Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

piec gazowy CO

Featured Replies

Napisano

mam problem z piecem gazowym co z zamknieta komora spalania.

na tych zeberkach ci przeplywa woda zbiera sie zielony nalot. podobno kiepski doplyw powietrza i gaz nie spala sie jak trzeba. od jakiegos czasu czyszcze poprostu raz w roku. po ostatnim czyszczeniu minelo ze 3miesiace i znow jest zimna woda.

macie jakis pomysl jak to rozwiazac?

Napisano

> mam problem z piecem gazowym co z zamknieta komora spalania.

> na tych zeberkach ci przeplywa woda zbiera sie zielony nalot. podobno kiepski doplyw powietrza i

> gaz nie spala sie jak trzeba. od jakiegos czasu czyszcze poprostu raz w roku. po ostatnim

> czyszczeniu minelo ze 3miesiace i znow jest zimna woda.

> macie jakis pomysl jak to rozwiazac?

Czy dopływ powietrza do pomieszczenia z piecem jest wystarczający?

Napisano

> Czy dopływ powietrza do pomieszczenia z piecem jest wystarczający?

Nie ma zastosowania pytanie ponieważ:

> z zamknieta komora spalania.

Należałoby zapytać o drożność kanału nawiewnego - przypuszczalnie w kominie dwupłaszczowym, choć widziałem już wynalazki deweloperskie kiedy to taki kanał był ciągnięty spod parapetu w pokoju z balkonem przez całe mieszkanie i do kotła dwufunkcyjnego.

Napisano

Mój serwisant podczas przeglądu powiedział, że to kwestia zanieczyszczeń. Z tym, że mój kocioł ma otwartą komorę a ten zielony pył spada pod kocioł. Po każdym sezonie leży cienka warstwa na podłodze. Wymiennik nie zarasta.

Napisano

Moj piec może zasysać powietrze z pomieszczenia. Kwestia zastosowania innego przyłącza kominowego. tak. Równie dobrze spaliny mogą iść w komin a powietrze osobną rura np. z pod parapetu..

Co ciekawe u mnie w Vaillancie zasysanie powietrza jest z wnętrza pieca. Rura ssawna do komory spalania nie ma połączenia kanałem ssacym w przyłączu kominowym.

Krawiec

Napisano

Czyścisz dokładnie ? Między żeberkami też ?

Nie masz nigdzie wycieku ?

Nie masz wody skraplającej się nad żeberkami czy kapiącej z komina ?

Czy serwisant sprawdzał skład spalin (poprawność spalania)? Regulował kocioł ?

Jak nic z powyższych, to pozostaje jakość gazu.

Napisano
  • Autor

> Czy dopływ powietrza do pomieszczenia z piecem jest wystarczający?

tu jest problem.

skoro jest wewnętrzna komora spalania to co ma powietrze w pomieszczeniu? ale grinser006.gif u znajomych był podobny problem i coś gdzieś doprowadzili rurę z powietrzem zewnętrznym i objawy ustały grinser006.gif

chciałem tego uniknąć ponieważ piec jest w łazience wiec jak się zrobi rurę z zewnątrz to co z tego że będzie ciepła woda jak będzie wiało zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Moj piec może zasysać powietrze z pomieszczenia. Kwestia zastosowania innego przyłącza kominowego.

> tak. Równie dobrze spaliny mogą iść w komin a powietrze osobną rura np. z pod parapetu..

> Co ciekawe u mnie w Vaillancie zasysanie powietrza jest z wnętrza pieca. Rura ssawna do komory

> spalania nie ma połączenia kanałem ssacym w przyłączu kominowym.

> Krawiec

też właśnie mam vailanta i u znajomych też.

a nie masz problemu jak u mnie?

Napisano
  • Autor

> Czyścisz dokładnie ? Między żeberkami też ?

dokładnie pilniczkiem do paznokci

> Nie masz nigdzie wycieku ?

nie zaobserwowałem

> Nie masz wody skraplającej się nad żeberkami czy kapiącej z komina ?

nie zaobserwowałem

> Czy serwisant sprawdzał skład spalin (poprawność spalania)? Regulował kocioł ?

serwisant nigdy nic takiego nie robił. a przychodziło kilku. w zasadzie nic nie robili tylko przelecieli z czujnikiem czy nie ma wycieku

kasowali niemało więc już dawno żadnego nie było grinser006.gif

> Jak nic z powyższych, to pozostaje jakość gazu.

ok

ale co można z tym zrobić?

co 3 miesiące godzinę dłubać pilniczkiem? grinser006.gif

Napisano

> serwisant nigdy nic takiego nie robił. a przychodziło kilku. w zasadzie nic nie robili tylko

> przelecieli z czujnikiem czy nie ma wycieku

> kasowali niemało więc już dawno żadnego nie było

gdzie mieszkasz?

