Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stacyjka???

Featured Replies

Napisano

Witam mam pytanie ponieważ na skośnookich prawie nic się nie dzieje to zapytam tutaj ok.gif, nawaliła mi stacyjka TZ. niby wszystko ok lecz nie kręci rozrusznikiem a auto potrzebuje codziennie ja i moja mulher.gif, o ile ja sobie jeszcze radzę odpalając na krótko to mulher.gif wcale frown.gif

I teraz pytanie jak podłączyć guzik start (oczywiście tymczasowo ,od maszyny zlosnik.gif bo taki mam) do instalacji tak żeby mulher.gif przycisnęła i auto odpali a zgasi kluczykiem hmm.gif, rozchodzi mi się pod jakie (które) przewody od stacyjki go podłączyć , nowa kostka dopiero w wtorek(28.01.14r)

PS. Almera N15

Napisano

> rozchodzi mi się pod

> jakie (które) przewody od stacyjki go podłączyć ,

Pod te, którymi odpalasz "na krótko" ok.gifzlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> Pod te, którymi odpalasz "na krótko" .

Ja robię zworkę na rozruszniku ok.gif, a które to są na kostce to niewiem.gif

Napisano

> Ja robię zworkę na rozruszniku , a które to są na kostce to

Bez schematu to trudno dumać nie mając samochodu pod ręką. Ale na kostce w stacyjce w 99% przypadków masz plus akumulatora i trzy albo cztery odchodzące plusy do instalacji, między innymi ten do cewki bendixa przy rozruszniku. Powiem tak (bo sam tak to robię) - zwieraj na chwilę kolejno każdy z każdym i jak usłyszysz cyknięcie rozrusznika, to będą właśnie kable których szukasz. Masy tam nie ma, więc raczej niczego nie pospawasz grinser006.gif.

Napisano

> Witam mam pytanie nawaliła mi

> stacyjka pod

> jakie (które) przewody od stacyjki go podłączyć , nowa kostka dopiero w wtorek(28.01.14r)

> PS. Almera N15

Jeśli zaufać schematowi, to na przewodzie G (zielony) masz stały plus. Odpływ na bendiks rozrusznika to przewód B/W (białoczarny) i na ten przewód musisz podać napięcie z przycisku START ENGINE grinser006.gif najlepiej po zapłonie.

Książka online

287479520-Kopiaslide-232-1024.jpg

post-109606-14352522984128_thumb.jpg

Napisano

> Jeśli zaufać schematowi, to na przewodzie G (zielony) masz stały plus. Odpływ na bendiks

> rozrusznika to przewód B/W (białoczarny) i na ten przewód musisz podać napięcie z przycisku

> START ENGINE najlepiej po zapłonie.

> Książka online

Czy 1 to cos w rodzaju jakiegoś przekażnika?

Rozumiem, że ten plus akumulatora należy podać na chwile na przewód rozrusznika, a co z włączeniem wcześniej stacyjki?

Napisano

> Czy 1 to cos w rodzaju jakiegoś przekażnika?

1 to właśnie kostka stacyjki, plus należy podać na stałe kolejno na ACC i ON, i na chwilę ST w celu uruchomienia silnika.

Napisano

> Czy 1 to cos w rodzaju jakiegoś przekażnika?

Kolega Amazaque już Ci wyjaśnił: 1 to stacyjka z narysowanym "torem prądowym" grinser006.gif uruchamiania rozrusznika.

> Rozumiem, że ten plus akumulatora należy podać na chwile na przewód rozrusznika, a co z włączeniem

> wcześniej stacyjki?

Żeby ten przyciski START ENGINE miał sens, to powinieneś podawać plus po zapłonie, czyli normalnie szanowna małżonka przekręci klucz, aż się deska obudzi, czyli włącza zapłon (do pozycji ON na schemacie), a następnie przyciśnie Twój START i gotowe.

Przewód przy stacyjce, na którym pojawi się napięcie po zapłonie, z łatwością wyszukasz najzwyklejszym multimetrem lub nawet żarówką.