Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

M50B25 E34 wymiana pompy wody i termostatu

Featured Replies

Napisano

Da się w warunkach polowych ogarnąć taką robotę?

Mam się przygotować na jakieś zasadzki w stylu "to trzeba umiejętnie podważyć" "tu trzeba puknąć lekko żeby wyszło"?

Napisano

> Da się w warunkach polowych ogarnąć taką robotę?

> Mam się przygotować na jakieś zasadzki w stylu "to trzeba umiejętnie podważyć" "tu trzeba puknąć

> lekko żeby wyszło"?

Da się zrobić to na drodze dysponując odpowiednimi kluczami. W warunkach polowych 2-3 godziny i obie części wymienione.

Napisano
  • Autor

> Da się zrobić to na drodze dysponując odpowiednimi kluczami. W warunkach polowych 2-3 godziny i

> obie części wymienione.

rozszyfruj "odpowoiednimi kluczami"

Jakieś nietypowe łamańce potrzebne czy coś? Dość spory zestaw w walizce i płaskie podstawowe mam.

Warunki polowe to mam na myśli garaż podziemny wink.gif

Z tymi 2-3h to mnie pocieszyłeś.

Napisano

odpowiedni klucz do odkręcenia wiskozy - młotek i przecinak...ew. duuuży płaski

Ty się pompą i termostatem nie czaruj hehe.gif silnika szukaj rotfl.gif

a, podejrzewam, że z napinaczem paska wielorowkowego tak bez kanału to się trochę naklniesz (zakładanie paska) wink.gif

Napisano

> rozszyfruj "odpowoiednimi kluczami"

> Jakieś nietypowe łamańce potrzebne czy coś? Dość spory zestaw w walizce i płaskie podstawowe mam.

> Warunki polowe to mam na myśli garaż podziemny

> Z tymi 2-3h to mnie pocieszyłeś.

Jakiś klucz nastawny, żeby wisko odkręcić (tam jest chyba 24 albo 27) i młotek, którym &^%$%ebniesz w klucz, żeby się ta nakrętka odkręciła (lewy gwint). Reszta to jakieś imbusy mogą być 5-6 mm albo nasadowe 10mm. Napinacz automatyczny paska może mieć wypust do naciągania na klucz płaski 16mm.

Napisano
  • Autor

> odpowiedni klucz do odkręcenia wiskozy - młotek i przecinak...ew. duuuży płaski

> Ty się pompą i termostatem nie czaruj silnika szukaj

po próbach uszczelnienia zbiorniczka (na dwa tygodnie pomogło) wymieniam chłodnicę. Nie chce mi się z tym bawić.

Jak już to będę robił i wymieniał płyn to grzech termostatu nie zmienić bo coś mi się wydaje że za długo się nagrzewa. A jak termostat to może i pompę. A to się okaże czy dobrą promocję trafię.

> a, podejrzewam, że z napinaczem paska wielorowkowego tak bez kanału to się trochę naklniesz

> (zakładanie paska)

Paski też zmieniam. Zobaczymy.

Napisano
  • Autor

> Jakiś klucz nastawny, żeby wisko odkręcić (tam jest chyba 24 albo 27) i młotek, którym

> &^%$%ebniesz w klucz, żeby się ta nakrętka odkręciła (lewy gwint). Reszta to jakieś imbusy

> mogą być 5-6 mm albo nasadowe 10mm. Napinacz automatyczny paska może mieć wypust do naciągania

> na klucz płaski 16mm.

czyli wszystko mam ok.gif

Dzięki za podpowiedź z lewym gwintem. Bym się męczył pewnie cool.gif

Napisano

> Jakiś klucz nastawny, żeby wisko odkręcić (tam jest chyba 24 albo 27) i młotek, którym

> &^%$%ebniesz w klucz, żeby się ta nakrętka odkręciła (lewy gwint).

Mnie się jeszcze nigdy pod wisko nie udało sięgnąć z kluczem nastawnym (mam jak na złość), a tak dużych płaskich nie mam. toteż zawsze młot i kawał jakiegoś żelastwa załatwiały sprawę. jak się dobrze przymierzy i słusznie zamierzy, to za pierwszym strzałem już się odkręca za wiatraczek wink.gif

Napisano

> Mnie się jeszcze nigdy pod wisko nie udało sięgnąć z kluczem nastawnym (mam jak na złość), a tak

> dużych płaskich nie mam. toteż zawsze młot i kawał jakiegoś żelastwa załatwiały sprawę. jak

> się dobrze przymierzy i słusznie zamierzy, to za pierwszym strzałem już się odkręca za

> wiatraczek

No ja mam takiego "francuza", co się do 36mm rozkręca, ale może w M43 jest więcej miejsca na włożenie klucza, chociaż wydaje mi się, że wisko takie same.

