Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie noPb przy jezdzie na LPG

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od jakiegos czasu prowadze skrupulatnie notatki kiedy gdzie i ile tankowalem i wychodzi mi ze na 100km auto spala okolo 2-3l noPb oraz okolo 11lpg. Wnioskuje iz jest to jak najbardziej nieprawidlowe zachowanie i tu moje pytanie do szanownych forumowiczow od czego zaczac? smile.gif Gdie szukac przyczyn zuzycia PB przy jezdzie na LPG. Co sprawdzic?

Pozdrawiam

Michal

Napisano
  • Autor

W zasadzie tak. Jakby nie liczyc zawsze tyle wychodzi w dodatku wskazowka "opada" w czasie jazdy tak jakby jadac na pb rowniez palil benzyne badz ta uciekala smile.gif

Napisano

Witam

A jak odpalasz samochód to nie odpala Ci czasem na PB i nie przełącza dopiero w czasie jazy na gasss, jak mądżejsza instalacja LPG? Jeśli tak to już wiadomo gdzie ucieka PB smile.gif

Napisano
  • Autor

Instalka 2 generacja z Bingo. Przelacza na gaz po 2.5tys obrotow.

Napisano

2,5tys obr/min to jeden z warunkow do przelaczenia drugi to temp plynu chlodzacego ja mam ustawione na min temp plynu 15'C i dopiero wtedy sie przelancza po osiagnieciu 15'C i 2000 obr/min. okres do zagrzania sie plynu auto jest na benzolu i do tego na ssaniu i dlatego tez pali benzol. ja sie nie martwie a nawet ciesze bo przynajmniej od czasu do cvzasu benzolem sie posmaruje to i owo smile.gif

Napisano

> Instalka 2 generacja z Bingo. Przelacza na gaz po 2.5tys obrotow.

No to już wiadomo gdzie podziewa się PB smile.gif

Pozdrawiam ok.gif

Napisano
  • Autor

Problem w tym ze benzyny ubywa przy jezdzie na gazie a nie na odpalaniu tylko.

Napisano

> Problem w tym ze benzyny ubywa przy jezdzie na gazie a nie na

> odpalaniu tylko.

Mialem tak samo w CC900 gaznikowym. Tylko tam sie okazalo ze elektrozawor na przewodzie palilwowym ktory odcinal benzyne podczas jazdy na gazie nie byl w pelni sprawny. Musialem go rozebrac i uszczelnic.

Ale przy wtesku nie ma nic takiego. Jedyna mozliwosc to ze wtryskiwacze moge podawac benzyne mimo tego ze jedzie na gazie. Ale dlaczego? Moze to byc zarowno wina wtryskiwaczy jak i elektroniki.

Napisano

> Problem w tym ze benzyny ubywa przy jezdzie na gazie a nie na

> odpalaniu tylko.

nie odcina ci wtrysków przy zasilaniu LPG.

Jak silnik bedzie pracowal na LPB odepnij wtyczkę od wtryskiwaczy i zobacz czy bedzie zmiana w pracy sinika

Napisano

jakby dawal pb o lpg to byl sie wyrabialy rozne rzeczy. jak w gaznikowcu sie zmiesza jedno z drugim to kaplica nigdzie sie nie dojedzie a jak sie ma nieszczescie to zgasnie. cos nie wirze zeby podawal rownoczesnie gaz i pb i zeby to nie bylo wyczowalne np w telepoczacym sie silniku

Napisano

> jakby dawal pb o lpg to byl sie wyrabialy rozne rzeczy. jak w

> gaznikowcu sie zmiesza jedno z drugim to kaplica nigdzie sie nie

> dojedzie a jak sie ma nieszczescie to zgasnie.

to nie gaźnikowiec..

cos nie wirze

> zeby podawal rownoczesnie gaz i pb i zeby to nie bylo wyczowalne

> np w telepoczacym sie silniku

widziałem na własne oczy silnik pracujacy na LPG a bajurka się lała...

płec piękna jeździła i nie widziała żadnego problemu hahaha.gif

Napisano

Ja mam sekwencje-czyli chyba 4 generacji i jak go mocniej deptam na gazie to widac ze bierze tez paliwko. Ale to tylko jak go mocno deptam. Moze jest tak ze on ma za malo oktanów z LPG-chociaz LPG jest podobno bardziej oktanowe, i bierze sobie jeszcze bezynke. Tez sie nad tym zastanawialem

Napisano

> Moze jest tak ze on ma za malo oktanów z LPG-chociaz LPG

> jest podobno bardziej oktanowe, i bierze sobie jeszcze bezynke.

> Tez sie nad tym zastanawialem

Nawet nie podobno tylko jest wiecej oktanowe.

Srednio ma okolo 110 oktanow. Ale to nie znaczy ze przez to silnik powinien byc mocniejszy. Wrecz przeciwnie. Im mniej oktan, tym silnik bardziej zwawy.