Napisano

> pod warszawą

a to doopa sick.gif

na śląsku to bym Ci podesłał kolegę co właśnie sprawdza to wszystko

Napisano

> ale co można z tym zrobić?

> co 3 miesiące godzinę dłubać pilniczkiem?

Poszukać serwisu z analizatorem spalin, niekoniecznie tej firmy co kocioł. Telefonicznie pytaj o tą usługę, a nie o serwis kotła. Tylko to da obraz sytuacji oraz pozwoli zadecydować co zrobić - np. zamontować w oknie podciśnieniowy nawiewnik, który załatwi sprawę, i nie będzie zimno w kiblu.

Jak jest za mało powietrza, to jest to nie tylko niezdrowe dla kotla, ale i dla domowników, zawsze jest jakieś minimalne ryzyko powstania czadu, choćby był to najlepszy kocioł - to tylko maszyna.

P.S. Do czyszczenia między żeberkami można kupić takie miękkie druciaki za max 20 zł - nie rób tego pilniczkiem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Poszukać serwisu z analizatorem spalin, niekoniecznie tej firmy co kocioł. Telefonicznie pytaj o tą

> usługę, a nie o serwis kotła. Tylko to da obraz sytuacji oraz pozwoli zadecydować co zrobić -

> np. zamontować w oknie podciśnieniowy nawiewnik, który załatwi sprawę, i nie będzie zimno w

> kiblu.

> Jak jest za mało powietrza, to jest to nie tylko niezdrowe dla kotla, ale i dla domowników, zawsze

> jest jakieś minimalne ryzyko powstania czadu, choćby był to najlepszy kocioł - to tylko

> maszyna.

w kiblu jest kratka wentylacyjna więc nie rozumiem czego więcej chcieć

seri wyda mi się że to wystarcza.

a jak inni piszą o jakiś wentylacjach pod parapetem to znaczy że nie ma kratki czy ta kratka to za mało?

> P.S. Do czyszczenia między żeberkami można kupić takie miękkie druciaki za max 20 zł - nie rób tego

> pilniczkiem

testowałem i gorzej się czyści

Napisano

> w kiblu jest kratka wentylacyjna więc nie rozumiem czego więcej chcieć

> seri wyda mi się że to wystarcza.

> a jak inni piszą o jakiś wentylacjach pod parapetem to znaczy że nie ma kratki czy ta kratka to za

> mało?

> testowałem i gorzej się czyści

Kanał może być przypchany, może być coś ogólnie nie tak z wentylacją w mieszkaniu (zbyt szczelne), no różnie. Kratka może być też zbyt mała. Ale przez internet to tak można gadać smile.gif

Napisano

> też właśnie mam vailanta i u znajomych też.

> a nie masz problemu jak u mnie?

nie wiem jak vaillant ale moja beretta ma od gory osobne wejscie do komory do dostarczania powietrza, wiec jak doprowadzisz powietrze do pieca to nie ma prawa nigdzie wiac. (u mnie jest to zaslepione bo mam komin turbo).

w zasadzie musisz miec juz teraz doprowadzone jakos powietrze bezposrednio do pieca (komin dwuplaszczowy?) bo piec z zamknieta komora powinien miec presostat spalin i przy braku powietrza bedzie sie co jakis czas wylaczal..

Napisano
  • Autor

> nie wiem jak vaillant ale moja beretta ma od gory osobne wejscie do komory do dostarczania

> powietrza, wiec jak doprowadzisz powietrze do pieca to nie ma prawa nigdzie wiac. (u mnie jest

> to zaslepione bo mam komin turbo).

> w zasadzie musisz miec juz teraz doprowadzone jakos powietrze bezposrednio do pieca (komin

> dwuplaszczowy?) bo piec z zamknieta komora powinien miec presostat spalin i przy braku

> powietrza bedzie sie co jakis czas wylaczal..

właśnie wyłącza się raz na jakiś czas na wyrzucanie spalin.

macie jakiegoś magika z zachodniego podwarszawia do polecenia?

Napisano

> a to doopa

> na śląsku to bym Ci podesłał kolegę co właśnie sprawdza to wszystko

Jeżeli ręczysz za kolegę, że nie jest to kolejny serwisant, który przychodzi, sprawdza czy gaz nie ucieka, piec ogarnie szczotką byle jak, zabierając 200zł klientowi z kieszeni, to poproszę namiar.

Potrzebuje:

- wyczyścić porządnie piec

- wyregulować piec, zakładając poprawki na nową instalację.