Napisano

> No ja mam takiego "francuza", co się do 36mm rozkręca, ale może w M43 jest więcej miejsca na

> włożenie klucza, chociaż wydaje mi się, że wisko takie same.

ja mam coś takiego i zawsze z jakiegoś powodu nie pasiło crazy.gif

famille_1_3_2290_17.jpg

Napisano
  • Autor

> No ja mam takiego "francuza", co się do 36mm rozkręca, ale może w M43 jest więcej miejsca na

no i stało się.

Rozkręciłem wszystko, wykręciłem i tak zostało. Jakiś idiota poskładał wcześniej obudowę termostatu na silikon facepalm%5B1%5D.gif

Czekam na nową obudowę, uszczelki i... nowe wisko. sciana.gif

Stare zaczęło przeciekać. Jeszcze chwila i pewnie latałoby luźno bo już sporo tego silikonowego oleju wyszło.

aha... wisko nie udało się zdjąć. Wykręciłem z pompą w komplecie. Muszę to jakoś wykombinować bo przecież koło pasowe zostało. hmm.gif

Napisano
  • Autor

PANY!!!

Sprawa jest bo już zgłupiałem.

Jest rysuneczek na którym jest element nr 7.

8.png

I nigdzie tego elementu nie mogę znaleźć po numerze.

ki diabeł?

potrzebne toto czy nie?

Napisano
  • Autor

> zadzwoń do ASO, pewnie będą mieli.

> pewnie jest zamiast silikonu

tu sie nie ma co śmiać.

silikon był tak "fachowo" położony że termostat obsmarowało wielkim glutem. Aż dziwne, że działał.

Boję się zaglądać pod dekiel głowicy w tym samochodzie a szykuje się wymiana uszczelek. Ciekawe co ten mądrala tam wymyślił passed_out.gif

Napisano
  • Autor

> ja mam coś takiego i zawsze z jakiegoś powodu nie pasiło

No i poległem.

I to mocno poległem.

Wisko nie zejdzie z pompy. Żalu dużego nie mam bo i wisko do wymiany i pompa. No ale koło pasowe... uszkodziłem podczas próby zdjęcia wiskozy facepalm%5B1%5D.gif Trochę się zamachnąłem tym młotem i jakoś tak z klucza się prosto w koło ześlizgnął.

Mam wykręconą całą pompę, zapinam morse'a na resztki wirnika pompy, klucz na śrubę wisko, leję WD-40 w dużych ilościach, naparzam młotem i nic. Ani drgnie. Opukałem śrubę, waliłem przecinakiem, pozdzierałem przy tym dziadostwie łapy a to siedzi jak zespawane.

Ma ktoś koło pasowe pompy wody na zbyciu? hmm.gif

Napisano

Zasadnicze pytanie w którą stronę próbowałeś odkręcić?

Napisano

> Zasadnicze pytanie w którą stronę próbowałeś odkręcić?

Raczej w dobrą, bo mu powiedzieli wcześniej.

Nie wiem...ja też miałem w BMce najmocniej zapieczoną nakrętkę, jaką kiedykolwiek spotkałem, ale na młot i przecinak nie ma mocnych. Tylko pompa musi być na silniku, inaczej sobie tego nie wyobrażam. No i trzeba odpowiednio przyłożyć do krawędzi nakrętki, ale jestem pewien, że Szakal to wie. Ten przecinak, pręt czy cokolwiek, najlepiej, żeby nie był zbyt ostro zakończony, boszybko się nakrętkę zabije. Ale z reguły 2-6 strzałów...takich celnych i bez cackania się i wisko nasze. No teraz to już tylko szukać kółka, nie powinno być problemu na alledrogo.

Napisano
  • Autor

wiem, że tam jest lewy gwint cool.gif

Napisano
  • Autor

Na samochodzie też nie szło. pasek ślizgał się po kole pasowym jak go przyblokowałem i dobrze naparzałem.