Napisano

tak sie zastanawiam i włsnie tez zauwazyłem ze przy ostrzejszej jezdzie wskazóweczka leci w dół :/ mowiłem gazowniką o tym to stwierdzili ze nie mozliwe ale własnie odepne wtyke od wtryskiwaczy to zoabcze....a tak na marginesie to moze odcięcie pompy paliwa w czasie jezdy na LPG załatwi sprawe?

Napisano

> tak sie zastanawiam i włsnie tez zauwazyłem ze przy ostrzejszej

> jezdzie wskazóweczka leci w dół :/ mowiłem gazowniką o tym to

> stwierdzili ze nie mozliwe ale własnie odepne wtyke od

> wtryskiwaczy to zoabcze....a tak na marginesie to moze odcięcie

> pompy paliwa w czasie jezdy na LPG załatwi sprawe?

A gdzie jest ta wtyczka od wtryskiwaczy?

Napisano
  • Autor

Chyba zaczne od odciecia pompy paliwa ale na razie mechanicznego aby recznie przelaczac jezeli pomoze to podlacze przez przekaznik aby przy przejsciu na gaz automatycznie przelaczalo.

Napisano

> Chyba zaczne od odciecia pompy paliwa ale na razie mechanicznego aby

> recznie przelaczac jezeli pomoze to podlacze przez przekaznik

> aby przy przejsciu na gaz automatycznie przelaczalo.

no własnie to samo chce zrobic ale czytałem gdzies kiedys na kaciku ze takie rozwiazanie ma jakis negatywny wpływ na cały układ, wiesz cos moze o tym ?

Napisano
  • Autor

No niby listwa wtryskiwaczy sie grzeje smile.gif dlatego na razie chce zrobic pstryczka elektryczka aby recznie wlaczac wylaczac pompke i np co jakis czas (w trasie) zalaczac ja na 15 minut na 100km jazdy. Mysle ze cos takiego uchroniloby wtryski przed zapieczeniem oraz noPb od spalania. Czekam az sie ociepli i do dziela bo wkurza mnie to spalanie benzyny. Jeszcze sprawdze wtryskiwacze jak koledzy wczesniej radzili.

Napisano

> forumowiczow od czego zaczac? Gdie szukac przyczyn zuzycia PB

> przy jezdzie na LPG. Co sprawdzic?

> Pozdrawiam

> Michal

Założyć odcięcie pompy paliwa

Napisano

A w jaki sposob to zrobic? Czy wystarczy zrobic wylacznik na kabelu od zasilania do pompy?

Napisano

> A gdzie jest ta wtyczka od wtryskiwaczy?

przy listwie, w pobliżu kompa

Napisano

> Witam,

> Od jakiegos czasu prowadze skrupulatnie notatki kiedy gdzie i ile

> tankowalem i wychodzi mi ze na 100km auto spala okolo 2-3l noPb

> oraz okolo 11lpg. Wnioskuje iz jest to jak najbardziej

> nieprawidlowe zachowanie i tu moje pytanie do szanownych

> forumowiczow od czego zaczac? Gdie szukac przyczyn zuzycia PB

> przy jezdzie na LPG. Co sprawdzic?

> Pozdrawiam

> Michal

A i sie mnie przypomniało że niektóe instalki jak sie silnik kręci na wysokie obroty to sie na benzin przełączają frown.gif

Napisano

> A i sie mnie przypomniało że niektóe instalki jak sie silnik kręci na

> wysokie obroty to sie na benzin przełączają

Zgadza sie niektore maja taki bajerek ze jak naprawde trzeba pocinac to daja na benze gdzies o tym czytalem ale gdzie to niewiem.gif ale mysle ze to sie da ustawic podczas strojenia instalki

Napisano

> A i sie mnie przypomniało że niektóe instalki jak sie silnik kręci na

> wysokie obroty to sie na benzin przełączają

a kontrolka od stanu isntalacji - gaz\benzyna wstedy jak sie zachowuje ?? jesli swieci sie tak jakby bylo na gazie caly czas to juz wiem skad u mnie ten problem...

Napisano

Ja mam brc just i wlasnie u mnie tak jest ze sie przelacza na benzyne przy wyzszych obrotach, ale...

Nie jest to tak jak sobie koledzy wyobrazacie, ze wiedzy kierowcy nagle zaczyna jechac na benzynie.

Wszystko zalezy jak jest ustawione.

U mnie jest tak, ze jak sie przekroczy 6000rpm to swiatelko zielone(od gazu) zmienia kolor na zolte, czuc lekkie szarpniecie(a moze nawet nie zupelnie lekkie) i jak sie go dalej kreci, to jedzie na benzynie. Gdy tylko obroty spadna ponizej chyba 3000rpm spowrotem wraca na gaz.

Czasem jak np potrzebuje szybko przyspieszyc to go specjalnie dokrecam do tych 6000rpm i dopuki potrzebuje przyspieszac, to tak zmieniam biegi zeby ani na chwile obroty nie zeszly ponizej 4000rpm to wtedy trzyma na benzynie.

Nie wiem czy to jest zdrowe dla silnika, bo przy tych 6000rpm w momencie przelaczania czuc wyrazie szarpniecie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.