Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kupno auta a OC

Featured Replies

Napisano

kupiłem samochód z ważną polisą OC do września br (jest w pakiecie z AC ale poprzedni właściciel i tak ją wycofa, poza tym AC nie przechodzi na nowego wlaściciela)

a jak jest z "przechodzeniem" ubezpieczenia OC?

1. auto kupiłem z Łodzi więc pewnie tablice zostaną te same

2. przerejestrowuje auto na siebie i jeżdżę do września z polisą wystawioną na to auto ale osobowo na kogoś innego?

3. zgłaszam do ubezpieczalni i przepisuję OC na siebie - ale za to chyba wezmą kase?

4. mam tylko mały kwitek z polisy (ten dla Policji) czy on wystarczy?

5. coś pominąłem ważnego z tym OC ?

Napisano

> kupiłem samochód z ważną polisą OC do września br (jest w pakiecie z AC ale poprzedni właściciel i

> tak ją wycofa, poza tym AC nie przechodzi na nowego wlaściciela)

> a jak jest z "przechodzeniem" ubezpieczenia OC?

> 1. auto kupiłem z Łodzi więc pewnie tablice zostaną te same

> 2. przerejestrowuje auto na siebie i jeżdżę do września z polisą wystawioną na to auto ale osobowo

> na kogoś innego?

> 3. zgłaszam do ubezpieczalni i przepisuję OC na siebie - ale za to chyba wezmą kase?

> 4. mam tylko mały kwitek z polisy (ten dla Policji) czy on wystarczy?

> 5. coś pominąłem ważnego z tym OC ?

Ad. 3 + ewentualna rekalkulacja składki

Napisano

> kupiłem samochód z ważną polisą OC do września br (jest w pakiecie z AC ale poprzedni właściciel i

> tak ją wycofa, poza tym AC nie przechodzi na nowego wlaściciela)

> a jak jest z "przechodzeniem" ubezpieczenia OC?

> 1. auto kupiłem z Łodzi więc pewnie tablice zostaną te same

Dokładnie. Blachy zostają te same. Zapłacisz tylko za nowy dowod rejestracyjny i naklejki na tablice - coś okolo 100zł

> 2. przerejestrowuje auto na siebie i jeżdżę do września z polisą wystawioną na to auto ale osobowo

> na kogoś innego?

Po przerejstrowaniu auta na siebie powinines isc do ubezpieczyciela i zrekalkulować skłądkę na siebie.

Teoretycznie możesz jeździć dalej na tym ubezpieczeniu, ale jak bedzie jakies kuku mogą chcieć uregulowania różnicy w składce.

> 3. zgłaszam do ubezpieczalni i przepisuję OC na siebie - ale za to chyba wezmą kase?

Jeśli masz mniejsze zniżki niż poprzedni właściciel/jestes młodym kierowcą itp, to pewnie będziesz musiał dopłacić - i bedzie to dopłata tylko do końca okresu na jaki została zawarta polisa. Potem ona się sama nie przedłuży! Musisz pamiętać, żeby zawrzeć nową.

> 4. mam tylko mały kwitek z polisy (ten dla Policji) czy on wystarczy?

Tak. Tam masz podaną Markę Auta, numer VIN i numer polisy i date jej ważności. To wszystko co potrzebujesz.

> 5. coś pominąłem ważnego z tym OC ?

Tak. Pamietaj, że jak wypowiesz, czy też zostawisz poprzedniu właścicielowi wypowiedzenie umowy(on idzie zeby odzyskać kase za ubezpieczenie) to z dniem wypowiedzenia umowy nie masz ubezpieczenia i najpozniej tego samego dnia powinienes zawrezeć nową umowę. Jeśli tego nie dopilnujesz, to grożą Ci kary z UFG. 640-3200 PLN zależy ile dni się spóźnisz.

Pozdrawiam