Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypadanie zapłonu powyżej 100 km/h

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio borykam się z następującym problemem:

Podczas jazdy z prędkością większą niż 100 Km/h (110 np.), "wrzuceniu" luzu i zmniejszeniu prędkości do 85-90 Km/h (bez hamowania) następuje przerwa w zapłonie (świecą się kontrolki jak przy rozruchu). Jednak, gdy wbiję bieg i dam "gaz do dechy" autko powraca do życia (Nie muszę kręcić rozrusznikiem).

Podejrzewam, że jest to wina silniczka krokowego czy może EGR daje znać, że nie ma co czekać do wiosny (auto kupiłem niedawno i nie miałem problemu z Check Engine-m) i zaślepić go teraz (komputer może dostawać jakiś sygnał błędu i robić takie cyrki ?).

Miał ktoś podobny problem ?

Napisano

LPG na pokładzie jest?

Filtr powietrza w jakim stanie jest?

Podaj również jaki to dokładnie jest silnik.

A i to nie jest wypadanie zapłonu po prostu silnik Ci gaśnie na luzie przy dużych prędkościach. Przy wypadaniu zapłonu to na biegu i przyspieszaniu miałbyś szarpanie.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> LPG na pokładzie jest?

Jest od niedawna i dotychczas nie było żadnego problemu

> Filtr powietrza w jakim stanie jest?

Filtr powietrza jest świeży bo był wymieniany zaraz po instalacji LPG (koniec lata 2013)

> Podaj również jaki to dokładnie jest silnik.

1.6 , jeden wtrysk, X16SZR , rok 99

Napisano

> Jest od niedawna i dotychczas nie było żadnego problemu

Masz kompensacje na reduktorze?

Jeżeli nie masz, to zdejmij łącznik z wiatrołapu i filtra powietrza, można tak spokojnie jeździć, a jeżeli chcesz mieć wszystko idealnie to zastanów się na kompensacją reduktora.

Łącznik to ten zaznaczony na czerwono:

287496111-5eaf8d1c12dbf8af.jpg

PZDR VEN

post-53807-14352523065152_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Masz kompensacje na reduktorze?

> Jeżeli nie masz, to zdejmij łącznik z wiatrołapu i filtra powietrza, można tak spokojnie jeździć, a

> jeżeli chcesz mieć wszystko idealnie to zastanów się na kompensacją reduktora.

Z tego co mi świta to chyba jest kompensacja przy reduktorze (sprawdze) i łącznik od wiatrołapu jest zdjęty.

A więc w razie czego nie zostanie mi nic innego, tylko udać się do gazownika ?

Napisano

> Z tego co mi świta to chyba jest kompensacja przy reduktorze (sprawdze) i łącznik od wiatrołapu

> jest zdjęty.

To jeżeli jest kompensacja to po co zdejmował ten łącznik, zupełnie bez sensu albo gaziarz nie wie do czego służy kompensacja.

> A więc w razie czego nie zostanie mi nic innego, tylko udać się do gazownika ?

Przetestuj czy masz takie same objawy podczas jazdy na benzynie, wtedy to wykluczy inne elementy oprócz LPG.

PZDR VEN

Napisano

pytanie po co jedziesz na luzie? Ani to oszczędne ani dobre dla silnika. Jeżeli jazda na luzie ma na celu zaoszczędzenie paliwa to jesteś w błędzie. Hamowanie silnikiem powoduje odcięcie dopływu paliwa

Napisano

> Witam

To nie wypadające zapłony.

To brak kompensacji składu mieszanki paliwowej.

Napisano

> pytanie po co jedziesz na luzie? Ani to oszczędne ani dobre dla silnika.

Już tu gdzieś wyczytałem, że zatkana odma zwiększa ciśnienie oleju w silniku... hmm.gif

Teraz dowiaduję się, że jazda na luzie szkodzi silnikowi... niewiem.gif

Kolega jeździ na luzie, bo gdzieś dojeżdża wybiegiem? Nie wiem, nigdy tak nie jeździsz? Po co do końca deptać gaz, a następnie hamować?

> Hamowanie silnikiem powoduje odcięcie dopływu paliwa

Co do odcinania paliwa, to masz rację, ale nie zawsze o to chodzi.

Napisano

> Już tu gdzieś wyczytałem, że zatkana odma zwiększa ciśnienie oleju w silniku...

> Teraz dowiaduję się, że jazda na luzie szkodzi silnikowi...

> Kolega jeździ na luzie, bo gdzieś dojeżdża wybiegiem? Nie wiem, nigdy tak nie jeździsz? Po co do

> końca deptać gaz, a następnie hamować?

> Co do odcinania paliwa, to masz rację, ale nie zawsze o to chodzi.

ok, zbyt ogólne pojęcie "szkodzi silnikowi" I nie dosłownie

Co do dojeżdżania wybiegiem itp to mowa tutaj o jeździe ponad 100 km/h i wytracaniu prędkości zwykłym toczeniem (tak można przejechać parę kilometrów). Jak się umie jeździć to nie trzeba deptać gazu do momentu, kiedy trzeba hamować. Przynajmniej w automacie można się nauczyć odpowiednich zachowań. Bo u nas nagminne jest używanie sprzęgła i zbyt szybkie zużycie elementów skrzyni biegów

Napisano
  • Autor

Ok , spróbuje zrobić test na samej benzynie ale raczej będzie to wina po stronie LPG. Dziś zrobiłem ponownie "manewr" rozpędzenia się nieco powyżej setki i wrzucenie luzu z tą różnicą, że pomiędzy spadkiem prędkości 95-80 km/h dawałem lekko gazu i nic się nie działo.

