Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Wymiana bocznej szyby.

Featured Replies

Napisano

Wg Etzolda aby wymienić szybę kierowcy trzeba rozwiercić nity tylnej prowadnicy. Prawda to? Stara rozbita więc nie było problemu z demontażem. Ale zastanawiam się czy jednak do montażu nie przygotować wiertaki.

Przy okazji, polecacie używki czy zamienniki szyb bocznych?

Jak zamiennik to jaki?

Moja serce.gif nie zmieściła się na drodze z jakimś świrem, stuknęli się lusterkami, ale tak się złożyło, że poszła nawet szyba. Na szczęście skończyło się tylko na strachu i paru skaleczeniach. Świr nawet się nie zatrzymał, chociaż też stracił lusterko.

Napisano

> Przy okazji, polecacie używki czy zamienniki szyb bocznych?

> Jak zamiennik to jaki?

boczną szybą bym się nie przejmował zanadto, kup co tańsze i z głowy, zwróć tylko uwagę czy ma być zielona czy biała,

znaczenie jakościowe mają szyby czołowe - tanie zamienniki są słabe, szybko się rysują etc.

brat

Napisano
  • Autor

> zwróć tylko uwagę czy ma być zielona czy biała,

Tu mam problem, niby po rozbiciu widać zielony odcień... ale nigdy wcześniej nie powiedziałbym o niej zielona. grinser006.gif

> znaczenie jakościowe mają szyby czołowe - tanie

Właśnie stąd mój dylemat, jutro jadę w objazdówkę po krakowskich złomowiskach, chyba, że możesz polecić jakiś namiar?

Napisano

> Tu mam problem, niby po rozbiciu widać zielony odcień... ale nigdy wcześniej nie powiedziałbym o

> niej zielona.

masz zielonkawą na stówę zlosnik.gif

Napisano

> Tu mam problem, niby po rozbiciu widać zielony odcień...

Trzeba spojrzeć przez szybę na białą kartkę papieru i już wiadomo, jaki ma odcień: zielony, niebieski, czy biały...

Pozdr.

Napisano

> Trzeba spojrzeć przez szybę na białą kartkę papieru i już wiadomo, jaki ma odcień: zielony,

> niebieski, czy biały...

o to, to ok.gif Najskuteczniejszy i najprostszy test.

Napisano

> Właśnie stąd mój dylemat, jutro jadę w objazdówkę po krakowskich złomowiskach, chyba, że możesz

> polecić jakiś namiar?

po używki pewnie trzeba zadzwonić na Heltmana i zapytać, poza tym... nowe to Marco Polo na Przewozie i do Jaan-a gdzieś w Hucie,

a kto może mieć jeszcze używane? hmm nie wiem blush.gif

W całym tym ambarasie finansowo paradoksalnie dobrze że poleciała duża szyba, czasem ludzie celowo chcąc się dostać do auta wybijają małą trójkątną w tylnych drzwiach i potem przeżywają szok dowiadując się ile kosztuje nowa mała trójkątna a ile duża szyba drzwi kierowcy czy pasażera,

Napisano
  • Autor

> masz zielonkawą na stówę

Dzięki i za wyceny też. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> po używki pewnie trzeba zadzwonić na Heltmana

A tego nie znałem, niezła dziura, ale szybka była, za 50PLN moja. grinser006.gif Widok demontażu z samochodu wiertarką... bezcenny. grinser006.gif Dzięki za namiar.

Teraz jeszcze lusterko muszę namierzyć, miałem kleić samo szkło ale i tak nigdzie nie widzę zewnętrznych plastików więc chyba kupię całe używane. Póki co trafiam na same angliki.

Napisano

> A tego nie znałem, niezła dziura, ale szybka była, za 50PLN moja. Widok demontażu z samochodu

> wiertarką... bezcenny. Dzięki za namiar.

niezamaco wink.gif

> Teraz jeszcze lusterko muszę namierzyć, miałem kleić samo szkło ale i tak nigdzie nie widzę

> zewnętrznych plastików więc chyba kupię całe używane. Póki co trafiam na same angliki.

lusterka EU od anglika różnią się wkładem więc jeżeli są w sensownej cenie to można wziąć a wkład EU kupić np na Małej Górze.

Jak ze 2-3 lata temu w G mi kobieta rozbiła lusterko to kupiłem na alle całe używane z demontażu z jakiegoś EU auta, za coś koło 150zł? chyba,

brat

Napisano
  • Autor

> lusterka EU od anglika różnią się wkładem więc jeżeli są w sensownej cenie to można wziąć a wkład

Lusterko do bertone/cabrio było inne?

Do czegoś montowali jeszcze te lusterka? Zafira?

Ogólnie ceny 80-150PLN ale głównie to prawe. grinser006.gif Jak bym jeszcze spasował z kolorem Z163 to już by była bajka. Kiedyś udało mi się tak ze zderzakiem.

Co do samego szkła, zawsze to 30PLN, tak zrobić najprościej, ale póki kobita nie jęczy to szukam całego.

Napisano

> Lusterko do bertone/cabrio było inne?

> Do czegoś montowali jeszcze te lusterka? Zafira?

> Ogólnie ceny 80-150PLN ale głównie to prawe. Jak bym jeszcze spasował z kolorem Z163 to już by

> była bajka. Kiedyś udało mi się tak ze zderzakiem.

> Co do samego szkła, zawsze to 30PLN, tak zrobić najprościej, ale póki kobita nie jęczy to szukam

> całego.

nie chcę Cię wprowadzić w błąd, ale wydaje mi się że wszystkie wersje od 3dr, przez 4,5dr, kombi, cabrio etc miały te same lusterka, Zafira ma natomiast całkowicie inny kształt lusterka - duże, podłużne, zupełnie odmienne od Astr,

brat

Napisano

> nie chcę Cię wprowadzić w błąd,

... ależ wcale się nie mylisz ok.gif