałem sprawdzamy na sucho a składamy z olejem żeby na samym początku miał lżej ALE nawet jak złożysz bez oleju a się zawiesza to coś jest nie halo.

A cała reszta jest dobrze złożona ??

W właściwie to co Ty tam robiłeś ??

Bo coś mi świata że w CC700 przy grubszych naprawach to się wymieniało kompletny wałek ze szklankami i popychaczami hmm.gif

Napisano

> Czy z olejem czy bez o tak naprawdę nie ma aż tak dużego znaczenia w Twoim przypadku.

> Tak jak napisałem sprawdzamy na sucho a składamy z olejem żeby na samym początku miał lżej ALE

> nawet jak złożysz bez oleju a się zawiesza to coś jest nie halo.

> A cała reszta jest dobrze złożona ??

> W właściwie to co Ty tam robiłeś ??

> Bo coś mi świata że w CC700 przy grubszych naprawach to się wymieniało kompletny wałek ze

> szklankami i popychaczami

Wymieniłem popychacze i hydroregulatory.

Wałka nie wymieniałem, ale chyba go jeszcze sprawdzę, bo nie mogę zubożyć odpowiednio mieszanki nawet bez filtra powietrza, a te wałki się dość szybko zużywają, co pewnie jest tego powodem.

Robię kompletny remont auta, nowe kompletne zawieszenie, nowe kompletne hamulce, uszczelki, sprzęgło, łożyska.

Napisano

> Witam.

> Problem w Cinquecento 700, ale daję na Motokącik, bo w sumie w każdym silniku się to może

> przydarzyć.

> Silnik po kompletnej rozbiórce, wymianie wszystkich zużytych elementów, złożony do kupy.

> Pierwsze odpalenie, silnik pracuje na wolnych i średnio wolnych obrotach przez około pół godziny.

> Na drugi dzień zawieszony zawór dolotowy - efekt taki,że po wyjęciu,prawie na całej długości ślady

> przypalonego smaru/oleju (nie pamiętam, czy czymś w ogóle go smarowałem przed włożeniem).

> Laska zaworu oczyszczona i tym razem włożona na sucho - efekt taki, że silnik odpala. Pół godziny

> pracy i jest gaszony jak poprzednio.

> Dziś to samo, zawór stuka w dekiel tłoka, nie ma kompresji - zawieszony.

> Nie wiem który z dwóch, nie rozbierałem jeszcze.

> Pytanie jest o prawidłową sztukę zakładania zaworu.

> Czy zawór należy założyć na sucho, czy na oleju i jeśli tak, to jakiej ilości użyć.

> O dokładnym oczyszczeniu prowadnicy i laski zaworu pamiętam, o nowym uszczelniaczu również.

Kto prowadnice wymieniał i jakim sposobem? Bo ja miałem tak kiedyś wbijane młotkiem, że po usadowieniu na miejscu zawór już nie miał szans na pracę z prawidłowym luzem. I każda kolejna tak samo, oczywiście było szukanie głębszej przyczyny a wystarczyło zamontować raz a dobrze.