> To jeżeli jest kompensacja to po co zdejmował ten łącznik, zupełnie bez sensu albo gaziarz nie wie

Łącznik ten był wywalony już kiedy go kupiłem (jeździł cały czas na benzynie). Gazownik nic tam nie grzebał (chyba)

Napisano

przy LPG problemem jest dławienie powietrza przy dużej prędkości. Pomaga zdjęcie tego łącznika przed filtrem. Miałem to samo kiedyś w Astrze

Napisano

> Co do odcinania paliwa, to masz rację, ale nie zawsze o to chodzi.

I nie zawsze to działa na LPG ok.gifwink.gif

PZDR VEN

Napisano

> pomiędzy spadkiem prędkości 95-80 km/h dawałem lekko gazu i nic się nie działo.

Ewidentnie dławi Ci silnik. Jeżeli objawy nie pojawią się na NoPb to polecam Ci podjechać do innego gaziarza w celu regulacji powinna pomóc jak będzie dobrze zrobiona.

> Łącznik ten był wywalony już kiedy go kupiłem (jeździł cały czas na benzynie). Gazownik nic tam nie grzebał (chyba)

To jeżeli tego łącznika nie było to po co gaziarz naciągał Cię na kompensację.

PZDR VEN

Napisano

> I nie zawsze to działa na LPG

No wiesz, ktoś tu kiedyś słusznie zauważył, że gasss to do zapalniczek jest, a nawet najlepsze zapalniczki są na benzynę... grinser006.gifbiglaugh.gif

Napisano

> No wiesz, ktoś tu kiedyś słusznie zauważył, że gasss to do zapalniczek jest, a nawet najlepsze

> zapalniczki są na benzynę...

Ja akurat uważam, że jeżeli nie ma przeciw skazań warunkami technicznymi silnika to jak najbardziej można założyć LPG, ale to tak samo jak z kupnem z samochodu albo kupujesz drogie sprawdzone marki i cieszysz się bez awaryjnością i ekonomią lub kupujesz tanie, kiepskiej jakości auto i modlisz się aby przejechało z punktu A do punktu B, no i najważniejsze jakość wykonania i wiedza gazownika.

Co do wysprzęglania samochodu przy dużych prędkościach to moim zdaniem proszenie się o kłopoty, uważam że jednak na koła powinna zawsze działać siła silnika, przykładowo: przy ewentualnym awaryjnym hamowaniu, kontrowaniu i potrzebie wyciągnięcia auta z poślizgu na luzie wiele nie zdziałasz.

Przy LPG sprawdza się funkcja cut off - czyli odcinanie gazu przy hamowaniu silnikiem, ale z tego co wiem nie wiele II generacji instalacji LPG to posiada, a jeżeli już ma to gazownikom nie chce się tego aktywować i ustawiać.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Sorki, że się długo nie odzywałem ale nie miałem czasu.

A więc tak , kompensacji jednak nie mam przy moim reduktorze. Poczytałem trochę i z tego co wiem to mogę ją sobie własnymi siłami założyć ale tak czy siak musiał bym odwiedzić gazownika w celu regulacji. Tak więc lepiej dać te "50 zł" gazownikowi za zrobienie kompensacji i regulacje czy podjechać tylko do regulacji ? Czy całkiem zaślepić ten otwór (bo o czymś takim też czytałem, jednak mam spore wątpliwości)

Napisano

Moim zdaniem zrobienie kompensacji może Cię więcej kosztować niż napisałeś.

Ja bym jednak podjechał na regulację w celu poprawnej regulacji biegu jałowego.

Poza tym, jeżeli LPG nie dawno zakładałeś to pewne jest też na gwarancji, więc w ramach gwarancji niech to wyreguluje porządnie.

Nie zaślepiaj wlotu bo to może znacznie pogorszyć osiągi samochodu.

Jak masz ten gumowy łącznik możesz go skierować wyżej w kierunku pasa przedniego aby nie łapał powietrza z grila.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem zrobienie kompensacji może Cię więcej kosztować niż napisałeś.

> Ja bym jednak podjechał na regulację w celu poprawnej regulacji biegu jałowego.

> Poza tym, jeżeli LPG nie dawno zakładałeś to pewne jest też na gwarancji, więc w ramach gwarancji

> niech to wyreguluje porządnie.

Tak zrobie smile.gif

> Jak masz ten gumowy łącznik możesz go skierować wyżej w kierunku pasa przedniego aby nie łapał

> powietrza z grila.

U mnie w miejscu gdzie ten gumowy łącznik powinien wchodzić do filtra powietrza, mam wkręcone (chyba na 4 wkręty) zwykłe plastikowe kolanko 90* skierowane w dół zlosnik.gif

Napisano

A spróbuj wykręcić te kolanko i bez niego jeździć, ale wpierw regulacja.

PZDR VEN