Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stukotanie w silniku

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem.

Dzisiaj wjechałem sobie autkiem na kanał i szukałem sondy lambda. Znalazłem ją, ale sprawdziłem także gdzie idzie ten kabel i oczywiście doszedłem do tej plastikowej "puszki" przy masce. Zdjąłem obudowę i sprawdziłem, co tam jest.

Jako że rozebrałem no to złożyłem wszystko do kupy, oczywiście sondy nie ruszałem. Wsiadam do auta, odpalam silnik a tutaj słyszę jakieś stukotanie. Nie przejąłem się za bardzo bo silnik był robiony już robiony w ASO i od tamtego czasu postukuje. Ale jak dałem wsteczny, wyjechałem z garażu i ruszyłem do przodu jak zwykle (czyli troszkę agresywnie) to usłyszałem takie dziwne dźwięki wydobywające się z pod maski, to już nie było stukotanie ale trukot. Zastanawiałem się co to jest, podniosłem klapę i nasłuchuje skąd jest ten odgłos i wydedukowałęm że wydobywa się w okolicy silnika krokowego. Co to może być koledzy, czyżby wał rozrządu padał i zawory waliły jak głupie ?? A może wymiana oleju załatwi sprawę bo do wymiany zostało jakiś tysiak, a olej i tak ma już 1,5 roku.

A mam też pytanie, bo miałem kłopoty z obrotami. Samochód jak był rozgrzany to dochodził tylko do 4500 obr/min. (jak zimny to też). Kupiłem i wlałem STP-ka do czyszczenia wtrysków. Zaczęło się poprawiać i dochodził do 6500 obrotów. Ale teraz znowu widzę że 4500 i ani grama więcej. Co może go tak hamować, wtryski do wymiany :> Czy może ta sonda lambda??

Pozdrówka

MW 1,6 16v

Napisano

Jezeli walek rozrzadu jest uszkodzony (a brak obrotow moze na to wskazywac), to nie stukaja zawory (bo one sie nie otwieraja do konca i nie da sie ich w ten sposob zepsuc), a jedynie dzwignie o krzywki. Skoro jednak STP pomogl szukalbym innej przyczyny - chyba, ze teraz juz nie pomaga smile.gif Do wtryskiwaczy tez warto by zajrzec. Sprawdz stan filtrow powietrza i paliwa.

Napisano

No stary ty się przejedz do dobrego lekarza bo to co piszesz to mi wygląda na objawy padaczki lub spartolonej wcześniej naprawy.

No i wymień olej!!

Napisano
  • Autor

> No stary ty się przejedz do dobrego lekarza bo to co piszesz to mi

> wygląda na objawy padaczki lub spartolonej wcześniej naprawy.

> No i wymień olej!!

No niestety ale chyba masz racje, ludziska z ASO nie mieli pojęcia co mu jest więc celowali na ślepo i tylko pogorszyki sprawę. Muszę sie przejechać do innego serwisu ASO. Znacie moze jakiś dobry w Poznaniu??

Napisano
  • Autor

> a czemu się na ASO uparłeś??

Nie musi być ASO, a może znasz jakiś dobry serwis gdzie zdiagnozują i naprawią. Może być w Poznaniu ale najlepiej okolice leszna.

Co prawda mam jedneg dobrego mechanika ale ostatnio jakiś drogi sie zrobił 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.