Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kamyk i gwiazdka na szybie.

Featured Replies

Napisano

Szlag jasny by trafił. Wczoraj na naszej cudownej autobanie dostalem nie wiadomo skąd kamieniem. Efekt - mam piękną gwiazdkę na środku szyby. Akurat na drugi miesiąc auta angryfire.gif w poprzednim dwa razy wymienialem szybe a i tak dostalem kolejny raz i już tak jeździłem. Teraz chyba tez zostawię, bo serce mi się kraje jak pomyślę, że mi mają majstrowac.

Napisano

> Szlag jasny by trafił. Wczoraj na naszej cudownej autobanie dostalem nie wiadomo skąd kamieniem.

> Efekt - mam piękną gwiazdkę na środku szyby. Akurat na drugi miesiąc auta w poprzednim dwa

> razy wymienialem szybe a i tak dostalem kolejny raz i już tak jeździłem. Teraz chyba tez

> zostawię, bo serce mi się kraje jak pomyślę, że mi mają majstrowac.

Dwa razy już miałem... Ubezpieczenie szyb, to jednak dobra opcja. Do mojego auta czołowe dostępne tylko w ASO.

mar00ha

Napisano

> Szlag jasny by trafił. Wczoraj na naszej cudownej autobanie dostalem nie wiadomo skąd kamieniem.

> Efekt - mam piękną gwiazdkę na środku szyby. Akurat na drugi miesiąc auta w poprzednim dwa

> razy wymienialem szybe a i tak dostalem kolejny raz i już tak jeździłem. Teraz chyba tez

Jak średnica do 5zł to możesz zakleić.

Napisano

Jedz na zaklejenie, byle szybko, jest szansa że będzie tylko niewielki cień w tym miejscu i na pewno w przyszłości nie pójdzie od tego "pajączek"

Napisano

W ub. roku robiłem klejenie takiej centki. Koszt około 120zł. Gdyby poszło dalej to wymiana na nową szybę gratis.

Co ciekawe kamykiem dostałem na niemieckiej autobahnie.

wink.gif

Napisano

Ja mialem a auto 2 tygodnie i dostalem kamieniem,efekt wymiana szyby,bo po naprawie byl by slad,poniewaz mam szybe odbijajaca promienie sloneczne.

A za pol roku bedziesz angryfire.gif jak zobaczysz przedni zderzak,ze jest na nim pelno malych odpryskow.

Napisano

Przypomniałeś mi sytuację, kiedy to kilka lat temu odebrałęm swoje wymarzone a8 i w drodze do domu z pod koła traktowu wystrzlił kamyczek i udeżył w szybę. Odprysk był duży i nie kwalifikował sie do naprawy. Farmer sie zatrzymał i przeprosił, chciał mi nawet dać dane swojego ubezpieczenia, ale z doświadczenia na ciężarówkach wiedziałem, że ubezpieczalnia to oleje i tylko stracę czas.

W UK w większości pełne ubezpieczenie obejmuje także ubezpiecenie przedniej szyby i od tamtej pory zawszezwracam uwagę, czy mój pakiet też ma taką opcję.

Co ciekawe, w UK odpryski w większości przypadków naprawiane są za darmo-ubezpieczalnie pokrywają kosztu bez żadnych kosztów ze strony właściciela pojazdu, ma to zachęcać do naprawy szyby, zamiast czekać aż szyba pęknie i trzeba będzie ją wymienić. Sam już 2x miałem szybę naprawianą w "za free", do tego zawsze umawiałem się na parkingu przed firmą-ja sobie jechałem w trasę, a po prowrocie wszystko zrobione i tylko potwierdzenie na przednim fotelu przypominało, że ktoś pracował przy aucie.

Jak to wygląda w Polsce?

Napisano

...

> Jak to wygląda w Polsce?

Jak masz dobre ubezpieczenie to tak samo. Przynajmniej tak to wyglądało w moich wszystkich służbówkach.

Napisano

Jak masz zamiar naprawiać co zaklej uszkodzone miejsce taśmą samoklejącą żeby w mikro pęknięcia nie wszedł brud

Napisano

jak niewielka gwiazdka to zostaw, jedź tylko do specjalisty niech to zaklei, żeby dalej nie szło, po takiej operacji prawie nie będzie widać

Napisano

> sie do naprawy. Farmer sie zatrzymał i przeprosił, chciał mi nawet dać dane swojego

> ubezpieczenia, ale z doświadczenia na ciężarówkach wiedziałem, że ubezpieczalnia to oleje i

> tylko stracę czas.

> Co ciekawe, w UK odpryski w większości przypadków naprawiane są za darmo-ubezpieczalnie pokrywają

> kosztu bez żadnych kosztów ze strony właściciela pojazdu, ma to zachęcać do naprawy szyby,

czyli ubezpieczalnia "idzie na rękę" poszkodowanemu, ale Ty olałeś, bo ubezpieczalnia olewa sprawę.

ciekawy tok myślenia ok.gif

Napisano

> czyli ubezpieczalnia "idzie na rękę" poszkodowanemu, ale Ty olałeś, bo ubezpieczalnia olewa sprawę.

> ciekawy tok myślenia

Trochę źle wytłumaczyłem.

Jeśli zgłosisz odprysk, to jak najbardziej zostanie on naprawiony bez kosztów ze strony poszkodowanego. Moja szyba jednak nie wkalifikowała się do naprawy, tylko do wymiany, a w tym przypadku zgłaszanie do ubezpieczalni "sprawcy" jest stratą czasu.

Niedawno nawet miałem przypadek, że zatrzymuję ciężarówkę przed bramą klienta, a za mną staje starsza pani i mówi, że z pod kołą mojego auta wystrzlił kamień i uszkodził jej szybę. Ja podałem jej dane ubezpieczalni i pani miała zgłosić szkodę. Ubezpieczalnia jednak olewa takie roszczenia z automatu, bo nikt nie jest w stanie udowodnić, że ten kamień to akurat z pod mojego koła wystrzelił.

Czyli naprawa szyby w ramach własnej polisy jest free, ale próba zgłoszenia szkody z czyjejś winy to strata czasu. No może gdybym miał kamerkę i byłoby wyraźnie widać całę zdażenie hmm.gif