Napisano

> Na samochodzie też nie szło. pasek ślizgał się po kole pasowym jak go przyblokowałem i dobrze

> naparzałem.

niewiem.gif na mój tępy przecinak jeszcze nie znalazła się mocna wiskoza hehe.gif trzaskając w ten sposób, nie ma zbytniego ramienia, więc prędzej nakrętkę rozchrzanisz, niż będziesz miał problem z obracającym się kołem. no tak czy siak, teraz już masz po kłopocie. i tak musisz kupić nowe kółko, więc bez problemu sobie wszystko złożysz ok.gif

Napisano
  • Autor

> więc bez problemu sobie wszystko złożysz

problemów nie było.

dziś o 20:00 zacząłem składać. Jestem po odpowietrzaniu, przejażdżce po okolicy, dopompowaniu kół i kolacji cool.gif

Prosta robota jak się wszystko chce kręcić.

Nie wymieniłem tylko korka chłodnicy i nie daje mi to spokoju... chyba sobie kupię jakoś po drodze.

Napisano

> problemów nie było.

> dziś o 20:00 zacząłem składać. Jestem po odpowietrzaniu, przejażdżce po okolicy, dopompowaniu kół i

> kolacji

> Prosta robota jak się wszystko chce kręcić.

> Nie wymieniłem tylko korka chłodnicy i nie daje mi to spokoju... chyba sobie kupię jakoś po drodze.

gdzie i za ile dorwałeś uszczelkę?

Napisano
  • Autor

> gdzie i za ile dorwałeś uszczelkę?

nigdzie. BMW chyba zaprzestało produkcji tego elementu niewiem.gif

kupiłem silikon wysokotemperaturowy, położyłem równiutko po brzegu w kształt uszczelki, podsuszyłem trochę i dopiero docisnąłem. Trzyma ok.gif

Napisano
  • Autor

dobra... miszcze...

temperatura po rozgrzaniu jest za niska.

Znaczy wskazówka wcześniej (jak termostat był sprawny) stawała w pion idealnie pokrywając się z kreską na tarczy wskaźnika. Teraz dochodzi do kreski, "styka" się z nią ale nie jest idealnie w pionie.

Coś nie tak z termostatem czy z czujnikiem?

Napisano

> dobra... miszcze...

> temperatura po rozgrzaniu jest za niska.

> Znaczy wskazówka wcześniej (jak termostat był sprawny) stawała w pion idealnie pokrywając się z

> kreską na tarczy wskaźnika. Teraz dochodzi do kreski, "styka" się z nią ale nie jest idealnie

> w pionie.

> Coś nie tak z termostatem czy z czujnikiem?

W tym silniku były 2 temperatury otwarcia termostatu: 88 i 92 stopnie. Miałeś założone 92, teraz jest 88. Ponieważ w instrukcji obsługi jest napisane że prawidłową temperaturą pracy jest położenie wskazówki pomiędzy liniami sąsiadującymi z położeniem pionowym należy cieszyć się z prawidłowo działającego układu chłodzenia i jeździć bumą z bananem na ustach, szczególnie przy obecnej pogodzie i możliwości zamiatania kształtnym kufrem na boki bez zbytniego oszczędzania na nowe opony zlosnik.gif .

Napisano
  • Autor

> W tym silniku były 2 temperatury otwarcia termostatu: 88 i 92 stopnie. Miałeś założone 92, teraz

> jest 88. Ponieważ w instrukcji obsługi jest napisane że prawidłową temperaturą pracy jest

> położenie wskazówki pomiędzy liniami sąsiadującymi z położeniem pionowym należy cieszyć się z

> prawidłowo działającego układu chłodzenia i jeździć bumą z bananem na ustach, szczególnie przy

> obecnej pogodzie i możliwości zamiatania kształtnym kufrem na boki bez zbytniego oszczędzania

> na nowe opony .

1. już mi sprzedawca części odpowiedział. Wersje zeznań się zgadzają ok.gif

2. W beemwe to panie ma być wskazówka idealnie na sztorc jak ten... no... w spodniach...

3. automata mam

4. do latania bokiem jest druga ok.gif Ta jest do dostojnego przemieszczania się.

chociaż nie powiem... dzisiaj na myjnię niekoniecznie cały czas znaczkiem do przodu jechałem grinser006.gif