Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przerobienie wkrętarki akumulatorowej na zasilanie sieciowe?

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam wkrętarkę verto 14,4V. W związku z tym że padł w niej aku, a wkrętarka jest całkiem dobra to uznałem że przerobię ją na sieciową grinser006.gif

Znalazłem zasilacz 12V 17A, który powinien w zupełności wystarczyć... po podłączeniu rzeczywiście tak jest (wkrętarki na najwyższym biegu nie zatrzyma się ręką), ale wiadomo że przy takich parametrach napięcia wkrętarka będzie miała "ciężki start" podczas np wykręcania wkręta lub podczas ostatecznego dokręcania pod dużym obciążeniem... chodzi o sam początek rozruchu.

Wpadłem na pomył, żeby w obudowie baterii zamontować jakiś kondensator... no właśnie jakiś... doradzicie coś bo ja w tej kwestii niestety zielony jestem wink.gif ?

W ogóle pytanie czy dobrze kombinuję i takie rozwiązanie ma szanse działać?

Napisano

a nie możesz po prostu zostawić baterii ? Poza tym prąd 17 amper to bardzo dużo, jaki ma pobór prądu ta wkrętarka ?

Kondensator nie jest potrzebny, to co jest w zasilaczu w zupełności wystarczy.

Napisano
  • Autor

> a nie możesz po prostu zostawić baterii ?

Mówisz o podłączeniu zasilacza bezpośrednio pod ogniwa i dalej do wkrętarki? Wydaje mi się,że przy takim rozwiązaniu ogniwa baterii bardzo szybko się wyleją/spuchną/wybuchną - podczas obciążenia gdzie będzie płynął prąd kilka/kilkanaście amperów. No chyba że się mylę? Gdyby taka opcja działała to by było najlepsze rozwiązanie, gdyż wrazie "W" z ogniw miałbym napięcie na jakieś 10minut pracy, żeby coś dokończyć.

> Poza tym prąd 17 amper to bardzo dużo, jaki ma pobór

> prądu ta wkrętarka ?

> Kondensator nie jest potrzebny, to co jest w zasilaczu w zupełności wystarczy.

17A to dużo, ale wkrętarki podczas maksymalnego obciążenia chwilowo pobierają nawet do 30-40A... średnio wychodzi około 10-14A podczas normalnej pracy plus jakiś tam zapas, takżę zasilacz pasuje - tylko kwestia tego niższego napięcia.

Napisano

A jaki to zasilacz-transformatorowy czy już impulsowy, ma stabilizację napięcia wyjściowego?

Z bezpośrednim podłączeniem do akumulatorka to byłbym ostrożny, bo faktycznie może być bum hehe.gif

Kondensator może i coś by dał, ale musiałby być sporej pojemności a nie wiem jak na ładowanie takiego kondensatora zareagowałby zasilacz. Mogło by się coś upalić, zresztą i przy starcie wkrętarki pod obciążeniem (bez kondensatora) mogą być problemy, ale to wszystko zależy od zasilacza...

Najpewniej i chyba najtaniej... kupić następną wkrętarkę grinser006.gif albo zasilić to co masz teraz z akumulatora samochodowego 12V ok.gif

Napisano
  • Autor

Zasilacz impulsowy ze stabilizacją. Jest zdecydowanie poręczniejszy niż aku samochodowy hehe także takiego alternatywnego źródła zasilania nie biorę pod uwagę:)

Co do kupna nowej wkrętarki - to drugie moje wyjście jeśli ten pomysł nie wypali. Patrzyłem na wymienne aku do swojej, ale ceny oryginału lub firmowego zamiennika to rzeczywiście praktycznie koszt nowej wkrętarki... więc średni interes, a zasilacz mam za free smile.gif

Napisano

Jeśli impulsowy to musisz po prostu przetestować, bo przy większym obciążeniu będzie się wyłączał (firmowy) lub ulegnie uszkodzeniu (nie firmowy) hehe.gif

Kondensatory to on już w środku posiada, ale jeśli chciałbyś eksperymentować to możesz spróbować coś z zakresu pojemności 10 000-20 000 uF, napięcie min 16V, tylko pamiętaj o właściwej polaryzacji grinser006.gif

Napisano

> Mówisz o podłączeniu zasilacza bezpośrednio pod ogniwa i dalej do wkrętarki? Wydaje mi się,że przy

> takim rozwiązaniu ogniwa baterii bardzo szybko się wyleją/spuchną/wybuchną - podczas

> obciążenia gdzie będzie płynął prąd kilka/kilkanaście amperów. No chyba że się mylę?

Mylisz się. Zasilacz daje tylko 12V. One nawet nie będą naładowane. Nie będą pobierać żadnego prądu. Tylko przez chwilę po ciężkim rozruchu.

Napisano

Jeśli to zasilacz transformatorowy, to spokojnie da radę, jeśli impulsowy to musi być przystosowany do obciążeń indukcyjnych i w dodatku o ciężkim rozruchu. Co do podłączenia przewodu ja chyba zdecyduję się na gniazdo i wtyk Speakon (firma Neutrik) - 30 A prądu ciągłego i w dodatku przystosowane do cieżkich warunków (zastosowania sceniczne). Ale ja mam transformator 19V od starego UPSa, a zamiast baterii planuję wsadzić kondensator największy jaki znajdę grinser006.gif co ułatwi rozruch. Zasilanie przewodem jakieś 5m 2x2,5mm2 (część niskonapieciowa, zasilacz będzie leżał na podłodze).

Dla mnie to koszt gniazda Speakon, więc coś koło 20 - 30 zł. Taniej niż nowa wkrętarka, a na pewno się przyda smile.gif

Napisano

> Wpadłem na pomył, żeby w obudowie baterii zamontować jakiś kondensator... no właśnie jakiś...

> doradzicie coś bo ja w tej kwestii niestety zielony jestem ?

> W ogóle pytanie czy dobrze kombinuję i takie rozwiązanie ma szanse działać?

Kondensator o takiej mocy aby to miało sens będzie duży i drogi. A jak coś pójdzie nie tak, to może strzelić. Kup duże trafo, mostek diodowy i gotowe.

Napisano

> 17A to dużo, ale wkrętarki podczas maksymalnego obciążenia chwilowo pobierają nawet do 30-40A...

> średnio wychodzi około 10-14A podczas normalnej pracy

Mierzyłeś ten prąd, czy mówisz orientacyjnie?