Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Umieszczenie parownika

Featured Replies

Napisano

Panowie (i panie) grinser006.gif

Pacjentem jest cc 1.1 z instalacją chyba II generacji na śrubę (kiedyś był krokowiec). Parownik mam umieszczony na dole (samym dole po lewej stronie pod zderzakiem)

Do niego idą długie węże wodne i długi wąż ze śrubą do miksera.

Jak się robi zimno, to węże są do połowy ciepłe, a a im bliżej parownika - tym bardziej zimne. Parownik jest zimny, a teraz przy tych mrozach, nawet po rozgrzaniu silnika do 90 stopni, po przełączeniu na gaz w niecałą minutę zamarza.

Czy owe położenie parownika jest poprawne, czy podsunąć go w górę, tym samym skracając znacznie węże chłodzenia i wąż do miksera? Czy wtedy jest większa szansa na niezamarzanie?

Napisano

> Panowie (i panie)

> Pacjentem jest cc 1.1 z instalacją chyba II generacji na śrubę (kiedyś był krokowiec). Parownik mam

> umieszczony na dole (samym dole po lewej stronie pod zderzakiem)

> Do niego idą długie węże wodne i długi wąż ze śrubą do miksera.

> Jak się robi zimno, to węże są do połowy ciepłe, a a im bliżej parownika - tym bardziej zimne.

> Parownik jest zimny, a teraz przy tych mrozach, nawet po rozgrzaniu silnika do 90 stopni, po

> przełączeniu na gaz w niecałą minutę zamarza.

> Czy owe położenie parownika jest poprawne, czy podsunąć go w górę, tym samym skracając znacznie

> węże chłodzenia i wąż do miksera? Czy wtedy jest większa szansa na niezamarzanie?

zamontować przy kielichu

Napisano

jak najwyżej i jak najbardziej schowany, inaczej będzie zamarzać

Napisano

nie zaobserwowałem tego zjawiska u siebie, a u mnie reduktor (nawet przed przebudową instalacji) był najwyższym punktem

Napisano

> Do niego idą długie węże wodne i długi wąż ze śrubą do miksera.

> Jak się robi zimno, to węże są do połowy ciepłe, a a im bliżej parownika - tym bardziej zimne.

Jakoś na AK wyczytalem, ze im dluzszy wąż od reduktora do miksera tym gorsza reakcja na depniecie.

> Czy owe położenie parownika jest poprawne, czy podsunąć go w górę, tym samym skracając znacznie

> węże chłodzenia i wąż do miksera? Czy wtedy jest większa szansa na niezamarzanie?

Po pierwsze sprawdz sposób wpiecia reduktora w uklad chlodzenia. W przypadkach podmarzania zalecia się wpiecie szeregowe w maly obieg wystarczy za nagrzewnicą (mialem i polecam - nie zauważylem roznicy w ogrzewaniu).

A po drugie (jesli 1 zawiedzie): przeloz reduktor w miejsce bardziej osloniete - skracajac przy okazji przewody wodne i lpg ze srobka (bedzie sie wolniej wychladzac i lepiej powinien reagowac na but.gif)

Napisano

> ... Po pierwsze sprawdz sposób wpiecia reduktora w uklad chlodzenia. W przypadkach podmarzania zalecia się wpiecie szeregowe w maly obieg wystarszy za chlodnica ...

Chyba za nagrzewnicą ...

Miałem w dwóch autkach i same plusy. BX14 odpalał przy -17 i nie było problemów.

Napisano

> Chyba za nagrzewnicą ...

o - to to, 20.GIF za korekte

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze sprawdz sposób wpiecia reduktora w uklad chlodzenia. W przypadkach podmarzania zalecia

> się wpiecie szeregowe w maly obieg wystarczy za nagrzewnicą (mialem i polecam - nie zauważylem

> roznicy w ogrzewaniu).

Mam wpięty jeden wąż na wejściu do nagrzewnicy, drugi na wyjściu z nagrzewnicy i grzeje w porządku cool.gif Zresztą zmieniałem silnik z 900 na 1.1 i właśnie węże wodne do reduktora zostawiłem tak samo wpięte jak były w 900.

Brat w seju 900 miał dokładnie reduktor w tym samym miejscu co ja, no i zimą miał problem, ale tylko przy zbyt szybkim przełączaniu na gaz. Po rozgrzaniu silnika mu nie marzł (jak jest w moim przypadku)

W punto zaś miałem reduktor w najwyższym punkcie, właśnie przy kielichu, no i nie zauważyłem faktu jego zamarzania w największe mrozy

> A po drugie (jesli 1 zawiedzie): przeloz reduktor w miejsce bardziej osloniete - skracajac przy

> okazji przewody wodne i lpg ze srobka (bedzie sie wolniej wychladzac i lepiej powinien

> reagowac na )

Tak właśnie myślę przemieścić go w okolice komputera/kielicha - wszystkie węże na oko skrócą się trzykrotnie.

Co do reagowania na gaz, to jakoś dużej różnicy nie ma między benzyną a lpg na krótkich dystansach, ale już jak jest dobrze nagrzany silnik, to na benzynie w trasie czuć szybszą reakcję.

Napisano

> W punto zaś miałem reduktor w najwyższym punkcie, właśnie przy kielichu, no i nie zauważyłem faktu

> jego zamarzania w największe mrozy

W 3 samochodach mialem/mam parownik przy kielichu i to praktycznie na poziomie zbiornika wyrownawczego (teoretycznie czesciowo mogly byc zapowietrzone).

I bez wzgledu na sposob podlaczenia (szeregowo/rownolegle) nigdy nie zdazylo jakiekolwiek podmarzanie.

Sadze wiec, ze przeniesienie na kielich powinno pomoc. ok.gif

Napisano

Montuj przy kielichu jak wszyscy radzą, u mnie też mam parownik powyżej zbiorniczka wyrównawczego, wpięty równolegle do małego obiegu i przy -20c można odpalać i jechać smile.gif

Napisano
  • Autor

Operacja przemieszczenia parownika zakończona sukcesem. Na gaziku przy mrozie jeździ, nie wieje mu mroźnym wiatrem. Ale jest jedno ale. Węże dalej są chłodne. Obstawiam termostat. Ale to już jak będzie cieplej zlosnik.gif

Nowe umieszczenie parownika, trochę druciarsko, ale spełnia swoje zadanie.

p163.jpg